/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Labancz Zsuzsanna

Dr. Csont Domino “Focus” (Kengyelfutó Jumping x Deep Night)
Kincsem Park Magyar Derby Negyeddöntő – IV. hely, ideje 29.60
Kincsem Park Magyar Derby Elődöntő – V. hely, ideje 32.72
WGO Nagydíj – V. hely, ideje 30.33
Legjobb edzés ideje 280m-en: 17.13
Legjobb edzés ideje 480m-en: 29.16

Homokvihar Zivatar (Kengyelfutó Illinois x Kengyelfutó Elite Ego)
Novemberi Trófea S2 – III. hely, ideje 17.13
WGO Bajnokság S2 – II. hely, ideje 17.29
Decemberi Trófea S1 – VI. hely, ideje 19.67
Legjobb edzés ideje 280m-en: 17.26

Mivel új agarasoknak számítotok a pályán, egy pár szóban mondd el kérlek, mióta agaraztok, hogy jöttek az életetekbe az agarak?
Whippettel kezdtünk el agarazni immáron 5 évvel ezelőtt. Egy szuper coursing vonalú kutyánk van, akivel sokat jártunk versenyezni is, de sajnos elég hamar kiderült, hogy a szubjektív pontozós sportág nem a mi asztalunk.
Az első angol agarunkhoz egy sorsszerű véletlen folytán jutottunk lassan 3 évvel ezelőtt. Sokat jártunk a Kincsem Parkba lóversenyre, amikor még az agarak a vasárnapi galopp napon az egyenes pályán futottak. Ott szerettünk bele a mindenki számára jól ismert agárba, Deep Night-ba. Meg is beszéltük a férjemmel, hogy ha lesznek egyszer kölykei, akkor arra biztosan benevezünk. Így lett a miénk Dr. Csont Dominó, alias Focus, ahogy a közönség ismeri.

Tavaly 2 agárral jártatok a Kincsembe, Focissal és Zivatarral. Zivatar idén nyáron lesz csak 2 éves, Focus pedig 3, így gondolom terveztek jönni mindkettőjükkel idén is?
Focusnak a tavalyi Magyar Derby második előfutamában volt egy bukása, de én már előtte is éreztem, hogy neki az isaszegi agárpálya és a belső nyulas rendszer jobban fekszik, ezért úgy döntöttünk, hogy ő nem fog a Kincsemben versenyezni többet, csak Isaszegen. Zivatarral viszont mindenképpen jövünk idén is.

Lett időközben új versenyagaratok, akivel terveztek jönni?
Igen, lesz egy új belépőnk, Homokvihar Diablo, akit hamarosan láthattok is egy-egy edzésen, hogy megismerje a közeget és a hangulatot, versenybe állni azonban csak az év második felében fog, hiszen még csak 1 éves.

Mindig együtt jöttök a pároddal és a kutyás fotókon is mindig együtt látni titeket, hivatalosan azonban te vagy megadva, mint a kutyák trénere. Ez a valóságban is így van, te tréningezed őket egyedül, vagy együtt dolgoztok velük?
A kutyáknak papíron is és a valóságban is én vagyok a trénere. Én etetek és sétáltatok. Egyébként az edzésmunkát megbeszéljük, de alapvetően az én irányelveimet követjük. Ez azért is van így, mert én vagyok az, aki be tudja iktatni a kutyákkal való foglalkozást, amikor a 4 gyerek iskolában/óvodában van. A férjem napközben dolgozik, a délutánok pedig elég rövidek.

Mivel foglalkoztok a hétköznapokban?
A hétköznapokon mindenki csinálja a saját dolgát, Gabi dolgozik, én háztartást vezetek, a gyerekeket logisztikázom és agarazom. A hétvégéket szezonon kívül a közös programoknak, szezonban pedig a versenyzésnek szenteljük. A srácok ennek kimondottan örülnek, hiszen ők is, mint minden mostani kisgyerek, szeretik a kütyüket és ilyenkor van rá lehetőségük, hogy amíg mi a pályán vagyunk, ők játsszanak a telefonon.

Mik a távlati terveitek a sportban, hobbi vagy életforma ez számotokra?
Rövidtávú terveink között szerepel, hogy elköltözünk egy nagyobb házba, nagy kerttel, hogy az agarak tréningezésére megfelelő körülményeket tudjunk biztosítani, így ez már mindenképpen életforma nálunk. Viszont abszolút hobbiként éljük meg és addig csináljuk, amíg boldoggá tesz minket és örömmel tudjuk tenni. Reméljük, hogy ez nagyon sokáig így tud maradni.

Jártok rendszeresen Isaszegre is versenyezni, hogy látjátok, mindkét pályán/rendszerben szeretnek futni a kutyáitok?
Igen, járunk Isaszegre is és nagyon kedveljük az ottani pálya körüli életet és hangulatot. Én úgy látom, hogy az agarak mindkét helyen szeretnek futni, viszont azt vettem észre, hogy a kettő váltogatva nem nagyon megy nekik. Ezt sajnos el kell tudni dönteni, hogy melyiknek mi fekszik jobban.

Hogyan értékelnétek a tavalyi éveteket szakmai, vagy csak élmény szempontjából?
A tavalyi évünk abszolút tanuló év volt. Nagyon sok hibát követtem el, amiből igyekszem tanulni. Szerencsére vannak jó fejű és képességű agaraim, akiktől bizony lehet is, hiszen azonnal jelentkezik, ha valami nem volt rendben a felkészüléssel, edzésmunkával kapcsolatban.

Melyik eredményetekre vagytok a legbüszkébbek pályától függetlenül? Van kiemelten emlékezetes élményetek a Kincsem parki szezonból?
Életem első versenyén Dominó Isaszegen 16.84-es idővel megnyerte a Puppy Derby-t. Azt hiszem, hogy ezt már senki nem veszi el tőlünk. A számomra legemlékezetesebb versenyt azonban eddig mégis Zivatar futotta a Kincsem Parkban, ahol egy igazán rossz boxolás után nagyon nagy szívvel és küzdéssel felhúzta magát a második helyre, mindössze csak 2 századdal lemaradva győztes alomtestvére, Tornádó mögött.

Miért szerettek ide járni?
A Kincsem Parkot azért szeretem, mert ez az a hely, ahol beleszerettünk abba az agárba, aki miatt később mi is agarasok lettünk! És ez igazán nagy csoda …

Fotók: https://www.facebook.com/thesighthoundphotographer

SHARE THIS