/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

2021 utolsó versenye, a Szilveszteri Nagydíj!

Az év utolsó napján, 31-én pénteken este került megrendezésre a szezon utolsó versenye, a Szilveszteri Nagydíj az Ügető Szilveszter keretében a Nemzeti Agárstadionban. A versenyen három futamban álltak starthoz azon agarak, akiket egészen mostanáig aktív tréningben tartottak trénereik/tulajdonosaik.

A tavalyi év után, amikor sajnos ki kellett hagynunk a hagyományos évzáró Ügető Szilvesztert, fantasztikus élmény volt újra ennyi embert látni a lelátón és ilyen tömeg előtt versenyezni. A hangulat önmagáért beszélt, újra ezrek élvezhették a Kincsem Park nyújtotta programokat: az ügető versenyeket, élő zenét, állatsimogatót, szuper food truck ételeket, agár futamokat és végül a tűzijátékot.

Az angol versenyagár szakág is hosszú évek óta képviseli magát ezen a nem mindennapi eseményen, s bár az első pár évben egyenes futamokban indultak az agarak, 2 éve már az Európában egyedülálló tradicionális ovális versenypályán állhatnak starthoz a sport szerelmesei.

I. Szilveszteri Nagydíj Sprint

  1. Orlen
  2. Zserbó
  3. Jet Mac
  4. Alex
  5. Tamo Blake
  6. Tornádó

A start pillanatát a fiatal pályakezdő Tornádó fogta meg a legjobban, szorosan a sarkában a szintén ifjonc Zserbóval, akinek ez volt élete második versenye. Zserbó pár méteren belül átvette a vezetést, amit az első és második kanyar közötti szakaszig tartani is tudott, de a kanyarból kijőve megelőzte őt Orlen és Tamo Blake. A célegyenesben szoros küzdelem alakulhatott volna ki a két agár között, azonban Orlen végig Tamo Blakkel foglalkozott, ami miatt a versenyintézőség diszkvalifikálta őt a futamból. A fennakadást Jet Mac használta ki a legjobban, az utolsó métereken elhúzott a többiek mellett, és az “Év Sprintere” címhez méltó módon megnyerte a futamot.
Befutási sorrend: Jet Mac (3) – Alex (4) – Tamo Blake (5)
A győztes agár befutási ideje: 17.65
Gratulálunk tulajdonosának Mocher Tamásnak és trénerének Ganyecz Mihálynak!

II. Szilveszteri Nagydíj I. futam

  1. Lulu
  2. Extra Daron
  3. Shadow
  4. Tamo Bolt
  5. Arya
  6. Chardonnay

Az első hosszútávú futamban szinte az egész mezőny hasonlóan fogta meg a start pillanatát, majd métereken belül kivált Chardonnay és Lulu, majd Lulu – aki ugyan nem fiatal agár, a Kincsem Parkban most versenyzett először – az egyenes végére átvette a vezetést a mezőny fölött. A kanyarban beérte őt Tamo Bolt, majd jóval maguk mögött hagyva a többieket fej-fej mellett küzdötték végig a túloldali egyenest. Az utolsó kanyarbók kijőve vagy Lulu fáradt el egy picit, vagy Tamo Bolt gyújtott még egy tartalék rakétát, de a célegyenesben magabiztosan átvette a vezetést és elsőként lépte át a célvonalat.
Befutási sorrend: Tamo Bolt (4) – Lulu (1) – Shadow (3)
A győztes agár befutási ideje: 29.68
Gratulálunk tulajdonosának Komáromi Dianának és trénerének Racsek Károlynak!

III. Szilveszteri Nagydíj II. futam

  1. Iron Lady
  2. Lucy
  3. Olimpia
  4. Steed
  5. Lucky
  6. Rambo

Az utolsó futamban starthoz állt hat agárból Rambo fogta meg talán a legjobban a startot, de centikkel mögötte robbant ki a boxból Lucky, Steed, Iron Lady és Olimpia is. Lucky métereken belül átvette a vezetést, a kanyarig szorosan a sarkában Steeddel, majd a második kanyarból kijőve bő öt hossz előnyre tett szert, maga mögé utasítva a többieket. A verseny fennmaradó részében Rambo, Steed és Iron Lady izgalmas küzdelmet folytattak egymással a dobogó második és harmadik helyezéséért, hiszen az első hely ekkor már nem volt kérdés, Lucky hozta a papírformát és óriási fölénnyel nyerte a 2021-es szezon utolsó hosszútávú futamát.
Befutási sorrend: Lucky (5) – Rambo (6) – Iron Lady (1)
A győztes agár befutási ideje: 28.87
Gratulálunk tulajdonosainak Molnár Károlynak és Kolozsi Lászlónak, valamint trénerének Tenczel Gábornak!

Fotók: The Sighthound Photographer – Szilárd Simkó

SHARE THIS