/ by /   A nap híre / 0 comments

Dr. Prutkay János 80 esztendős

A napokban ünnepelte nyolcvanadik születésnapját a Kincsem Park egyik legtapasztaltabb veteránja, a magyar lóversenyzés és lovas élet kiemelkedő alakja, dr. Prutkay János.

János bácsi családi hagyományokat folytatva került a lovak közé. Édesapja, idősebb Prutkay János a Magyar Királyi Ludovika Akadémiát végezte, és Platthy József mellett az 1936. évi berlini olimpiai keret legfiatalabb tagja volt.

Dr. Prutkay János gyerekkorában Bábolnán töltötte minden szabadidejét, Újházi Zsigmond és Kappel József voltak a mesterei, és az Ikrényi Állami Gazdaságnál versenyző Némethy Tamástól is rengeteget tanult. Ifjúkori versenyein megadatott neki a tisztesség, hogy hazánk egyetlen olimpiai érmes lovasával Platthy Józseffel és a legendás Makkos Vilmossal versenyezzen. Démon nevű lovával megnyerte a Lovasiskolák Országos Bajnokságát 1963-ban.

Az élsport azonban csak félig kötötte le a tehetséges fiatal energiáit. 1965-ben a Mosonmagyaróvári Agrártudományi Egyetemen szerzett mérnöki diplomát, majd 1972-ben Jénában doktorált agrárközgaszdászként.

A rendkívül energikus, folyton a jobb megoldásokat kereső szakember a magyar lóversenysportban versenytitkári posztot betöltő Flandorffer Tamás ajánlására került a Magyar Lósport Vállalathoz 1972-ben. Dr. Fehér Dezső nem csalódott új alkalmazottjában, aki először műszaki és gazdasági vezetőként tevékenykedett, majd 1978-ban megkapta az igazgató-helyettesi pozíciót. Ebben az időben az Alagi Tréningközpont mellett a kerepesi úti Ügetőpálya és a Kincsem Park tartozott a vállalat fennhatósága alá. Dr. Prutkay János nevéhez fűződik a startgép meghonosítása a galopp versenyeken, Alagon új istállókat és munkásszállót, a Kincsem Parkban szolgálati lakásokat építtetett, az istállókat modernizáltatta, a bokszok központi vízellátása is az ő nevéhez fűződik.

A mindenkitől rendet és fegyelmet követelő, szigorú, de igazságos dr. Prutkay János szinte minden fontos pozíciót betöltött a magyar lóversenyzésben, és az igazgatói széket is elfoglalta az 1990-es évek elején. Újítása volt a versenyek televíziós sugárzása, és a futamok élő közvetítése a hangosbemondó segítségével. A Versenyintézőség tagjaként Gáblik Antal, Fehér Sándor, Laky Ferenc, dr. Vecseklőy József és Varga László mellett, a versenyek tisztasága felett őrködött évekig. Nemzetközi szaktekintélyét jelzi, hogy az angol Jockey Clubtól dr. Fehér Dezsővel együtt meghívták a 200. Epsom Derbyre.

Prutkay doktor 2004-ben nyugállományba vonult ugyan, de nem szakadt el a lóversenyzéstől. Először Indítóként vállalt tisztséget, 2014-től a Kincsem Nemzeti Kft. protokoll felelőseként tevékenykedik versenynapokon a sportért. Szolgálati éveinek száma ötven, így a két kerek évforduló idén egybeesik. Kiemelkedő érdemeit a Kincsem Park Életműdíjjal (2017), a Magyar Lovassport Szövetség Gróf Széchenyi István Emlékéremmel (2018), Kőbánya önkormányzata a legmagasabb elismerésével, Szent László-díjjal (2020) jutalmazta. Munkaszeretete, bölcsessége és becsületessége mindannyiunk elé követendő példát állít.

SHARE THIS