/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Idomári értékelések 2021-ről – Elbert József

Mielőtt válaszolnék a kérdésekre, el szeretném mondani én hogyan, milyen szempontból nézem az egész lóversenyzést. Le kell szögezni mindjárt az elején, hogy megértsék a motivációmat. Én első sorban egy kis tenyésztő vagyok, aki keresi – vagy létre akarja hozni azt a kanca családot, amivel aztán eredményesen tudok (lehet, hogy majd csak az utódaim, ha folytatják azt, amit én elkezdtem) versenyeztetni. Persze én is szeretek nyerni, de nem minden áron, mert nem a nyerő lovat keresem, hanem azokat a kancákat, akik ezeket jól örökítik. Ezt aztán kitenyészteni. Így a verseny csak a kipróbálást jelenti nem fogom kizsigerelni a lovat az eredményért a sikerért. Azt gondolom, hogy az a ló, amiből kihozták a maximumot már nem lesz eredményes a tenyésztésben.

Hogyan értékeli a 2021-es szezont? Mi volt a fő célkitűzése?

A 2021-es szezon a Covid okozta korlátok miatt értékelhetetlen. Célunk az előző szezon megismétlése, szinten tartása volt, ezt sikerült elérnünk.

Hogyan értékeli Sáska teljesítményét?

Ugyanazt a teljesítményt hozta, mint a tavalyi évben.

Melyik 2021-es verseny volt a legemlékezetesebb/legnagyobb büszkeség?

Mindkét győzelme emlékezetes marad. Ez nem a legnagyobb büszkeség, de kihozta magából a maximumot.

Mi a legfontosabb egy idomár számára?

Hogy lovai sérülésmentesen teljesítsék az évet.

Mi a legfontosabb idomári tulajdonság?

A realitás.

Mi szükséges egy sikeres istállóhoz?

Sok pénz és jó lovak, lelkiismeretes munka és óriási szerencse.

Jelenleg kik erősítik a csapatát?

A családom, Berghoffer Szandra és Vörös Georgina.

Hogyan lehet elkerülni/el kell-e kerülni azt, hogy egy idomár mindig csak a „jól bevált” módszerekhez tartsa magát? Milyen útját látja a fejlődésnek?

Egyes jól bevált módszerek nagy általánosságban jól lehetnek, de minden ló egy egyéniség és ennek figyelembevételével kell hozzányúlni. Barátaim dolgoznak külföldön, tőlük érdeklődöm és igyekszem mindenkitől tanulni. Fontos, hogy a háttér munkát nem ismerhetem, így az csak feltételezésen alapszik. A bevált módszereit senki sem osztja meg könnyen.

A versenyszervező által az elmúlt években bevezetett plusz juttatást, amit az életpályamodell biztosít a szakma számára, mire fordította?

Az életpályamodell a lovasoknak egy jó elgondolás, remélem lesz is eredménye. A trénereknek ez nem áll. Minden felelősség az övék és a futtatók ezt nem tudják megfelelően honorálni, mert a versenyzés nálunk hobbi szinten van. Egy pálya van, alacsony versenydíjak, korszerűtlen tréning telep, “Úri passzió”. Nincsenek komoly mecénások, mindenki csak a saját pénztárcája szerint futtat, nincsenek fogadók a fogadási kedv alacsony.

Mivel fejlesztette az istállóját és az istállóban dolgozók munkakörülményeit?

Az istállót a krónikus emberhiány miatt egy járógéppel fejlesztettük, az otthoni istálló munka körülményei maximálisan jók. A tréning telep olyan amilyen, Batthyány Elemér óta a szintetikus pálya kivételével semmi nem változott. Füves pálya gyakorlatilag nincs. A trappolás, a kentrézés, a csikók nyugodt felkészítése az egy működő pályán, ami csak délelőtt működik korlátozott munkát teszi lehetővé. Nagyon nehéz és még itt van a versenyre készülő lovak galopp munkája szinte megoldhatatlan.

Hány lóval készül az idei szezonra, milyen az összetételűek?

Négy lóval készülök a 2022es szezonra.

Mi az, amit a 2022-es versenyszezonban az előző évtől eltérően fog csinálni?

Nincs lehetőség bármit is másképp csinálni.

Mi a fő cél 2022-ben?  

2022-es cél a 3 évessel a V.osztályig eljutni , a 2 évesekkel a kvalifikációig.

SHARE THIS