/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Idomári értékelések 2021-ről – Mucsi Enikő Zsófia

Hogyan értékeli a 2021-es szezont?

2021-ben az állománycsere miatt kevesebbszer álltunk starthoz, de mindig próbáltunk a legjobb eredményre törekedni.

Mi volt a fő célkitűzése? Sikerült elérnie ezt?

Fő célkitűzésem a ló állománycsere volt, amit sikerült véghez vinni.

Van olyan ló, aki kellemes meglepetést okozott, húzóerő volt az istálló számára vagy esetleg a vártnál gyengébben teljesített?

Kellemes meglepetést okozott Rubikon, aki kora és a versenyei magasabb osztályozottsága ellenére is rendíthetetlenül szeret a győztesek körében sétálni.

Melyik 2021. évi verseny volt a legemlékezetesebb, illetve melyikre a legbüszkébb?

Minden lovaim által lefutott versenyre büszke vagyok és mindnek megvan a maga emlékezetessége.

Mióta van a sportban? Mi motiválja és erősíti ennyi év után a mindennapokban?

Mindig is lovakkal foglalkoztam, a galopp szakágat pár éve kezdtem, tudtommal Magyarország legfiatalabb trénerének mondhatom magam, ezért utamat még sok tapasztalatszerzés kell, hogy kísérje. A lovak iránti szeretet motivál, illetve szerencsésnek érzem magam, mert a hobbim a munkám.

Mi a legfontosabb dolog egy idomár számára?

Ha falakba ütközik az istálló működtetése, csapat vagy a lovak körül, akkor is képes legyen újratervezni.

Mi szükséges egy sikeres istállóhoz?

A legfontosabb egy jó idomár. Mindemellett a csapat hozzáállása, céltudatosság, jól rendszerezett munka továbbá a jobb képességű lovak.

Hogyan választja ki a csapatot, akivel dolgozni szeretne? Jelenleg kik erősítik csapatát?

Nincs lehetőség válogatni, ezért az istálló körüli munkát és a munkalovaglást én és Krupincza Csaba végezzük. Egyre kevesebb a bátrabb, lovagolni tudó fiatal.

Hogyan lehet elkerülni/el kell-e kerülni azt, hogy egy idomár mindig csak a „jól bevált” módszerekhez tartsa magát? Milyen útját látja a fejlődésnek?

Ha van egyedi módszer, ami jól bevált ahhoz tartani kell az irányt, a fejlesztésekkel pedig ki kell azt egészíteni.

A világ legjobbjai közül kinek a munkáját, eredményeit figyeli? Mit lehet átültetni, mit sikerült átvenni a kint látott módszerekből?

A világ legjobbjai közül nincs kiemeltem akit figyelek, viszont a külföldi módszerek annál inkább érdekelnek és figyelem őket.

A versenyszervező által az elmúlt években bevezetett plusz juttatást, amit az életpályamodell biztosít a szakma számára, mire fordította? Mivel fejlesztette az istállóját és az istállóban dolgozók munkakörülményeit?

A plusz juttatást is félretéve sikerült új lovakat vásárolnom, ezért nagyon jó dolognak tartom.

Hány lóval készül az idei szezonra, milyen az összetételűek? Várhatóak még új lovak?

Az idei szezonban 3 lóval készülünk, egy idősebb lóval Rubikonnal és két kétéves újoncunkkal, ők Álomhozó (HUN) és Honey Money (HUN). Új lovak érkezése nem várható, de ez a szezon során bármikor változhat.

Mi az előnye/hátránya egy kisebb/nagyobb istállónak?

A kisebb istálló előnye, hogy sokkal jobban tudunk figyelni a lovakra, több idő jut egyre és könnyebb egyedi tréninget alkalmazni lovanként. Egy nagyobb istálló ennek épp az ellenkezője, hátránya, hogy kevesebb idő és figyelem jut egy lóra, és sokkal nehezen vagy nem kivitelezhető a lovankénti egyéni tréning.

Mi az, amit a 2022-es versenyszezonban az előző évtől eltérően csinál majd?

Fiatal trénerségem révén igyekszek számszerűen is jegyzetelni és az előző évhez képest mindig igyekszek megtalálni a legoptimálisabb tréningezési módszert.

Melyik tavalyi kétévese ígérkezik a legeredményesebbnek futások és munkaforma alapján? Van háromévese aki jó eséllyel indul majd a 100. Magyar Derbyben?

Jelenleg nincs 3 éves lovam.

Mennyire fokozza az izgalmakat a futam kiemelt összdíjazása?

Minél nagyobb az összdíjazás annál izgalmasabb a résztvevők számára.

Mi a fő cél 2022-ben?

Célom a minél eredményesebb futások és hogy lovaim képességeiknek megfelelően minél több lehetőséghez jussanak, valamint nagyobb versenyekben eredményesen megmutathassák magukat.

 

 

 

SHARE THIS