/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek, Uncategorized @hu / 0 comments

Utolsókból lesznek az elsők – Különös rekord Angliában

Írta: Kovács Botond.

Az e-Turf kedves Olvasói megszokhatták már, hogy naprakész írásokat kapnak a legkitűnőbb lovakról. A nyerőt mindenki szereti, a bajnok mindenki legjobb barátja. Mi a helyzet azonban a turf napszámosaival? Különös rekordot állított fel a napokban egy hűséges kanca, akinek nevét nem találjuk a toplistákon. A történet Celerityről szól, akinek futtatója példa lehet miden jószívű, sportunkért rajongó tulajdonos előtt.

Glens Melody

Celerity (2014 sk, Casamento – Shinko Dancer, Shinko Forest) az Észak-Írországban élő Mrs. Fiona McStay tenyésztői munkásságának gyümölcse. McStay asszony nem ismeretlen az Egyesült Királyság tenyésztői körében. Az ő irányítása alatt álló Moygannon Studban látott napvilágot a cheltenhami David Nicholson Mares’ Hurdle győztese, Glens Melody, Cheltenhamben. Celerityt 2015-ben 16 ezer euróért új gazdára talált a Goff’s Sportsman árverésén. Új tulajdonosának 2016 novemberében elfogyott a türelme, és három eredménytelen verseny után 800 euróért megszabadult a kancától. Az újabb futtató, a Maythehorsebewithyou szindikátus (a név a Csillagok háborúja című sagából híressé vált köszöntés, a May the force be with you – Az erő legyen veled variánsa) Darren Bunyan istállójából átvitte szerzeményét David Evanshez, de a tulajdonosok nem a jediktől tanulták a türelem erényét, ezért két hónap és egy kilencedik hely után továbbadták a sárgát egy bizonyos Mrs. I. M. Folksnak.

A hölgy alig egy év alatt huszonegy alkalommal neveztette lovát Evans mesterrel különböző versenyekbe 5 és 6 furlong között, vagyis 1000 és 1200 méteren. Ugyan párszor odaszaladt a tikettre a kanca, de a siker elmaradt, ismét elfogyott a türelem, és a továbbra is erős lábakon álló, rendíthetetlen kanca ismételten gazdát cserélt.

Lisa Williamson

Ekkor, 2017 októberében lépett színre Lisa Williamson mester és a Heath House Racing. Legyünk őszinték, a Cheshire grófságbeli Tarporley-ben idomító Williamson asszony nem váltotta meg a világot, pedig 1993-ban, amikor működési engedélyt kapott, nyilván ez volt a célja. Az elmúlt 5 esztendőben mindössze 30 nyerőt vezethetett vissza a győztesek körébe 866 start után. Talán nem számít rosszindulatúnak, ha megjegyezzük, ezek voltak a legjobb évei. Ugróban 46 győzelemnél tart, síkon, amit csak 1999-ben kezdett 79-nél. Összesen 16 ugrószezont, és 8 síkszezont tudhat a háta mögött, amikor egyetlen lova sem nyert.

Térjünk vissza Celerityre. 2017 novemberében kétszer futott Williamsonnak, 2018-ban 30 alkalommal, 2019-ben 27-szer. 2020-ban 12 indulást látunk, 2021-ben 10 a startok száma. Eljött azonban 2021. augusztus 6. Ekkor történt ugyanis, hogy a Bet At racingtv.com Fillies’ Handicapben az elnyűhetetlen sárga kanca 106. fására elveszítette nyeretlenségét. Az addig 105 alkalommal induló telivér összeszedett ugyan 7 második és 8 harmadik helyezést 2016 óta, de általában sereghajtó volt. Ha a bukmékerek véleményét nézzük az évek során, a skála legmagasabb értéke 300/1 volt, emellett rengeteg három számjegyű oddsot találunk, és csupán háromszor volt favorit életében, amit nyilván Hollie Doyle-nak és a veterán John Egannek köszönhetett.

Celerity a célban

Megtört azonban a jég. Százhatodik futására, Celerity Erika Parkinson kezében 1 ¼ hosszat vert Dandys Goldra és Laura Pearsonra az V. o. hendikepben, a harmadik helyen célba érkező hölgy Jane Elliott és Miss Trixie előtt. A könyvesek már 33/1-n is fogadást mertek ajánlani a győzelemre. A champion Oisin Murphy Verreaux Eagle nyergéből nézte, ahogy a három hölgy és a három kanca bevonul a történelembe. Persaria, Isabella Ruby és Brazen Lady is derekasan helytállt.

Nem túlzunk, amikor azt írjuk, Celerity történelmet írt még akkor sem, amikor elmondjuk, a sors furcsa fintora, hogy nevének jelentése: gyorsaság. A brit és ír egyesített lóverseny történelem leghosszabb ideig nyeretlen lovát tisztelhetjük személyében. Igen, tisztelhetjük.

Győzelem!

Nemcsak a legjobbakról szólnak a krónikák, hanem azokról is, akik helytállásukkal, hatalmas szívükkel és odaadásukkal évszázadok óta szolgálják sportunk nemes ügyét.

Az utolsó csavar a történetben, hogy Rick Heath tulajdonos, aki a legtöbb bizalmat adta a lónak, aznap tartotta legénybúcsúját a haydocki versenytéren.

SHARE THIS