/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Idomári értékelések 2021-ről – Berghoffer Szandra

Hogyan értékeli a 2021-es szezont? Mi volt a fő célkitűzés? Sikerült elérnie?

Teljes mértékben elégedett vagyok 2021-es szezonnal, kiváltképp azokkal a lovakkal, akik egész évben talpon voltak. Sajnos van egy ló, aki sok örömöt tudott volna szerezni, de egészségügyi problémákkal küzdött. Fő célkitűzés a Hazafi Díjban való részvétel volt, ezt már 2020-van elhatároztuk, emellett szerettünk volna minél több kis-és nagy versenyben érvényesülni. Szerencsére sikerült elérni ezeket, hiszen nyertünk nagyversenyt, kisebb képességű hendikep lovaink számos helyezések mellett szép győzelmeket is szereztek, és ami a legfontosabb, az egészségük is megmaradt.

 

Van-e olyan ló, aki kellemes meglepetést okozott, húzóerő volt az istálló számára vagy esetleg a vártnál gyengébben teljesített?

A tavalyi szezonban vitathatatlanul Envious volt az istálló húzólova, Hazafi Díj győzelme után szinte minden nagyversenyben az élmezőnyben végzett. Csalódást egyik lovam sem okozott, kihozták a maximumot magukból!

Melyik 2021. évi verseny volt a legemlékezetesebb, illetve melyikre a legbüszkébb?

Egyértelműen a Hazafi Díj megnyerése vagy a legbüszkébb, Envious a saját lovam, családi ló munkában is én lovagolom, így hihetetlen örömöt okozott.

Mely telivérek fejezték be pályafutásukat?

Falconidae, Sally Rose és Lady Zsu fejezték be pályafutásukat, tenyésztésbe vonulnak.

Mióta van a sportban? Mi motiválja és erősíti ennyi év után a mindennapokban?

12 éve vállalok szerepet a galoppsportban, ebből 6 évet munkalovasként dolgoztam, 6 éve idomárként tevékenykedem, de persze munkában még most is napi szinten lovagolok.

Sok dolog motivál a mindennapokban, ugyanis mindig tűzök ki új célt magam elé, amit szeretnék fejleszteni az istállóban. Már sok minden beújítottam de számos egyéb dolog van még tervben. Persze elsősorban a lovak egészsége és az optimális tréning eltervezése a legfontosabb, de motivál, hogy minél jobb helyezéseket érjünk el, nyerjünk versenyeket és bizonyíthassunk nagyversenyben is.

Mi a legfontosabb idomári tulajdonság?

Szerintem nagyon fontos, hogy egy idomár kellő figyelmet fordítson lovai egészségügyi állapotára, valamint, hogy szem előtt tartsa tulajdonosai elégedettségét is és igyekezzen megfelelni nekik.

Mi szükséges egy sikeres istállóhoz?

Sikeres istállója csak úgy lehet egy idomárnak, ha megfelelő csapatot tud létrehozni, akik segítik a mindennapi munkát, emellett fontos, hogy olyan tulajdonosok álljanak a háta mögött, akik támogatják.

Hogyan választja ki a csapatot, akivel dolgozni szeretne? Jelenleg kik erősítik csapatát?

Sajnos itthon nincs túl sok lehetősége egy idomárnak, elég nehéz dolog megfelelő szakembereket találnunk. Mindenesetre szerintem úgy kellene kiválasztani a csapatot, hogy mindenki legalább olyan ambiciózus legyen, mint én magam. Jelenleg Vörös Georgina van munkában mellettem, Ő az, aki segít mindent rendben tartani a lovak körül. Mellette Makoviczki Ákos és Panyi Mátyás segíti a mindennapi munkámat a lovaglásban.

Hogyan lehet elkerülni/el kell-e kerülni azt, hogy egy idomár mindig csak a „jól bevált” módszerekhez tartsa magát? Milyen útját látja a fejlődésnek? A világ legjobbjai közül kinek a munkáját, eredményeit figyeli? Mit lehet átültetni, mit sikerült átvenni a kint látott módszerekből?

Nekem a jól bevált módszer az, amit saját tapasztalataim alapján jónak ítélek, általában mindent úgy tervezek meg, hogy az adott szituációhoz igazítom.

Fejlődni úgy lehet ha minél több dolgot megtapasztal az ember, így kap mindig új kihívásokat, remek példa ha új yearlingek, tulajdonosok érkeznek az istállóba, minden újabb ló, ember és szituáció új kihívást jelent, ezáltal lehetőséget ad a fejlődésre. Persze fejlődni úgy lehetne ha elérné a magyar versenyzési szint a külföldi versenyzését. Nagyon sok külföldi versenyt követünk, mindig figyelemmel kísértem az amerikai és az európai versenyeket is. Legtöbbször Bob Baffert, – akitől mindig lehet hallani újat -,  Aiden O Brient, de mondhatnám az egész családod is, hiszen fontos szerepet játszanak a lóverseny mindennapjaiban. Persze nem hagyhatom ki a kedvenc lovasomat, William Buick-et sem!

Az interneten fellelhető versenyvideókból, vagy akár egy istállóba betekintő videó során vannak dolgok, amiket itthon is megpróbálhatunk alkalmazni, de a leghasznosabb az lenne, ha a legjobb szakemberek mellett testközelben tölthetnénk el pár hónapot. Így könnyebb lenne ellesni a praktikákat, amiket utána a mindennapokban alkalmazni tudnánk.

A versenyszervező által az elmúlt években bevezetett plusz juttatást, amit az életpályamodell biztosít a szakma számára, mire fordította? Mivel fejlesztette az istállóját és az istállóban dolgozók munkakörülményeit?

A plusz juttatásokat az istállóra, a lovakra, és felszerelésre fordítottam. Kialakítottunk egy játatógépet, új felszereléseket vásároltunk mind a lovaknak, mind a lovasnak. Beszereztünk egy nyírógépet és egy sózógépet is, ezen felül egyéb olyan dolgokat újítottunk be, a mindennapos munkához szükségesek.

Hány lóval készül az idei szezonra, milyen az összetételűek? Várhatóak még új lovak?

10 lóval készülünk, ennek a fele csikó, a másik fele 3 éves és idősebb lovak. Novemberben érkezett két ír import is, jelenleg nincs kilátásban új ló.

Mi az előnye/hátránya egy kisebb/nagyobb istállónak?

Nagy előnye egy kis istállónak, hogy sokkal több időnk jut a lovakra, nem kell kapkodni. Sokat tudunk kint lenni velük, tovább tart egy-egy lot és többet tudnak kint lenni karámban is. Hátrány, hogy kevesebb a ló tud rendszeresen futni versenyben és a csikóknál is bizonytalan, hogy kétévesen versenyérettek lesznek-e.

Mi az, amit a 2022-es versenyszezonban az előző évtől eltérően csinál majd?

Nem gondolnám, hogy gyökeresen változtatok idén, de nagyobb figyelmet kell fordítanom a kétévesekre, hiszen tavaly erre nem igazán volt lehetőségem.

Melyik tavalyi kétévese ígérkezik a legeredményesebbnek futások és munkaforma alapján? Van háromévese, aki jó eséllyel indul majd a 100. Magyar Derbyben?

Egy két évesünk volt, egy hatalmas termetű ló, Ő nem tudott futni, időre volt szüksége. Nemrég érkezett vissza tréningbe, valószínűleg hosszútávú ló lesz. Úgy tűnik van benne képesség, de nagyon sokat kell fejlődnie, ezért lehetséges, hogy csak az év második felében fog „beérni”. Ennek ellenére reményeink szerint a jobb háromévesek között lesz. A másik háromévesünk nemrég érkezett istállónkba, ő rövidebb távú lesz. Van benne fantázia, de Ő is hasonló helyzetben van, de persze bármi megtörténhet.

Mennyire fokozza az izgalmakat a futam kiemelt összdíjazása?

Számunkra kevésbé, hiszen nincs biztos indulónk, de az biztos, hogy nagyszerű kezdeményezés!

Mi a fő cél 2022-ben?

Fő célom hasonló a tavalyi évhez, az odafigyelés, a lovak egészségének megőrzése és az eredményes futások. Cél, hogy a meglevő tulajdonosok elégedettek legyenek, valamint az új tulajdonosok bevonása is!

SHARE THIS