/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

2021 Magyar Derby győztesek IV. rész – Komáromi Diána és Gálik István

Penge gyakorlott, rutinos agár, akit már jól ismer a Kincsem Park közönsége, hiszen tavaly is számos versenyen indult, és 1 kivételtől eltekintve mindig benne volt az első háromban. A tavalyi Derbyn ő lett a Consolation futam győztese, és a July Trophyt leszámítva az egész szezont 480m-en versenyezte. Mi az oka annak, hogy idén rövidtávon indítottátok?
Diana: Szezon elején minden agarunkat először 280 méteren futtatjuk edzéseken, illetve ha úgy alakul akkor versenyeken is, és a hosszabb távra csak akkor tesszük át őket, amikor már látjuk, hogy a kondíciójuk ezt megengedi.
István: Az idei év versenyszezonjára a felkészülés nálunk nagyon sokáig el sem kezdődött, mert nekem nem volt motivációm a Kincsem Parkban versenyezni, de Dia szerette volna folytatni az agárversenyzést.
Az első versenyeket látva a pálya gyorsabb lett, és egyre jobban elmélyült bennem a gondolat, hogy szeretném megtudni, az új homokon mire lennének képesek az agaraink.
A tavalyi szezonban is 280 méteren kezdtünk Pengével, de akkor a felkészítése elkezdődött időben, a versenyek pedig később kezdődtek, ezért hamarabb került át 480m-re. Idén a felkészítése későn kezdődött, a Magyar Derbyt ezért mi „elengedtük”, és rövidtávra neveztünk.

Az első két futamban 5. és 6. helyen végzett, a döntőt azonban gyönyörű fölénnyel nyerte, minek tudjátok be ezt a szép eredményt, lehet mondani, hogy mostanra futotta be magát? 
Ahogyan az előző évben, úgy idén is futásról futásra erősödik Penge, de messze még a tavaly őszi formája, aminek elérését a nála különösen elhúzódó szőrváltás is nehezít. Ez tükröződik István arcán is a dobogós fotón, hiába nyert Penge, még mindig nem elégedett teljesen a teljesítményével.

Penge a napokban töltötte be 4. életévét, és szemmel láthatóan szuper formában van, terveztek vele versenyezni továbbra is idén?
Természetesen, az idei évet szeretnénk vele végigcsinálni, reméljük nem lesz akadálya. Büszkék vagyunk rá, hogy nálunk gyakran még az 5, sőt 6 éves versenyagarak is képesek felvenni a versenyt a fiatalokkal.

Marad sprinten, vagy ahogy fentebb mondtátok, ha készen áll a 480m-re, akkor ott fog futni?
A 480 métert tartjuk az “igazi” klasszikus versenytávnak, ezért igen, Penge is ezen a távon fog versenyezni, amint úgy ítéljük meg, hogy a kondija ezt megengedi.

A tavalyi szezonban is sok agárral indultatok és bár többen nyugdíjba mentek, azért a létszámot illetően most sem panaszkodhattok azt hiszem. Meglátásotok szerint ki az idei szezon favoritja a kenneletekben, vannak új reménységek, akikkel még nem találkoztunk?
Diana: Továbbra is a 480 méteres távon pályacsúcsot tartó Pengét és a hozzá hasonló képességű Jerryt (Mashmad Bale) tartom a legerősebb kanjainknak, ugyanakkor Jerry korábbi csuklósérülése miatt csak óvatosabban edzhető és versenyeztethető, vagyis neki még több idő lesz, mire formába lendül. Hasskona Odile pedig remélhetőleg a szukák között fog remekelni ősszel. Talán a legszerényebb képességű agarunk TAMO Johnny, mondom ezt úgy, hogy a sprint döntőbe jutott, de nála nagyon esetleges, hogyan rajtol: ha elkapja a startot, akkor remek futama lehet, ha késve indul a boxból (és ez a gyakoribb), akkor azt a helyezése is tükrözi. Két fiatal, saját tenyésztésű agarunk (TAMO Bolt és TAMO Blake) is megkezdték már a társas futamok gyakorlását, úgyhogy lassan megkezdhetik a versenyzést. Ők alomtestvérek és Penge anyai féltestvérei is egyben. Ezen kívül külföldről hamarosan egy új, tehetséges agár kerül a kennelünkbe, nagyon kíváncsi vagyok, hogyan tud majd beilleszkedni nálunk és hogy milyen lesz vele dolgozni.
István: Kitaláltam magamnak egy célt és meglátjuk mi sikerül belőle, jelenleg csak ez tart benne az agárversenyzésben. Az agaraink közül találkoztatok már majdnem mindenkivel, de van három fiatal is, akik még csak edződnek. Lesz talán egy új agár, akinek bevállaltuk a felkészítését és versenyeztetését, illetve a közelmúltban valósult meg egy régi tervünk, kéthetes agár babáink vannak, meglátjuk mi lesz addig, mire ők felnőnek.

Diana: Még szeretnék annyit megjegyezni, ha lehet, hogy nagy örömömre úgy tűnik, a női agártrénerek kezdik egyre jobban “eluralni” a Kincsem Parkot. A pályacsúcsot 480 méteren és 280 méteren is hölgy által edzett agár tartja: Penge és Champ, a Magyar Derby-t és a Derby Day Sprint döntőt is női tréner agara nyerte, sőt, az év legrangosabb eseményének, a Magyar Derby döntőjének az estéjén 7 győztesből 4-et mi adtunk, miközben majdnem háromszor annyi férfi tréner van regisztrálva, mint női. Hajrá, lányok!

Fotók: The Sighthound Photographer – Szilárd Simkó

SHARE THIS