/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Galopp Versenytechnikai Lexikon – IV. rész (E-F)

egytempójú ló – Speed (e. szpíd) nélküli, nem robbanékony, különösebb gyorsaságot szakaszra sem tudó ló.  A lovas által nehezen felrázható, helyzete robbanékony, speedes ellenfeleivel szemben hosszú távon is hátrányos, pl.  helyezkedésnél, pozíció keresésnél, az iram hirtelen gyorsulásakor.  Az egytempójú lónak az egyenletes gyors iramban lefutott verseny a megfelelő.

eladóverseny, eladó lovak versenye –  Verseny, amelyben a győztes lovat nyilvános árverésre bocsátják. Lehet korteherverseny, lehet hendikep.

A futtató a nevezés leadásakor egyidejűleg közli az eladási árat. A győztest a “rendben” jelzés után azonnal a kikiáltási árért árverésre bocsátják. Holtverseny esetén a holtversenyben célba ért valamennyi ló árverésre kerül. Az eladóversenyben indult összes ló a győztest kivéve az első díjjal megemelt kikiáltási árért a “rendben” jelzés után 15 percen belül a versenytitkárnál írásban követelhető. Ha többen követelik ugyanazt a lovat, sorshúzás dönt, kinek a tulajdonába kerül.

elismert versenypálya – Az a pálya, amelyet az L.F.B. elfogadott. A futópálya mérését a pályafelügyelő egy hivatalos mérési szervezettel együttműködve végzi. A versenypálya hosszát a pálya belső oldalától 1 méter távolságra kell kimérni.

A pálya elismeréséhez az alapkövetelmények: kerülete legalább 1200 méter, a befutó egyenes hossza legalább 200 méter, szélessége legalább 12 méter, a pálya belső oldalát élő sövénnyel, vagy legalább 1 méter magas korláttal, vagy legalább 2 méter magas póznákkal jelölik ki. Megjelölik a célt és a versenytávokat.  A cél előtt 200 méterre vörös színű távoszlopot állítanak fel.

Az elismert versenypálya nélkülözhetetlen tartozékai: célbírói építmény, mázsaház, V.I. helyiség, célfotó berendezés, totalizatőr helyiség. Biztosítani kell a dopping mintavételhez szükséges körülményeket.

elismert verseny –  Elismert az a verseny, amely megfelel a G.V.Sz. előírásainak, a versenyfeltételeket a nevezési zárlat előtt a versenyszervező a Verseny Naptárban közzétette, elismert versenypályán a G:V.SZ. előírásainak megfelelően futnak le, hivatalos eredményét megjelentetik.

érvényes futás – Versenytechnikai szempontból az a futás, amikor a ló starttól a célig megkésés nélkül elindulva, az indulástól a célig részt vesz a versenyben.  A hendikepre minősítés szempontjából van jelentősége.  Hendikepben az a ló kap terhet, amely a teherközlésig  legalább háromszor érvényesen futott, vagy két érvényes futásból legalább egy versenyben  1 -3. helyezést ért el. Bizonyos korteherversenyekben a feltétel három érvényes futással rendelkező lovak részére teherengedményt ír elő.

előfutam – A legjelentősebb tenyészverseny, a Derby előtti klasszikus futamok feladata a hároméves évjárat legjobbjainak fokozatos előkészítése a Derbyre. A rövidebb távot, kisebb jelentőségüket tekintve a  Nemzeti Díjat, a Hazafi Díjat,  az Alagi Díjat  sorolhatjuk ide.

élen várás – A versenylovaglási taktika egyik változata. A lovas határozza meg a lovának kedvező tempót.  Az élen várásra lovagló lovas rendszerint közvetlenül az indítás után élre tör, majd amikor sikerül vezető pozícióba kerülni, észrevétlenül lassítja az iramot, csak annyit megy, amennyi pozíciójának megtartásához szükséges. Ezzel becsapja ellenfeleit, akik arra számítanak, hogy a vezető ló úgyis elkészül erejével, ezért várásra lovagolnak. Az élen haladó lovas a  megfelelő pillanatban hirtelen gyorsít, ezzel előnyt szerez, amit sokszor sikerül a célig megtartani. Az élen várás előnye még, hogy a ló zavartalan versenyt fut. Olyan lónál alkalmazható, amellyel hirtelen változtatható az iram. Előfeltétel, hogy a ló szívesen versenyezzen elől. E taktika hátránya, hogy az élen haladó lovas nem látja, miként lovagolják az ellenfeleket, az ellenfelek milyen erőtartalékkal rendelkeznek.

előkészítő, felkészítő verseny – Mivel a legtöbb ló első futásra megfelelő, szakszerű előkészítés után sem fut formát, az idomár a sikeres szereplés érdekében tavasszal, vagy év közben pihenő után a kiszemelt nagyverseny előtt lovának többnyire előkészítő versenyt ad. Célja a ló formába, topra hozása. A táv általában rövidebb, mint a tervbe vett nagyversenyé, s jelölt számára könnyen megoldható feladatot jelent.  Az előkészítő verseny jelentősége különösen a több munkát, a fokozatosságot igénylő hároméveseknél nagy.

élőzöld akadályok –  Kellő magasságú, visszavágott bokorsorból álló ugrások, méreteik általában nagyobbak a száraz ugrásokénál, tekintettel arra, hogy ezek az ugrások nem annyira tömöttek, ennek következtében a ló által a bukás  kisebb kockázata mellett “stráfolhatók”. Az élőzöld akadály mutatósabb, amit az ugyancsak visszavágott, az akadálynál valamivel magasabb, lejtősre kiképzett oldalszárnyak (kitörők) és a fehér korlátok idéznek elő.

érvényes indítás, érvénytelen indítás – Érvényes az indítás, ha a megadott jelre valamennyi startbox ajtaja kinyílt.  Az indító  jelezve az érvényes indítást a piros startzászlót lecsapja.  A starthely előtt a fehér zászlót kezelője leengedi.  Az érvényes indítást a közönségnek hangjelzéssel hozzák tudomására.

Ha a startgép meghibásodott, az ajtók nem mindegyike nyílt ki,  az indítás érvénytelen. Ebben az esetben az indító hangjellel (sziréna) és a versenytitkár a hangosbemondó útján jelzi, hogy az indítás érvénytelen. A fehér zászlót kezelő a zászló lengetésével jelzi a lovasoknak, hogy az indítás érvénytelen, a lovasok  kötelesek feltartani és a starthelyhez visszalovagolni.

érvénytelen futás – Versenytechnikai szempontból az a futás, amikor a ló az indításnál állva marad, megkésik,  az indítástól a célig a versenyben nem vesz részt. A megkésett  ló futása győzelem, helyezés esetén is érvénytelen a hendikepre minősítés szempontjából.

életkor – A ló korát azon év január 1- től számítják, amelyben elletett.  Minden év január 1- től a ló egy évvel idősebb lesz. A ló korát azelőtt május 1- től számították.. Nálunk 1838- ban tértek át a mai gyakorlatra. A ló életkorának megállapítása az alsó fogsor metszőfogainak hasadása és váltásának időpontja és ezek rágólapjainak kopása alapján történik. Az állatorvos végzi.

esélykiegyenlítő verseny – (lásd hendikep).

esetleges osztalék –  A totalizatőr a győztes ló tétosztalékának kiszámításával egyidejűleg kiszámítja, hogy az indult lovak győzelem esetén mennyit fizettek volna tétre. Ez az esetleges osztalék, amelyet a versenyüzem a hivatalos eredményben megjelentet.

évjárat összehasonlító verseny – Különböző évjáratok képességét ” tiszta korteher ” mellett, tehát tehertöbblet és teherengedmény nélkül összehasonlító futam. A háromévesek tavaszi, nyári klasszikus versenyei után, amikor a derbyévjárat rangsorolása megtörtént, kerülnek lefutásra és állapítják meg az évjáratok közötti viszonylatot. Kisbér Díj (2000 m), Kincsem Díj (2400 m), Imperiál Díj (1600 m), Overdose Díj ( 1000 m), Gróf Széchenyi István Emlékverseny (2000 m).

éves csikó (yearling) – A telivér csikó a születését követő év január 1- től ugyanezen év végéig.

fair verseny (e. fer) – Angol szó. Kifogástalan körülmények között lefutott verseny, amelyet jó start után a távnak megfelelő iramban futottak le anélkül, hogy a résztvevők egymást akadályozták volna. Rendszerint a lovak pillanatnyi képességének megfelelő eredménnyel végződik.

fajtaátlag – A telivérek átlagos fajtaképessége, képességi száma. Dr. Ócsag Imre megállapította, hogy bármilyen versenyképességű szülőknél az ivadékok képességszáma a fajtaátlag felé tendál.

fals verseny – Verseny, amelyben a lovasok nem a versenyszabályokban előírtak szerint, vagy nem a verseny távjának megfelelő iramban lovagolnak, egy vagy több lovat túlságosan “elengednek” és ezáltal nem a lovak pillanatnyi erőviszonyának megfelelő eredményt idéznek elő.

fajtajelleg   –  A fajtára jellemző tulajdonságok és bélyegek összessége.  Küllemileg a telivér nem egységes fajta, mert kitenyésztésénél a futóképesség volt döntő. Típusa sokat változott, a mai telivér az évszázados versenyzés, intenzív takarmányozás, okszerű felnevelés, selejtezés hatására alakult ki.  Példa erre a telivér magasságának növekedése.  Darley Arabian (1702), Godolphin Arabian (1724) marmagassága 152,4 cm, Eclipse (1764) 157,5 cm, Bend Or (1877) 165,1 cm, St. Simon (1881) 163,9 cm, Ormond (1883) 165,1 cm magas volt.  A szín pej, sötétpej, fekete, sárga, szürke. A testtájak alakulására a gyors futás nyomja rá bélyegét.  A fej száraz, nemes, a szem élénk, kifejezésteljes, az orrnyílások tágak. A nyak egyenes, hosszú, izmolt.  A baltavágás kifejezett, a mar hosszú, fejlett.  A hát középhosszú, vagy rövid.  Az ágyék rövid, izmokkal borított.  A far hosszú, izmos, kissé lejtős.  A mellkas mély, a bordák erős ívet formálva indulnak ki a hátcsigolyákból, utána azonban ellaposodnak. A tüdő és a szív az összes fajták között a legjobban kifejlett. A has felhúzott. Az izmolt lapocka széles, hosszú, dőlt.   A lábtő terjedelmes, a szár nem hosszú, az alkar és a szár hosszának aránya megfelelő.  A csüd hosszú, a pata kicsi.  A hátulsó végtagok alakulás is előnyös. Előforduló küllemi hibák: sekély mellkas, nyakalt lábtő, puha csüd, hibás elülső lábállás., hajlott, ún. “nyerges hát”. Jellemző az élénk vérmérséklet.

favorit – Francia, latin szó, jelentése kedvenc. A kiszámított papíresélyek, a lovak futását befolyásoló körülmények (pl. kondíció, lovas, táv, időjárás, a pálya állapota) és egyéb megfigyelések (pl. a megelőző futások tendenciája ) együttes mérlegelése alapján a legesélyesebbnek vélt ló, a futam várható győztese a favorit, amelyben a közönség legnagyobb része bízik, és amelyet a legnagyobb összeggel fogadnak.

felhúzott ló  –  A ló “felhúzottsága” a kondícióban és a versenyképesség csúcspontján megnyilvánuló állapot.  A felhúzott ló a legnagyobb mértékben kitrenírozott, súlyfelesleggel nem rendelkezik, szervezete a legnagyobb teljesítményre felkészített,  a has terjedelme minimális, külső alakulásában felhúzott.  Az, hogy a ló felhúzott, esetenként idegállapotában is megnyilvánul (idegesség, izzadás, stb.). Az idomár akkor végez jó munkát, ha lovát a kiszemelt nagyverseny napjára húzza fel, hozza ilyen állapotba, amely hosszabb ideig nem tartható fenn a szervezet károsodás nélkül.  Az idő előtt, a szezon elején felhúzott lótól a későbbiekben formahanyatlás várható.

fellebbezés – Fellebbezés, amikor az érintett a Versenyintézőség által kiszabott büntetés (pénzbírság, eltiltás), illetve versenyközeg által kiszabott pénzbírság miatt a Lóversenyzést Felügyelő Bizottsághoz fordul. Nem adható be fellebbezés a ” rendben ”  jelzéssel jóváhagyott célbírói ítélet és a Versenyintézőség óvás ügyében hozott döntése ellen. A fellebbezést a nyilvánosságra hozatalt követő 5 napon belül lehet beadni.

feltartás – A cél elérése után a lovak iramának fokozatos lassítása a lépésig.  A feltartást követi a lovak elővigyázatos visszafordítása és ügetésben, majd lépésben visszalovaglás a lenyergelő helyhez.  A lovas verseny közben feltartja lovát, ha azt baleset éri, vagy szerszámzata megrongálódott s emiatt a versenyt nem képes folytatni.

féltestvérek  – A telivértenyésztésben azokat a lovakat tekintik féltestvéreknek, amelyeknek anyjuk azonos, de más az apjuk. Ha két ló apja azonos, de más az anyjuk, nem  tekintik őket féltestvéreknek , ill. megemlítik, hogy “apai” féltestvérek”.

feltűnő formaváltozás – A formaváltozás a versenyzés természetes velejárója, hiszen a ló mint élő szervezet versenyről – versenyre ritkán nyújtja ugyanazt a teljesítményt, azaz a ló formája ingadozik (lásd : forma). Ha azonban a nagymérvű formaváltozás rövid idő alatt következik be és a ló előző teljesítményével nem egyeztethető össze, feltűnő formaváltozásról van szó, amelyet a Versenyintézőség szigorúan bírál el.

félvér ló – Versenytechnikai szempontból az a ló, amelynek apja, vagy anyja, vagy mindkettő nem telivér. A II. világháború utáni években a versenyanyag túlnyomó része félvér volt.  Versenytechnikai szempontból  a félvérekkel azonos elbírálás alá estek az ismeretlen származású lovak.

finish – (ejtsd finis). Angol szó, a verseny végküzdelmét jelenti, ami alatt legtöbbször a távoszlop és a cél között vívott küzdelmet értik.

fit  –  Angol szó. Versenyre kellő munkával előkészített, megfelelő kondícióban lévő, kidolgozott izomzatú, súlyfelesleg nélküli ló. A megerőltető verseny után a fit ló szívverése, légzése, hőmérséklete csakhamar ismét a megszokottá válik.

flyer ló  – (ejtsd flejer). Angol szó, Rövid távú ló ( lásd ott).

forma (versenyforma) – A ló formáját pillanatnyi  versenyteljesítménye határozza meg. A versenyteljesítmény az idomítottság fokától (fizikai képességek), pszichikai tulajdonságoktól (küzdőképesség), a ló kondíciójától és egészségi állapotától függ. Döntő fontosságúak az idegrendszertől függő tulajdonságok. A forma hullámzó, változó, viszonylagos állandósága egyedi tulajdonság.  A formatartó ló egyenletesen fut, futásai között csekély az eltérés, formáját hosszabb ideig tartja. Tapasztalat, hogy a forma főleg a klasszis lovaknál három – négy hónapig tartható. Beszélhetünk topformában lévő (lásd ott), formában lévő (versenyteljesítményének birtokában), formán kívüli lóról.  A versenyteljesítmény változásában, hullámzásában az emelkedés után bizonyos ideig tartó állandóság, majd átmeneti hanyatlás jelentkezik. Az idomár feladata a formába hozást követően a forma minél tovább tartása. Ha nagyversenyre készít elő a formába hozást úgy kell irányítania, hogy lova a kiszemelt verseny napjára érkezzen topra. A formába hozáskor szükséges idő, munka mennyisége, intenzitása egyedi tulajdonság, ennek alapján beszélhetünk könnyen előkészíthető, ill. munkaigényes lóról. Az idősebb lovak általában könnyebben formába hozhatók, kevesebb munkát igényelnek.

friss forma  – A magyar versenyüzemben  kialakult nézetek szerint két hétnél nem régebbi versenyforma. Az esélyek számításánál, majd a lefutott verseny feldolgozásánál, hendikepszerű kiértékelésénél a friss formára mindig tekintettel kell lenni.  Különösen késő ősszel van jelentősége, amikor már sok ló fáradt, formán kívül van.

futószár  –  8 – 10 méter hosszú, kb. 2 ujjnyi szélességű szár. Csikók betanításakor, sérülés miatt nem nyergelhető lovak egészségügyi mozgatásakor használják. A kötőfék karikájába, a zablakarikába, vagy kapicányhoz csatolják.

futtató – Versenyüzemi szempontból az a természetes vagy jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság,aki / ami saját neve, vagy istállónév alatt versenyekben lovat futtat, és rendelkezik a szükséges futtattatási engedéllyel. A futtatási engedélyt a versenyszervező adja meg egy naptári évre.  A versenyszervező a futtatóval a futtatással kapcsolatos valamennyi jogra és kötelezettségre szerződést köt.  A versenyszervező a futtatási engedélyt megtagadhatja, a már megkötött engedélyt indokolt esetben visszavonhatja.

 

Szöveg: Hesp József

SHARE THIS