/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Susán Kitti

Moonlight-hunter Lyreen’s Sight (Jazzy x Lyreen Mover)

Szezonnyitó Nagydíj – III. hely, ideje 29.61
Izsó Lajos Emlékverseny – III. hely, ideje 29.23
Júniusi Trófea – III. hely, ideje 30.32
Kincsem Park Magyar Derby Negyeddöntő – V. hely, ideje 29.75
Kincsem Park Magyar Derby Elődöntő – II. hely, ideje 29.43
Kincsem Park Magyar Derby Döntő – V. hely, ideje 29.51
Európa Derby Elődöntő – I. hely, ideje 29.39
Európa Derby Döntő – V. hely, ideje 30.05
Lyreen Mover Daíj – III. hely, ideje 29.86
Novemberi Trófea – VI. hely, ideje 30.47
WGO Bajnokság – IV. hely, ideje 29.71
Mester Tréner Díj – VI. hely, ideje 31.05
Legjobb edzés ideje 280m-en: 16.93
Legjobb edzés ideje 480m-en: 29.01

Moonlight-hunter Lyreen’s Steed (Jazzy x Lyreen Mover)

Szezonnyitó Nagydíj – IV. hely, ideje 17.13
Izsó Lajos Emlékverseny – II. hely, ideje 16.98
Sprint Bajnokság – II. hely, ideje 16.80
Lyreen Mover Díj – I hely, ideje 29.27
Novemberi Trófea – III. hely, ideje 29.55
WGO Bajnokság – IV. hely, ideje 29.72
Decemberi Trófea – II. hely, ideje 30.13
Szilveszteri Nagydíj – IV. hely, ideje 29.69
Legjobb edzés ideje 280m-en: 16.51

2020-ban kezdtél el komolyabban foglalkozni az agárversenyzéssel életed első angol agarával, Sight-tal. A tavaly januári szezonértékelő interjúban azt mondtad, nem tervezel mellé még egy pár évig másik agarat, ehhez képest a tavalyi szezont már két versenyzővel, Sighttal és a testvérével Steeddel kezdted el. Hogy került hozzád Steed és miért döntöttél úgy, hogy mégis megpróbálod egyszerre két agárral?
Nem titok, hogy Sightot Tenczel Gábornak köszönhetem, és mindent, ami az agarazáshoz kapcsolódik. Szezon elején több agárral kezdett el egyszerre dolgozni, de Steed nem volt köztük. Beszélgettünk, beszélgettünk, aztán úgy döntöttünk, hogy végül is miért is ne? Azóta még hálásabb vagyok neki, hiszen Steed minden porcikája csupa báj és kedvesség, bearanyozza a mindennapjaimat, arról nem is beszélve, hogy a pályán szívét lelkét beleadja a munkába.

 

2020-ban Sight összesen nyolcszor állt starthoz, a te tréningezésed alatt négyszer, ami ugyan nem sok, de abszolút kezdőként teljesen megfelelő. 2021-ben azonban már 22-szer álltál starthoz a két agárral, ami azt gondolom, hogy óriási fejlődés az előző évhez képest, főleg úgy, hogy ebből a 22 versenyből 11-szer az első három között végeztél. Hogy értékeled a tavalyi évet, mennyire érezted megterhelőnek egyszerre két agárral dolgozni?
Az agárversenyzés egy kincs lett az életemben. Egy olyan tevékenység, amelynek minden percét imádom. Minden napom e körül forog, nézem a trénerekkel az interjúkat, cikkeket, könyveket olvasok, igyekszem fejlődni, tanulni. Két agárral nagyon élvezetes dolgozni, hiszen két teljesen más személyiség, nagyobb odafigyelést igényel, hogy épp melyiküknek mire van szüksége, min kellene változtatni, vagy min nem, de aki szereti ezt egy kutyánál, az kettőnél csak még boldogabb tőle, hogy csinálhatja. A tavalyi év egyébként hullámvölgyekkel volt tele számomra, de úgy gondolom, hogy ha minden simán menne, akkor nem tanulnék ennyit.

Milyen tapasztalatokat szereztél, hogy értékeled magad, mint kezdő tréner, a két fiút és az elért eredményeket?
Nálam egy futam eredményének értékelése mindig attól függ, hogy a kutya önmagához képest mit fut, a helyezés nem minden esetben mérvadó, sőt, a legtöbbször nem az. Ennek fényében lett volna bennük több is, sokszor voltam magamra mérges. Mindketten buktak egyszer-egyszer a szezon során, ami bennük is maradt sokáig, mire pedig megtaláltam a módját, amivel ezt elfeledtethettem, vége is lett a szezonnak. Mint minden – bár nehéz volt feldolgozni -, ez is előbbre vitt.

Ősszel lesznek 5 évesek a fiúk, így gondolom nem kérdés, hogy idén is még pályára állsz velük?
Igen, már tűkön ülök, hogy elkezdődjön végre a szezon. Ezerrel készülünk és nagyon remélem, hogy még sok versenyt fognak élvezni ebben a korban is.

Steed Gábor tulajdonában maradt, de tudjuk, hogy ennek ellenére őt is sajátodként szereted. Mik a terveitek a jövőre nézve, marad nálad akár még versenyezni, akár kedvencnek?
Reményeim szerint mindkettő. Eleinte úgy gondoltam, hogy ha nálam befejezte a munkát kedvencnek én is szívesen odaadnám, hiszen amilyen bűbájos, lenne rá jelentkező, de már a hozzám költözésének pillanatában éreztem, hogy nem lesz szívem – és remélem Gábor is úgy látja, hogy jó helyen van nálunk. Így marad az az opció, hogy nagyobb otthont kell hamarosan keresnünk.

Főleg, hogy anno elmondtad, hogy hosszútávra tervezel a pályán, így lassan esedékessé válik az új agár gondolata is. Mi a terved a közeljövőre nézve, bevállalsz egy harmadik agarat is?
Mindenképp szeretnék majd egy fiatalt igen. Az elsődleges tervem az, hogy kintről hozzak be, amihez már most igyekszem belemélyedni a származások/kennelek/trénerek ismeretébe. De persze ez még alakulhat máshogyan is, hiszen Steed sem volt tervezve.

A munkád, a lovaglás és az agár edzés mellett elindítottál egy izgalmas agaras oldalt/ vállalkozást is, Meglio Racing néven. Mesélj erről egy kicsit bővebben kérlek, honnan az ötlet, mi a küldetés, illetve a jövőbeni terveid vele?
Minden szempontból szükségesnek ítéltem meg egy agaras közösségi platform létrehozását. A fiatalok nem ismerik a sportot, a közönség nem tud igazán rajongani érte, mert a versenyértékelések és interjúk kivételével nem jelenik meg lényegében semmi agaras tartalom. A fogadók nagyon vakon vannak, mert sem a betlovin sem a turfban nincs elég információ számukra (saját tapasztalat). Így pedig, még ha valakit érdekelne is a miliő, de esetleg nem mer odamenni egy trénerhez személyesen, vagy vidéken lakik, de érdeklődne akár csak a fogadás iránt, hamar elveszhet. Pedig hatalmas potenciál van benne, hiszen a saját bőrömön érzem, mennyire jó agarasnak lenni, de ha nincs Verebélyi Kriszti barátnőm, lehet sosem hallok róla.
Emellett pedig mivel mind profi agaras felszereléseket – itt nem unikornisos nyakörvre meg pulcsikára gondolok, hanem rendes versenyfelszerelésre, nagyméretű kutyapárnára stb. -, mind megfelelő táplálék kiegészítőket (pl. izomláz elkerülése) borzasztó nehéz találni, kezdőként még inkább, így ezt is szeretném elérhetővé tenni. Ennek fényében, ha bárki belevágna a sportba, nem kell órákat keresgélnie, hogy honnan lesznek meg a dolgai, hanem könnyen meg tudja találni és tud rendelni. De ugyanez igaz a versenyzőkre is, nem kell mindent külön-külön beszerezni, mert mindenből lesz ott a versenyeken is. Nyilván nem azért hoztam létre ezt az egészet, hogy ebből gazdagodjak meg – erre a matematikai esély kb. stagnál a nullához -, de ha már elolvasok egy cikket, mondjuk Kinloch Brae-ről és magam is blogger vagyok, semmiből sem tart egy rövid anyagot összerakni róla egy fotóval. Ugyanez igaz a vitaminokra, pórázokra, kutyaruhákra is, pár darabbal több, és sokaknak nagy könnyebbség lehet. De a fő ok az, hogy rettenetesen élvezem, amikor bármi agarassal foglalkozhatok, így ezt is.
Később tervezem kiegészíteni ezt egy rendes honlappal, ahol megtalálhatóak lennének az örökbe fogadható és az éppen eladó agarak, mint most a Greyhound Datán, a raktáron levő termékek a shopban, az aktuális Kincsem parki versenyzők és trénerek fotóval, bemutatkozással, linkkel az eredményekhez, az egyes évek bajnokai visszakereshetően, cikkek, érdekességek, tréningtippek stb. A megvalósítás nem két perc, és ehhez nyilván az is kell, hogy az agaras társadalom befogadja, hogy megkeressenek, ha van eladó/örökbe fogadható agaruk, vagy ha igényük van bármi felszerelésre, kiegészítőre. Ez mind idő, energia, munka és nekem is csak 24 órából állnak a napok, de azon vagyok, hogy felépüljön valami, ami a sport jövőjének az egyik alappillére tud lenni itthon. Persze sok ilyen pillér van, és a legtöbbön Ti, a menedzsment gőzerővel dolgoztok. Mi, az agaras közösség pedig ezzel tudunk mellétek állni.

Bár a laikus számára furcsának tűnhet a kérdés, hisz kétszer is a dobogóra álltál, téged ismerve mégis megkérdezem, melyik eredményetekre vagy a legbüszkébb szakmai szempontból?
A legbüszkébb arra vagyok, hogy indulhattunk a Magyar és az Európa Derby döntőben is. A legjobbak ellen futni mindig megtiszteltetés, de a két Derby végső futamai talán a két legfontosabb megmérettetés a szezonban és mi ott voltunk mind a kétszer. Idővel persze már nem csak „résztvevőként” szeretnék döntőket futni, hanem esélyesként is, de egyelőre itt tartunk, ennek örülünk.

 

Hogy érezted magad a pályán a tavalyi évben, melyek voltak a legemlékezetesebb versenyek számodra és miért?
Nem tudnék egyet kiemelni, mind egy-egy lépcső azon az úton, amin valami újat tanulhatok. Nézőként a kedvenc pillanatom Szöszi pályacsúcs javítása volt. Minden időfaragás azt sugallja nekem, hogy megint egy lépéssel közelebb kerültünk a kinti szinthez és megint egy kicsivel jobbak lettek a kutyáink Magyarországon, erre pedig büszkék lehetünk!

 

Fotók: The Sighthound Photographer – Szilárd Simkó

SHARE THIS