/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Idomári értékelések 2021-ről – Molnár Gyöngyi

Molnár Gyöngyi (Érsekhalma)

Samurai Eagle

Hogyan értékeli a 2021-es szezont?

Úgy érzem jól sikerült a tavalyi szezon, bár év végéig kellett várnunk arra, hogy kijöhessenek azok a csikók, akikkel egészen a kezdetektől csak mi dolgoztunk. Ők voltak az első visszaigazolásai a munkánknak.

Sikerült elérnie a kitűzött célokat?

A fő célkitűzés az volt, hogy a kétéves évjáratunk pozitív élményekkel mehessenek a téli pihenőre. Ezt teljes mértékben sikerült elérni, ugyanis mindegyik futott kétévesünket győzelemmel tettük le. A másik cél az volt, hogy zsokéjelöltünknek, Ördög Alennak meglegyen az öt győzelme, hogy bottal lovagolhasson, de sajnos egy győzelem még várat magára.

Van olyan ló, aki kellemes meglepetést okozott, húzóerő volt az istálló számára vagy esetleg a vártnál gyengébben teljesített?

A három éves Tapsitól, és Zinedintől jobb teljesítményt vártam, mindkét ló kíméletes felkészülést kapott, mert szezon közepén erőteljesen növésben voltak, de sajnos ennek ellenére is úgy tűnik, nincs bennük olyan képesség, mint amit a származásukból, és a mutatott munkából sejtettünk. Az istálló meglepetése számomra Samurai Eagle második futása volt, aki nehéz természete miatt nem mutatta igazán mit tud. Sejtettük, hogy javulással fut majd második versenyében, de a közel tíz hosszas győzelmet nem vártam tőle.

Spartan Devil

Melyik 2021. évi verseny volt a legemlékezetesebb, illetve melyikre a legbüszkébb?

Erre nem tudok válaszolni, számomra minden verseny ugyanolyan fontos. Kategóriától függetlenül legnagyobb izgalommal állok a versenyeknél. Talán a két legnagyobb sikerem a legemlékezetesebb. Spartan Devil Ürményi Díj győzelme, illetve Hungarian Legend Kovács Mihály Emlékversenyben elért második helyezése.

Mely telivérek fejezték be pályafutásukat?

A mi istállónkból csak Hungarian Legendnek kellett pályafutását sajnálatos módon sérülés miatt befejezni, a többiek szerencsére jó egészségben vannak.

Mi motiválja, mi ad erőt a mindennapokhoz?

A mindennapokban a hétköznapi sikerek és a versenyben elért sikerek motiválnak, de a legjobban az hajt, ha valami nem sikerül. Ezt egyszerűen nem tudom elfogadni, és annyira zavar, hogy addig gondolkodom, mi lehetne másképp, min változtassak, amíg végül sikerül…

Mi a legfontosabb dolog egy idomár számára?

Nagyon sok fontos dolog van, nem tudok egyet kiemelni, ugyanis sok dologból áll össze ez a hivatás. Nagyon fontos hogy jó “alapanyag” álljon az istállóban, fontos a lovak körül dolgozó csapat, a lovak számára a lehető legjobb körülmények, és nem utolsó sorban az alázat a lovak és a munka iránt.

Mi a legfontosabb idomári tulajdonság? Mi szükséges egy sikeres istállóhoz?

Szerintem a leges-legfontosabb, hogy valakinek érzéke legyen, a többi mind tanulható.

Rémkirály

Hogyan választja ki a csapatot, akivel dolgozik? Jelenleg kik erősítik csapatát?

A legfontosabb az a csapat, akik az istálló hétköznapi hősei. Fontos, hogy a lovakat ne eszköznek tekintsük, illetve mit csinálnánk ha nincs jó zsoké a versenyben?! Csapatomat mindig az emberek jelleme alapján választom. Alapvető hogy szeresse a lovat, szeresse amit csinál. Jelenleg Ördög Alen, Kovács Levente, Kovács Máté alkotja a csapatot. Mesterem, Németh Ildikó nagy szakmai tapasztalatára a mai napig számíthatok, így úgy érzem maximálisan ő is a csapatom tagja!

Hogyan lehet elkerülni/el kell-e kerülni azt, hogy egy idomár mindig csak a „jól bevált” módszerekhez tartsa magát? Milyen útját látja a fejlődésnek?

Szerintem nem lehet ezt így lesarkítani… ahogy úgy gondolom, “gyereket sem lehet könyvből nevelni!” Minden lónak más és más az igénye ezért a “jól bevált” módszereket én egy alapnak tekintem, amit az adott ló igényeihez igazítok. De ez a saját gondolatom, mindenkinek megvan a maga rendszere, amit önmagának kell megítélnie, hogy azt elégnek tartja-e? Nem feltétlen kell szerintem elkerülni módszereket, ez az idomár feladata, hogy azt megítélje. Szerintem pont ettől lesz valaki idomár, ha ezt látja. Legfontosabb alapja a fejlődésnek, hogy a lehető legtöbbet tanuljunk azoktól az emberektől, akiknek sokkal nagyobb a tapasztalatuk és ne szégyelljünk kérdezni senkitől.

Hány lóval indítja az idei szezont? Várhatóak még új lovak?

Az idei szezont tíz telivérrel és három Nemzeti Vágtára készülő lóval kezdjük. Új lovak érkezését nem várjuk, nincs is helyem hozzá.

Mi az előnye/hátránya egy kisebb/nagyobb istállónak?

A kicsi istállónak az lehet a hátránya, hogy nem kap olyan könnyen versenylovast, hacsak nem állnak nagyon jó lovak az istállóban. Ezenkívül nem tudnék hátrányt mondani, sőt, a kis istállóban könnyebb személyre szabott munkát végezni. Véleményem szerint ez egy nagy istállóban nem, vagy csupán nehezen kivitelezhető.

Molnár Gyöngyi és Sztankov Norbert

Mi az, amit a 2022-es versenyszezonban az előző évtől eltérően csinál majd?

Talán azt, hogy csak a legextrémebb helyzetben nem futtattok meg kétévest. Mást egyelőre talán nem. Eddig kicsit “túlféltettem” őket. Minden évben tanítanak nekem valamit a lovak.

Melyik tavalyi kétévese ígérkezik a legeredményesebbnek futások és munkaforma alapján? Van háromévese aki jó eséllyel indul majd a 100. Magyar Derbyben?

Nem tudnám megmondani melyik kétévesem a legjobb, a legtöbbet Spartan Devil bizonyított, de ő is futott a legtöbbet. Igazából most úgy gondolom, Spartan Devil, Samurai Eagle és a még nem futott Galileo csikónak, Major Factornek is ott a helye, de ezekre az év elején lévő versenyteljesítmény ad majd választ.

Mennyire fokozza az izgalmakat a futam kiemelt összdíjazása?

Biztosan nagyobb nyomást fog minden indulóra gyakorolni, bár számomra a bizonyítani akarástól nincs erősebb nyomás. Versenyzőként ezt jól megtanultam kezelni. Inkább az tart még nyomás alatt, hogy a tulajdonosaim elégedettek és boldogok legyenek.

Mi a fő cél 2022-ben?

Az hogy az istállóban álló lovak a képességeikhez mérten teljesítsenek, és egészségesen fejezzék be az évet.

Hungarian Legend

A világ legjobbjai közül kinek a munkáját, eredményeit figyeli? Mit lehet átültetni, mit sikerült átvenni a kint látott módszerekből?

Nincs kiemelt ember számomra, egyelőre még az a célom, hogy az itthoni nagyokhoz felérjek. A külföldi sikeres trénerek mind példaképeink lehetnek… Sajnos nem volt lehetőségem, a munkáikba érdemszerűen belelátni, bár nagyon szeretnék!

A versenyszervező által az elmúlt években bevezetett plusz juttatást, amit az életpályamodell biztosít a szakma számára, mire fordította?

Ez nem igazán kérdés, mert minden az istálló fejlesztésére megy, illetve hogy minél komolyabb állományunk legyen. Eredményt csak úgy várhatunk ha a becsületes munka mellett az állományt is olyan minőségre fejlesztjük, amiből lehet sikert várni.

Mivel fejlesztette az istállóját és az istállóban dolgozók munkakörülményeit?

Véleményem szerint nálunk az istállóban dolgozóknak kiemelten jó körülményeik vannak, kimondottan családias a környezet is, már csak szépítgetnénk az udvart, ami igazán jól jönne még az egy fedett jártató. De az is már csak a kényelmet szolgálja.

Hány lóval készül az idei szezonra, milyen az összetételűek? Várhatóak még új lovak?

Tíz telivérrel készülünk. Ebből kettő idősebb, ők négy évesek: Power Dose és Tapsi.

Van négy háromévesünk: Rémkirály, Samurai Eagle, Spartan Devil és Major Factor (a Galileo gyerek). Illetve még négy kétéves: Samurai teljes húga, egy Pigeon Catcher csődör egy német kancából, és kettő Írországból behozott csődör, egyikük Sioux Nation,a másik Free Eagle apaságú. Nem várunk több lovat csakis szabad hely függvényében.

Mióta van a sportban? Mi motiválja és erősít ennyi év után a mindennapokban?

Tizennégy éve vagyok ebben a sportban, ebből tizenegyet gyakorlattal töltöttem. Három éve vagyok tréner. Dallos Gyula miniszteri biztos úr szavai nagy hatással voltak rám, aki évekkel ezelőtt egyszer azt mondta, bízik a hozzáértésemben, én pedig minden erőmmel azon vagyok, hogy ne okozzak neki csalódást. Családomnak, mesteremnek, Németh Ildikónak és magamnak is szeretném bizonyítani, hogy képes vagyok elérni a céljaimat.

 

 

 

SHARE THIS