/ by /   A nap híre, Hazai ügető hírek / 0 comments

Újabb eredményes ügető árverés

Az Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete és a Kincsem Park immár másfél évtizede tart árverést a lóversenypályán. Ez a szakmai fórum nagyon fontos és nélkülözhetetlen része a jól működő lóversenyzésnek. A nyilvánosság és az érdeklődők száma azonnali visszajelzést ad az ágazat helyzetéről és a trendekről. A versenyszervező 2016-tól lehetővé tette, hogy a Magyarországon született, de külföldi tréningbe és tulajdonba kerülő itt megvásárolt lovak megegyező feltételekkel fussanak a Kincsem Parkban, ezzel is segítve a piaci folyamatokat és a tenyésztőket. A Kincsem Park segítve az új yearling tulajdonosokat, az árverésen vásárolt lovak esetében eltekint a több százezer forintos nevezési díjától a korosztályos nagydíjakban, így Magyar Ügetőderby-ben is.

 

29. Éjjeli Hölgy – 10 900 000 Ft.

 

Az idei árverés több újdonságot és egy új rekordárat hozott. A legnagyobb előrelépést a kombinált árverés, azaz az online és a helyszíni licitálás jelentette. A szombati helyszíni értékelést megelőzően két nappal elindult online kereskedés. Nem is akárhogyan. A legígéretesebb származású lovakért többen is bejelentkeztek, így gyorsan több millió forint fölé emelkedtek az árak. A legnagyobb figyelem az idei Magyar Ügetőderby-nyerő Borutka húga felé irányult. A 29-es katalógusszámú ügető, Éjjeli Hölgy (Maximus Lindy – Night Lady) az online liciten 10,9 millió forintra kúszott fel, ezzel minden idők legdrágábban értékesített magyar yearlingje lett. Az új hazai árverési rekord a tenyésztő, a Kabala Ménes Kft. és az új vevő, a Skót Global Kft. nevéhez fűződik.
A katalógusban szereplő 30 yearling közül 26 csikót vezettek fel a tenyésztők, melyek közül 17 került az árverés keretein belül értékesítésre. 10 ügetőcsikót a helyszíni vevők, 7 lovat az eseményt online követők vásároltak meg. A legdrágább lovat is az online térben értékesítették, míg a helyszíni vásárlások közül a 24-es Euphoria (Panne de Moteur – Celebrity Venus) volt a legdrágább a 3.050.000 forintos leütési árával. Az árverés harmadik legdrágább lova a 7-es katalógus számú Elektron R. (Maximus Lindy – Lézer) lett 2.900.000 forintos árával. Utóbbi két lovat a Hico Bt. vásárolta meg.

 

24. Euphoria – 3 050 000 Ft.

 

7. Elektron R. – 2 900 000 Ft.

 

17. Ezüstfiú – 2 850 000 Ft.

 

12. East West Star – 2 550 000 Ft.

Fotó: https://arveres.ugeto.com/?page_id=802

 

Az árverés lebonyolítása és szervezése, a katalógus színvonala a világ bármely pontján megállta volna a helyét. A kivetítőn a lovakról fotók és film került bejátszásra, emellett folyamatosan lehetett követni az árak alakulását. Az eseményt online élőben közvetítette két kamerával a Kincsem Park, míg a helyszíni vásárlók számára büfé állt rendelkezésre. Újdonság volt a lebonyolításban, hogy a felvezetett lovakról a tenyészegyesület elnöke, dr. Balogh Attila több információt osztott meg. Utólag az is helyes döntésnek bizonyult, hogy az árverést a Vadászati Világkiállítás nyitónapjára tették, így jóval több érdeklődő és lovasszakember fordult a meg a Kincsem Parkban. Az árverésen ott volt Juhász László négyesfogathajtó világbajnok, Papp János korábbi kettesfogathajtó magyar bajnok és Európa bajnoki részvevő, valamint Rezgő Zoltán díjugrató magyar bajnok.

Jó lenne, ha a sikeres ügetőárverések eredményein felbuzdulva és a tapasztalataikat felhasználva, a telivér tenyészegyesület is hasonló árverést szervezne az angol telivér futtatók számára.
Az árverés legdrágább lova:

https://arveres.ugeto.com/?page_id=796

Az árverési eredmények:

https://ugeto.com/sites/default/files/users/user26/Árverési%20eredmény-2021.09.25.pdf

SHARE THIS