/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Dánok és norvégek a sivatagban

Írta: Kovács Botond.

Niels Petersen

A Saudi Cup a világ legnagyobb összdíjazású versenye, 20 millió dollárt osztanak szét a futamban (a nyerő 10 milliót vihet haza), és jut bőven a keretprogramban szereplőknek is, hiszen összesen 35.1 millió dollár vár új gazdára februárban. Sokak fantáziáját megmozgatja a mesebeli összeg, és nincs ezzel másként a dán származású, Norvégiában idomító, kiemelkedő svéd sikereket elérő Niels Petersen sem.

Square De Luynes

A Skandináviában veteránnak számító mester Square De Luynes (2015 pher, Manduro – Power Girl, Dashing Blade) nevű idomítottját küldi a sivatagba, hogy a Group 3-as besorolású, 1.5 millió dollárt érő Neom Turf Cup mérföldjén álljon starthoz, gyep pályán. Az eddigi 12 indulásból 8 alkalommal sikeres, és közel 210 millió forintnak megfelelő összeget felhalmozó északi szupersztárnak már tavaly is az Abdul-Aziz királyról elnevezett versenytéren lett volna a helye, ám túl kemény volt a szeptember vége felé beköszöntő norvég tél, és nem maradt elég idő a felkészülésre. Idén nem kockáztatnak a vikingek, már hetek óta Dubajban süttetik magukat a közel-keleti nappal. Sejthetjük persze, ez nem nyaralást jelent. A Stockholm Cupot 2019 óta háromszor egymás után elhódító francia tenyésztésű Square De Luynes (e. szkvár dö lüin – Párizs egyik köztere a VII. kerületben, amelyet Luynes városáról neveztek el) kitűnő munkákat megy Meydanban.

Fiúk, Ábrahám László, Pat Cosgrave, Rettenthetelen, Benkő Ádám, Kovács Sándor, Leszkovszki Csaba

A menedzsment a Kincsem Parkban is többször nyeregbe pattanó Pat Cosgrave-et szerződtette, aki élete első és egyetlen magyar győzelmét 2012-ben Ábrahám László szürkéjével, Rettenthetetlennel aratta a derby-napon. Nem véletlen, hiszen a legutóbbi két svéd sikert is együtt érte el a páros. Érdekesség, hogy a Group 1-ben is számos alkalommal bizonyító zsoké James Cosgrave néven született Észak-Írországban, ám édesanyja a zöld sziget védőszentje után Patricknek hívja kora ifjúsága óta. James, vagyis Pat ma már ezt a nevet használja. 

Klimscha Albert – a kedvenc képeink egyike

A magyar turf-rajongók számára kedves emlékeket idéz az 1937-ben alapított Stockholm Cupban triplázó Square De Luynes, hiszen 1999-ben ugyanebben a nagydíjban Tandari János és Albaran lett a nyerő. Szintén rendkívül büszkék lehetünk Klimscha Albert mesterre, aki 1985-ben az összes ellenfelét leiskolázó Tryffocot nyergelte. A futam legeredményesebb lova a négyszeres győztes Bank Of Burden (2011, 2012, 2014, 2015). Mondanunk sem kell, e tekintetben a legkiválóbb és egyben regnáló idomár Niels Petersen, aki a fenti négy elsőség mellett még Without Fear (2013), és Square De Luynes triplájára is büszke lehet. A zsokék közül Fredrik Johansonhoz kerülnek a babérok hat győzelemmel (Kill The Crab – 1996, Valley Chapel – 2001, Farouge – 2005, Appel au Maitre – 2007, 2008, Without Fear – 2013).

Norvégia és Svédország egykori közös címere

Két korona fennhatósága alá tartozik, de számítsuk egybe a svéd Bro Parkot és a norvég Øvrevollt (e. övrevol), az eddigi sikerek helyszínét, mert így elmondhatjuk, hogy az első külföldi versenyére készülő Square De Luynes, Észak-Európa legjobb és legnépszerűbb telivére. Idén utolérheti a Stockholm Cup abszolút rekorderét, a négyszeres győztes Bank Of Burdent, előtte azonban a Neom Cup 2100 méteres futamában kell bizonyítania. A Skandináviában listavezető Petersen mester szerényen így nyilatkozott: – A hazai pályákat már jól ismerem, de eddig nem volt alkalmam jelentős külföldi nagydíjakban bizonyítani. Úgy érzem, idén lehetőség nyílik erre is.

Drukkolunk a dán-norvég csapatnak, és mivel nem tudunk ellenállni, Timár György író, műfordító örökbecsű szavait idézzük az egykori Alfa – IPM Junior magazin lapjain 1981-ben megjelent Asterix és a vikingek című képregényből:

„Összecsengnek dalunkban a sorvégek,
Leszünk mi még dánok is meg norvégek.”

SHARE THIS