/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Lyreen Mover emlékverseny

A pénteki – október 22-i – verseny névadója Lyreen Mover, alias “Drogba”. A versenyagarasok között nem igazán akad olyan, aki ne ismerné a Lyreen Mover nevet, a közönség soraiban azonban sokaknak ismeretlenül csenghet.

A fekete angol agár 2007-ben született Írországban. Apja Top Honcho, minden idők egyik legeredményesebb fedező kanja, anyja Lyreen Diva volt. Olasz tulajdonosához, Maximillian Pichinellihez 2 éves kora után került. Írországi versenyei után első európai profi versenyén a holland Geldrop-ban sajnos egy ütközés miatt csak 2. helyen ért célba. Maximillian ekkor már jó barátságban volt Tenczel Gáborral, a jó nevű magyar trénerrel, így a verseny után felkérte őt, hogy legyen Drogba trénere.
2009-ben Drogba pályacsúccsal nyerte a CGRC Európa Derby-t Rábapatonán, majd a tulajdonos és a tréner közös megegyezéssel úgy döntöttek, hogy nekivágnak a 2010-es Angol Derby-nek. A 6 fordulós Angol Derby a világ egyik legrangosabb agárversenye, melyre egészen addig angol, illetve ír tréningben lévő agarakon kívül senki más nem jutott be. Drogba azonban nemhogy bejutott, hanem veretlenül jutott el a döntőig, azaz mind az öt előfutamát megnyerte. Így ragadt rá a helyi sajtóban a „Hungarian Bullet” becenév. Ismeretlen agárként először senki nem vette őt komolyan, majd látván fantasztikus teljesítményét neves trénerek is elismerően néztek rá, sőt mi több, jó páran nagy összegeket is kínáltak érte.
Drogba a döntő napján is csúcsformában volt, a startja kitűnőre sikeredett, majd jó öt méterrel vezette is a mezőnyt. A hármas kanyarban azonban ütközött, amitől kiesett a ritmusból és másodikként tudott csak célba érni. Ha nincs ez az ütközés, akkor az első európai (nem Nagy-britanniai) tréningezésű agárként nyerte volna meg az Angol Derby-t.

Balra Lyreen Mover ‘Drogba’, jobbra Direct Current ‘Didi’.

Drogba ezután még sok győzelmet szerzett más versenyeken és pályákon, majd versenykarrierjét befejezve véglegesen Tenczel Gáborhoz került, ahol nagy becsben tartva kedvencként töltötte nyugdíjas éveit. Sok fantasztikus utódja született, köztük – a teljesség igénye nélkül – a Kincsem Park közönsége számára is jól ismert Rally, Natiry, Messi, Cindy, Don Juan, Coming Soon és Deadshot is.

A pénteki versenyen starthoz áll két 2. generációs utódja is, Moonlight-hunter Lyreen’s Sight és Lyreen’s Steed is. Tenczel Gábor, Drogba egykori gazdája és a versenyek szervezője egy hagyományt készül útjára indítani idén, mely egyelőre még meglepetés, de mostantól minden évben része lesz az emlékversenynek.

 

 

 

 

 

 

 

SHARE THIS