/ by /   A nap híre, Hazai galopp hírek / 0 comments

Az idei klasszikus versenyek

Túl vagyunk a szezon több fontos kérdésén, így a klasszikus futamokon is.Az öt nagydíjat öt különböző ló nyerte. Tekintsük át, hogy kik voltak ezekben a futamokban a legjobbak.

Május második hétvégéjén kezdődtek az idei galoppszezon klasszikus versenyei, a mének és a kancák a Hármas Korona első ágában, a Nemzeti Díjban bizonyíthattak a megszokott egységes 58 kg-os és 56,5 kg-os teherrel, míg ugyanezen a napon a korosztály legjobb kancái a Hazafi Díjban próbálhattak szerencsét hasonló feltételek mellett mérföldes távon, azaz 1600 méteren.

 

 

Az új pálya elkészülte óta (2003), a leggyorsabb Nemzeti Díjat láttuk, 1:34,4-es idővel Dr. Hammersberg Elemér úr lova, a Fascinating Rock (IRE) apaságú Eggi’s Choice nyert.

 

 

 

 

 

A Nemzeti Galopp Liga második futamában még nem volt topfavorit, ennek ellenére 5 hosszas győzelmet aratott, verve az esélyes Tervel-t és azt a Friendly Fenomen-t, aki a Nemzeti Díj előtti két egymást követő versenyében is nyerni tudott.

 

 

 

Annak ellenére, hogy Envious (GB) már szezon elején hendikep szinten mutatkozott, a Hazafi Díjban aratott impozáns győzelme mindenképp meglepetés volt. Jól mutatja ezt 45,9-es esetleges tét osztaléka is. Lovasa, Jozef Parigál tavaly is győztes kancát lovagolt ebben a versenyben, idén nyakhosszal végzett a verseny favoritja, Diadora Sts (IRE) és Zdenko Smida előtt.

 

 

Július 4-én Esti Fény 2018-as Derby győzelme után ismét magyar tenyésztésű telivér győzelmét ünnepelhettük.

Külön öröm ez a tenyésztő, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és Nagy Tamás számára, aki másodszorra írhatta be nevét a lóversenyzés aranykönyvébe. Biztosan, két és fél hosszal előzte meg riválisait a LiMa istálló ménje, Shy Boy (Move Your Vision (IRE) x Sougy (FR)).

 

 

Idén is fogott az Alagi Díj „átka”, a történelem szinte ismételte magát. Csakúgy, mint a 96. Magyar Derby-ben, a kedvenc az azévi Alagi Díj nyerő Csalán volt, 2021-ben az idei az Alagi Díj és Nemzeti Díj hőse, Eggi’s Choice tűnt a legnagyobb esélyesnek, hogy megszerezze a Hármas Korona második ágát is.

 

 

 

A Magyar Derby után pontosan egy hónappal később, a Derby ötödik helyezettje, Diadora Sts (IRE) ismét starthoz állt, ezúttal a Magyar Kancadíjban 2400 méteren. A futam egyben visszavágója volt a Hazafi díjnak. Az STS istálló kancája revansot vett a Hazafi Díjban elszenvedett vereségéért, az utolsó méteren erősebb volt, mint Envious (GB). Harmadik helyre a Hazafi Díj ötödik helyezettje, Light Blue Sky (GB) érkezett meg.

 

Október második versenynapján a Nemzeti Galopp Liga- és a Magyar Hármas Korona utolsó ágaként a háromévesek a Magyar St. Legerben bizonyítottak. A korosztály legkitartóbb lovainak 2800 méteres sebességmérőjére került sor, melyet némi meglepetésre Szebényi Dániel és Szotyori Nagy Ádám lova, Copadelmundo (IRE) nyert meg.

Eggi’s Choice nem ment rosszul, de ismét peches volt, a derbynyerő Shy Boy távollétében topfavorintként állt starthoz, de a dobogó legfelső fokáról megint lecsúszott. Harmadik helyen a Derby negyedik Shifting of Stukko (IRE) végzett, mögötte ért célba a hűséges Envious (GB).

 

 

A szebbik nem képviselői közül Diadora Sts a Magyar Kancadíj megnyerésével, Hazafi Díjban behúzott ezüstérmével és Derby ötödik helyével összesen 3 460 000 Forintot,

 

 

 

 

Envious 2 730 000 Forintot, Light Blue Sky 800 000 Forintot keresett az idei klasszikus versenyekben, ám nem lehet szó nélkül elmenni az Imperiál Díjban nyújtott fantasztikus teljesítménye mellett, ahol évtizedek óta nem született hároméves kanca győzelem.

 

 

A méneket illetően Shy Boy Derby győzelmével 7 000 000 Forintot,

 

 

 

 

 

Eggi’s Choice a Nemzeti Díj megnyerésével, illetve a Derbyben és a St Legerben szerezett ezüstérmével 5 700 000 Forintot,

Binabik 2 100 000 Forintot gyűjtött a klasszikus versenyekben.

Számottevő az ír import telivérek száma az évjárat kiválóságai közt, az említett versenyek dobogós helyezéseit 60%-ban uralták.

 

Fotók: Zl Photos

SHARE THIS