/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Szegedi István

Big Blood Amy (Kengyelfutó Jennifer x Magnesium)

Szezonnyitó Nagydíj S0 – V. hely, ideje 17.15
Izsó Lajos Emlékverseny S0 – III. hely, ideje 16.97
Sprint Bajnokság S0 – V. hely, ideje 17.13
Kincsem Park Magyar Derby Negyeddöntő – II. hely, ideje 29.40
Kincsem Park Magyar Derby Elődöntő – III. hely, ideje 29.62
Kincsem Park Magyar Derby Consolation – IV. hely, ideje 29.77
WGO Nagydíj S0 – III. hely, ideje 17.07
Szukadíj Open – I. hely, ideje 29.35
Augusztusi Trófea A0 – I. hely, ideje 29.47
Európa Derby Elődöntő – IV. hely, ideje 29.65
Európa Derby Invitation – I. hely, ideje 28.86
Szeptemberi Trófea A0 – II. hely, ideje 28.96
Lyreen Mover Díj Sprint Open – III. hely, ideje 17.38
Novemberi Trófea A0 – VI. hely, ideje 31.83
Mester Tréner Díj A0 – II. hely, ideje 29.78
Legjobb edzés ideje 280m-en: 16.61

Sweeping Lights Raven (Gizmo Diamond x Jaxx on Fantasy)

Szezonnyitó Nagydíj A0/A1 – II. hely, ideje 29.25
Izsó Lajos Emlékverseny A0 – V. hely, ideje 29.54
Júniusi Trófea A0 – II. hely, ideje 29.17
Kincsem Park Magyar Derby Negyeddöntő – IV. hely, ideje 29.73
Kincsem Park Magyar Derby Elődöntő – V. hely, ideje 29.75
Kincsem Park Magyar Derby Invitation – III. hely, ideje 29.59
WGO Nagydíj Open – IV. hely, ideje 29.55
Augusztusi Díj Open – III. hely, ideje 29.00
Augusztusi Trófea A0 – II. hely, ideje 29.31
Európa Derby Elődöntő – II. hely, ideje 28.82
Európa Derby Döntő – IV. hely, ideje 29.17
Szeptemberi Trófea A0 – III. hely, ideje 29.13
Novemberi Trófea A0 – II. hely, ideje 29.20
Mester Tréner Díj A0 – I. hely, ideje 29.45
Legjobb edzés ideje 280m-en: 16.74
Legjobb edzés ideje 480m-en: 28.76

Stemgrove White Lady (Judy Jaxxon x Makeshift)

Derby Day Sprint Kvalifikáció – II. hely, ideje 17.38
Derby Day Sprint Elődöntő – III. hely, ideje 17.45
Derby Day Sprint Consolation – IV. hely, ideje 17.43
WGO Nagydíj S2 – IV. hely, ideje 18.34
Európa Derby Elődöntő Sprint – V. hely, ideje 18.47
Európa Derby Sprint Invitation – II. hely, ideje 17.52
Szeptemberi Trófea S2 – II. hely, ideje 17.14
Lyreen Mover Díj S1 – VI. hely, ideje 19.15
Novemberi Trófea S1 – V. hely, ideje 17.59
Legjobb edzés ideje 280m-en: 17.04

38 starthoz állással a harmadik legtöbbet indult tréner voltál 2021-ben. Ez három agárral nem kevés, főleg, ha a versenynapok számát nézzük. Mondhatni, hogy egy-egy verseny maradt csak ki. Szempont volt, hogy amin csak tudsz indulj?
Úgy voltam vele a tavalyi szezonban, hogy mivel kéthetente vannak csak a versenyek, így kényelmesen belefér nekik fizikálisan, hogy majdnem minden alkalommal fussanak. Idén a fiatalokkal – Big Blood Amy x Sweeping Lights Raven alom – kettesével felváltva fogunk versenyezni, így a tervek szerint mindegyikük havonta egyszer fog versenyben futni.

Amy 2020-ban mindösszesen 5-ször állt starthoz, ’21-ben azonban már 15-ször, melyből 10-szer végzett az első három között és egész szezonban nyílt osztályban, illetve A1/S1-ben futott. Mi az oka annak, hogy tavaly előtt olyan keveset indult?
Az az oka, hogy 2020-ban lett egy nagyon makacs csípő ízületi gyulladása, amivel elég sokáig kínlódtunk, majd idő közben augusztusban betüzelt, amikor befedeztettem a Ravennel. Mint azt a tavalyi év is mutatta, az ízületi probléma szerencsére teljesen elmúlt, így végig tudta versenyezni az egész évet.

Idén április végén lesz 5 éves, van még benne egy szezon szerinted?
Az idei szezon attól is függ majd, hogy hogyan fut az edzéseken. Egyébként teljesen egészséges, szuper formában van, úgyhogy, ha jó időket fut és továbbra is akar dolgozni, akkor nyár közepéig tervezek jönni vele. Júliusra várjuk a tüzelését, amikorra le van fixálva egy alom Joes Cody-val, azt követően meg már természetesen nem teszem vissza a pályára.

Mi lesz vele a későbbiekben, marad nálatok?
Igen, Amy mindenképpen nálunk marad nyugdíjas korára is. Szeretnék vele majd még később is tenyészteni, de ez még a jövő zenéje.

Raven szintén rengeteget versenyzett, 14-szer állt starthoz, és ő is majd minden alkalommal nyílt osztályban, a tél folyamán azonban gazdát cserélt. Miért adtad el?
Megmondom őszintén, hogy nálunk sajnos limitált a hely, így mivel az öt kölyökből négy velünk maradt túl sokan lettek, ezért eladtam Novák Krisztiánnak, aki már jó ideje pedzegette nálam, hogy nagyon szeretné őt, versenyzési és tenyésztési célból is.

Idén ősszel lesz 5 éves, hogy látod, van benne is még egy szezon?
Ravennek volt tavaly egy kisebb ujjperc sérülése, ha az rendben lesz, akkor szerintem bőven tud még idén versenyezni, és Krisztián is úgy tervezi, hogy fog vele járni.

Ahogy fentebb említetted a két saját agaraddal csináltál almot tavaly előtt. Mi volt az oka ennek a döntésnek?
Amy akkori tüzelési időszakára eredetileg két másik kannal terveztem, de sajnos egyik sem jött össze, így mivel Raven vérvonalát nagyon jónak találom, úgy gondoltam, hogy akkor legyen ő a fedezőkan. A kölykök nagyon ígéretesnek tűnnek eddig, nagyon nyulasok, jó fejűek, jól mozognak, úgyhogy meglátjuk mi lesz belőlük, de nagyon bizakodó vagyok.

Hány kölyök született összesen?
Összesen öten születtek, ebből négyen nálunk maradtak – velük készülünk az idei szezonra – egy kiskutya pedig szintén Novák Krisztiánhoz került, így vele is fogunk idén találkozni a pályán.

White Lady miért került el tőled, mi volt a gond vele? Kedvenc lett, ha jól tudom, ugye?
Lady-vel nem tudtunk rendesen versenyezni, mert állandóan ütközött másokkal, ész nélkül ment a nyúl után, keresztül a többieken, mintha ott se lettek volna a pályán. Majd a sok ütközésből adódóan félős lett, és a kezdeti nagyon jó induló sebességéből az lett, hogy szinte utolsónak jött ki a boxból. Azt hiszem becsülettel mindent megpróbáltunk, amit tudtunk, de nem tudtuk megoldani ezt a problémát, ezért ma már ő is a kanapé kedvencek felhőtlen életét éli egy szuper családnál.

Mondtad, hogy limitált az agaraknak fenntartott hely, de gondolom azért az idei alomból is szeretnétek majd megtartani egy-két kölyköt?
Igen, egy, maximum két kölyköt fogunk tudni megtartani az új alomból, függően attól is, hogy a mostani négy fiatalból hányan maradnak nálunk. Ezt majd az eredményeik és a közös munka döntik el menet közben.

Idén a párod is csatlakozott a trénerek táborához. Irénke, mesélj kérlek egy pár szót magadról, honnan a kutyás beállítottság?
Én magam egész kicsi korom óta imádom a kutyákat, állandóan hordtam haza a talált, kóbor ebeket. A bátyámnak pedig volt agara, ő is vadászott anno, így a fajtát magát már régóta ismerem, de a versenyszerű agarazás Pistivel együtt lépett be az életembe.
Eleinte csak feljártam Pistivel a pályára, mint néző, illetve persze segítettem neki, amiben kellett. Raven nagyon ugrálós volt, ami sokszor idegesítette Pistit a séták alatt, ezért azt mondtam neki, hogy hagyja, majd én sétálok vele. Innentől hamar még szorosabb lett közöttünk a kapcsolat, amit látva Pisti azt mondta, hogy ha van kedvem, akkor vezessem is föl Raven-t amikor versenyezik.

Felvezetni és tréningezni azért elég távol van egymástól, hogy jött az ötlet, hogy kipróbáld magad te is, mint tréner?
Mivel Pisti nagyon sokat dolgozik, így én vagyok itthon a kutyákkal és már a kezdetektől nagyon sokat foglalkozom velük. Együtt eddzük őket, segítek a sétában, sprintelésben, így aktívan részt veszek a munkában nap, mint nap. Mikor megszülettek a picik, az egyik kiskutya – Dallas – valamiért egyből megfogott, tudtam, hogy ő az én kutyám lesz. Azt éreztem, hogy vele minden téren én szeretnék majd foglalkozni. Ebből aztán az lett, hogy megbeszéltük, hogy őt és az egyik alom testvérét – Dáliát -, aki szintén köze került hozzám én fogom tréningezni, a másik kettőt pedig ő.

Hogy osztjátok meg a munkát és a döntéseket egymás között?
Irénke: Azt, hogy milyen napokon edzünk és mikor van pihenő abban maximálisan egyetértünk. Én szoktam időnként kezdeményezni, hogy próbáljunk ki egy-egy dolgot másképp, ahogy mondjuk tapasztalt agarasoktól hallottam a pályán. Van, hogy falakba ütközöm, de sokszor sikerül rábeszélnem az új dolgokra, ami aztán a gyakorlatban derül ki, hogy működik-e vagy sem. Alapvetően azért természetesen az ő tapasztalatára támaszkodom, hiszen mégis csak régebb óta foglalkozik a témával, mint én.
István: Meg kell említsem, mert hozzátartozik az igazsághoz, hogy rengeteg segítséget kaptunk Szilágyi Guszi barátunktól, mind a tréning, mind az etetés és a vitaminozás terén, amikhez én magam sem nagyon értettem eleinte.

Melyik versenyre vagytok a legbüszkébbek?
István: A Szuka Díj Open győzelemre vagyok a legbüszkébb, de minden dobogóra állás emlékezetes a számunkra. Összességében elégedettek vagyunk a tavalyi szezonnal és idén megint sok tapasztalattal gazdagabban állunk majd starthoz.
A pályával és a szervezéssel kapcsolatban elégedettek vagyunk, a kisebb nagyobb hibák meg fokozatosan megoldódnak, ahogy látjuk.

 

The Sighthound Photographer – Szilárd Simkó

SHARE THIS