/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Szilágyi Gyula – Diabolical Kennel

Diabolical Dante (Kengyelfutó Dalma x Baszhan Parij Almost)
Izsó Lajos Emlékverseny A0- II, hely, ideje 28.91
Kincsem Park Magyar Derby Negyeddöntő – I. hely, ideje 29.24
Kincsem Park Magyar Derby Elődöntő – I. hely, ideje 29.31
Kincsem Park Magyar Derby Döntő – II. hely, ideje 29.05
WGO Nagydíj – IV. hely, ideje 29.43
Lyreen Mover Díj Open – V. hely, ideje 29.66
Legjobb edzés ideje 480m-en: 28.58

Fernando Jet (Ravenna X Droopys Jet)
Európa Derby Elődöntő Sprint – I. hely, ideje 16.87
Európa Derby Sprint Döntő – IV. hely, ideje 17.30
Szeptemberi Trófea S0 – III. hely, ideje 17.18
WGO Bajnokság A1 – II. hely, ideje 29.09
Mester Tréner Díj A0 – II. hely, ideje 29.89
Decemberi Trófea A1 – V. hely, ideje 30.34

Slippy Ninja (Slippy Articfire x Kinloch Brea)
Kincsem Park Magyar Derby Negyeddöntő – II. hely, ideje 29.58
Kincsem Park Magyar Derby Elődöntő – III. hely, ideje 30.06
Kincsem Park Magyar Derby Consolation – V. hely, ideje 30.02
Európa Derby Elődöntő – IV. hely, ideje 29.69
Európa Derby Invitation – II. hely, ideje 29.22
Szeptemberi Trófea A0 – IV. hely, ideje 29.51
Lyreen Mover Díj S1 – II. hely, ideje 16.98
WGO Bajnokság S0 – V. hely, ideje 17.44
Mester Tréner Díj A1 – I. hely, ideje 29.35
Decemberi Trófea A0 – IV. hely, ideje 29.60
Legjobb edzés ideje 480m-en: 29.05

Runtastic Respect “Remény” (Kengyelfutó Airbag x Tommy Brislane)
Lyreen Mover Díj A0 – V. hely, ideje 30.38
WGO Bajnokság S2 – V. hely, ideje 17.75
Mester Tréner Díj S2 – III. hely, ideje 18.39
Legjobb edzés ideje 280m-en: 17.42

A tavalyi évben négy agárral jártál a Kincsem Parkba és összesen 25-ször álltál velük starthoz. Mondj róluk egy pár szót kérlek, hogy értékeled a tavalyi teljesítményeteket?
Dantét én tenyésztettem és hála Istennek mindig az élmezőnyben tudtunk versenyezni, sok neves versenyt megnyertünk. S bár veretlenül jutottunk a döntőbe nagy szívfájdalmamra a Magyar Derby-t elveszítettük, de persze azért a második helyezésnek is örülök. Dante évről évre kimagasló és nagyszerű teljesítményt nyújt, hiszen mindig a legjobbak között tudott futni. Igaziból mondhatom, hogy őrá vagyok a legbüszkébb, hiszen egyrészt saját tenyésztésem, másrészt ő volt az, akit elsőként választottam ki az alomból, vagyis a megérzésem is jó volt.

Fogsz vele versenyezni még idén is?
Nem, idén már nem szeretném versenyeztetni, talán csak néha egy-egy veterán futamban, mert bár korából adódóan még futhatna, azt a teljesítményt, amit eddig hozott, valószínű már nem tudná produkálni a fiatalok mellett, én pedig nem szeretném azzal “rontani” az eddig elért sikereit, hogy idén már esetleg többször is megverjék, úgyhogy a csúcson hagyjuk abba.

Megtartod őt öreg korára, vagy keresel neki gazdit?
Dante annyi örömöt szerezett nekem, hogy őt egészen biztos, hogy senkinek nem adom oda, nálam fog megöregedni. Gondolkozom rajta, hogy később esetleg tenyésztésbe fogjam, de ez még a jövő zenéje.

Hogy értékeled a másik három agarad?
Fernando Jet egy nagyon ígéretes importált agár. Kint volt tavaly pár hétig egy neves angol trénernél, akivel sajnos nem sült el túl jól a közös együttműködés, így rövid idő után hazajött. Én egy kimondottan gyors és jó fejű kutyának tartom, nyertünk is vele párszor, és mivel még csak nyár végén lesz 4 éves, így idén is versenybe állok vele.
Ninja 10-szer állt starthoz tavaly, melyből 5-ször az első három között végzett, Isaszegen pedig 670m-en futott egy pályarekordot, mellyel meg is nyerte az ottani Európa Derby-t. Isten igaziból ez az ő távja, a 480m eddig úgy tűnt, hogy nem elég neki, de idő közben úgy láttam, hogy gyorsult, így remélem, hogy idén jobban fog teljesíteni.
Remény sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így ő idén már valószínű nem fog versenyezni. Nagyon nagy sebességű kutya, de sajnos elég gyenge fejben, semmi nem érdekli, motiválja igazán.

Mik a terveid az idei szezonra, kikkel készülsz pályára állni?
Ninja és Jet mellett hat növendék agaram van, akikkel jönni fogok. Egy szuka, Nala, a Lemon Bale x Black Jenny alomból és öt kölyök a Kengyelfutó Dalma x Westmade Joe párosításból. Innen mind az öt kölyköt megtartottam, mert nagyon ígéretes alomnak tartom, így mindegyikkel én fogok dolgozni idén. Jenny-nek is öt kölyke született, ők is mind pályára állnak idén, de mindenki más tulajdonában, illetve tréningezésében.

Sokat jártál tavaly Isaszegre is, mi alapján döntöd el, hogy kivel melyik pályára nevezel? 
Nagyon sok kutyám van, ezért úgy mondanám inkább, hogy ők döntik el, kivel hova érdemes járni, de a fiatalokat mindenképp a Kincsem Parkban szeretném beiskolázni, illetve elsősorban ide szeretnék orientálódni mindenkivel, de persze nincs kizárva, hogy Isaszegen is induljunk versenyeken.

Kintről tervezel behozni újabb agarat?
Már nem szeretnék behozni többet, mert tenyésztési szempontból mindkét nemből van több olyan kutyám, akikkel érdemes foglalkozni, mint pl. Jenny és a Brett Mendy, illetve van jó néhány nagyon komoly vonalú spermám lefagyasztva.

Mi a tenyésztési célod, alapelved?
Mindenképp a két kintről behozott szukámmal, Black Jenny-vel és a Brett Mandy-vel szeretnék tenyészteni a közeljövőben és megnézni, hogy aztán hova tudok tovább lépni. Első körben nagyon kíváncsi vagyok a Jenny x Bale alomra, mert ha úgy látom, hogy jól sikerült, akkor következőre a Jenny egy nagyon komoly vérvonalú spermát fog kapni.
Ezidáig úgy csináltam, hogy ha volt egy olyan szukám, akit elég jónak találtam, azt a megítélésem szerinti legjobb itthoni kannal fedeztettem be. Erre most idén egy kicsit rá fogok cáfolni, hiszen ahogy Brett Mandy – aki egyenes ági leszármazottja az ausztrál Brett Leenek – betüzel, úgy ő rögtön az egyik top spermát fogja megkapni.

Mik a távlati terveid a sportban, illetve a tenyésztésben?
A legfontosabb számomra az, hogy párhuzam legyen a versenyzés és a tenyésztés között. Valahol el kellett anno kezdeni, ehhez megtettem a megfelelő lépéseket, hoztam be jó vonalú szukákat, illetve jó tenyészkanokat és spermákat külföldről, így azon az úton haladok, hogy jó minőségű kutyákat tudjak tenyészteni, akikkel reményeim szerint nemzetközi szinten is fel tudunk zárkózni az élmezőnybe. Engem nem motivál, hogy melyik versenyen mennyit lehet nyerni, az érdekel, hogy a legjobbak között versenyezhessek. Számomra az a legfontosabb, hogy tenyésszek, majd a saját tenyésztésű agaraimmal versenyezzek és a velük elért eredmények által elismert, neves kennellé váljon a Diabolical Kennel. Mindenképp az a célom, hogy valami maradandót alkossak.

Bár vállalkozóként dolgozol, a munkád nagyon leköt, hogy jut minőségi időd mellette ennyi agárra? Van segítséged családon belül, vagy mindent te tartasz kézben?
Szinte mindent én csinálok és mindent én tartok kézben, de az unoka öcsém, Szilágyi János nagyon sokat segít nekem, főleg a sprint edzésekben, és a versenyeken. A többi munkát, séta, biciklizés, takarítás, etetés stb. nagyrészt magam oldom meg. Ahogy mondtad, vállalkozóként dolgozom, ezért megvan a lehetőségem, hogy úgy intézzem az életemet, hogy délután 6-7 körül legkésőbb el tudjak kezdeni a kutyákkal dolgozni. Most már mindent e köré rendezek, ez már rég nem egy hobbi, hanem bátran mondhatom, hogy egy fanatikus életforma. Ugyan rengeteg energiámat felemészti, de imádom csinálni.

Van három kicsi gyermeked, hogy hozod össze a családi élettel a mindennapokat?
Mikor hétköznap hazaérek, mindig leülök kicsit pihenni és beszélgetni a családommal, kivel mi történt, majd megyek a kutyákhoz. A nagyobbik fiamat úgy ahogy érdeklik az agarak, ő már viszonylag sokszor segít is, a kisebbik inkább miattam csatlakozik be időnként, hogy velem legyen, a 3 éves pici lányom azonban nagyon érdeklődő, imádja őket!

Melyik idei eredményedre vagy a legbüszkébb?
Én nagy dísztakaró ‘fan’ vagyok – hiába nyertem meg a Magyar Derby mindkét előfutamát, mivel nem takarót kaptunk, hanem serleget -, ezért nekem a legemlékezetesebb Ninja A1-es Mester Tréner Díj győzelme volt. De örülni természetesen Dante Magyar Derby 2. helyének örültem a legjobban.
Amire még szintén nagyon büszke vagyok az az, hogy az FCI Magyar Derby-t és a Holdfény Derby-t is megnyertem Dantéval. Összességében egy nagyon sikeres szezont tudok magam mögött, s bár nem álltam sokszor dobogón, nagyon sokat tanultam mind az agarakról mind az emberekről.

Mi a véleményed összességében a pályáról és a versenyekről, elégedett vagy?
Ez egy olyan pálya, amin soha nem lehet tudni a végkimenetelt, hogy ki fog nyerni. Olyan adottságai vannak, hogy sok esetben nem hozza a papírformát, hiába van egy top favorit, bármi előfordulhat verseny közben.
Nem kérdés, hogy ez Európa legszínvonalasabb pályája, és minden adottsága megvan ahhoz, hogy színvonalas versenyeket lehessen rajta rendezni. Kardinális hibát nem tudok mondani, persze apró hibák vannak, de ilyenek vannak máshol is, Németországban is, Belgiumban is.  Aminek viszont kimondottan örülnék, ha több dopping vizsgálat lenne és nem csak a nagy versenyeken, hanem szúrópróba szerűen bármikor.
Azt gondolom, hogy ez a pálya minden szempontból alkalmas helyszín arra, hogy egy nagyon komoly agaras közösséget lehessen összekovácsolni, amihez nyilván idő kell, de a lehetőség maximálisan adott. Nekünk tulajdonosoknak és trénereknek azon kívül, hogy odamegyünk és felvonulunk semmi mást nem kell tennünk, csak versenyezni és jól érezni magunkat, míg ti szervezők és a pályán dolgozó csapat a háttérben egy-egy versenynap létrejöttéhez rengeteget dolgoztok és szíveteket- lelketeket beleteszitek abba, hogy minden a lehető legjobb legyen, így ezúton is nagyon szépen köszönjük a munkátokat!

The Sighthound Photographer – Szilárd Simkó

SHARE THIS