/ by /   Friss hírek, Hazai ügető hírek / 0 comments

Hogy áll a 108. Magyar Ügetőderby lehetséges mezőnye?

Bár még csak szűk négy hónap telt el az idei évből, az idei négyéves évjárat igencsak sok esélyesnek ígérkezik. Nagyon nehéz megmondani április közepén, hogy ki lehet majd küzdelemben a győzelemért július 2-án szombaton a 108. Magyar Ügetőderby 2500 méterén. A lista versenynapról-versenynapra változhat, jelen állás szerint, az alábbi négyéves hazai tenyésztésű ügetőknek van jogosultsága indulni.

Az április 16-i versenynap után, a legjobb időeredménnyel Charming Boy (Zola Boko – Night Lady) rendelkezik. Ez a tehetséges négyéves pej mén Hajnal Tibor idomításában áll, és a fischerbócsai tréning telepen készül élete legnagyobb megmérettetésére. Az előkelő első helyre a legutóbbi versenynapon, az Underpaid Hanover Díjban futott 1.16,0-ás új, középtávú rekordjával lépett fel.

A második legjobb időeredményt a tavalyi ranglistavezető, Csak a szél (Ken Warkentin – Naná) érte el eddig. Két- és hároméves korában is az évjárata top lovai között volt, csakúgy, mint idén, négyévesen is. Az ideges természetű kanca korábban Fazekas Imrével versenyzett, és ért el kiemelkedő pénznyereményt (6 280 000 Ft). Idén Fazekas Andreával mutatkozott be fordulóstarttal, ahol 1.17,6-os időt ügetett, ami a Derby esetében 1 másodperccel jobb időnek számít. A Kaszás Gergő színművész által tenyésztett kancának a középtávú rekordja 1.16,7, amit a tavalyi Háromévesek Nagydíjában ért el. Várhatóan tovább fog javulni ő is.

A harmadik helyen az idő alapú rangsorban, Celerina Boss (Igor Font – Nikita) áll. Ez a kisebb termetű, de annál erősebb négyéves kanca Veljko Mazsity tréningjéből érkezik a versenyekre. A Charming Boy által nyert futamban javította meg rekordját, 1.16,7-es időre a Hico Versenyistálló saját tenyésztésű kancája.

A top lista negyedik helyén Casino Royale (Merengő – Naomi) áll, a maga 1.17,2-es rekordjával. Ezt az időt 2021-ben Csak a szél mögött a Háromévesek Nagydíjában ügette meg. 2021-ben ő is ott volt a háromévesek élvonalában. A télen új idomárhoz került, így már Angyal Andor tréningjében készül a versenyekre, a Zorka és Gomez II. istálló heréltje, visszatérő versenyében fordulóstarttal ügetett 1.18,2-es formát.

Az ötödik helyen Csikós (Maximus Lindy – C’est la guerre) tartózkodik jelen pillanatban, az április 16-i Rinette Streamline Díjban futott 1.17,4-es idejével. Az évjárattársaihoz képes kevés verseny van a lábában, de ha ilyen mértékű javulásra képes, igencsak lehet keresnivalója az idei Derby indulók mezőnyében. A négyéves pej mént, a Prolongo Kft. tenyésztette és Balogh Bernadett tréningjében áll.

A hatodik helyen a Nagy Ferenc II. által tréningezett herélt, Carlos Fox (Youp Lucswolle – Sholty Mia) áll. 1.17,5-ös rekordját tavaly Szilveszterkor ügette egy szép második helyezéssel. A 2022-es évben szinte ugyanezzel a formával tért vissza, további javulással megnehezítheti a jelenlegi top 5 aspiráns dolgát. A lovat Bencze László tenyésztette.

Hetedikként a 2019-es Ügető Árverésen vásárolt pej mén, Che Comandante (Maximus Lindy – Nikkel Lady) nevét kell említeni, 1.17,5-ös rekordjával. Ez a remek küllemű ló már 2021-ben is megmutatta tehetségét. Legjobb eddigi versenyét a Háromévesek Nagydíjában futotta, ahol harmadikként végzett  A Zsenerőz istálló lova is idomárváltáson esett át, 2022-ben már ő is Angyal Andor tréningjében készül. A mént a Kabala Ménes Kft. tenyészette.

A nyolcadik helyen Freiherr As és Chippychip G.T lánya, Chacha áll 1.17,8-as idejével. Ő sem a nyugodtság mintaképe, de ha jól jön ki neki a lépés, nagy sebesség elérésére képes. Idén egy versenyben láthattuk, ahol top-közeli formával jelentkezett. A sárga kanca is Hajnal Tibornál áll tréningben és az Aquadrom Kft. tenyésztette.

A kilencedik legjobb idővel, 1.17,8-cal Csillagfény R. (Maximus Lindy – Lézer) rendelkezik, amit a 2021-es évben futott meg. Pár alkalommal került össze évjárata legjobbjaival, de ezen alkalmakkor is biztosan helyt állt a Tisma istálló kancája. Idén még nem láttuk futni, kíváncsian várjuk a bemutatkozását. A kancát a Kabala Ménes Kft. tenyésztette, nagy javulást hozhat ebben a szezonban.

A lista tizedik helyén holtversenyben áll Compact Boy (Orecchietti – Titán Lady) van, akit tavaly októberben láttunk utoljára futni, így jelenleg kérdéses a jövője. 1.17,9-es rekordját 2021 nyarán futotta meg. Háromévesen évjárata legjobbjaival még nem került össze a Balogh Bernadett által idomított pej mén.  A lovat a Prolongo Kft. vásárolta a 2019-es árverésen a Kabala Ménes Kft.-től, majd egy rövid franciaországi tréning-időszak után visszatért Magyarországra. A másik 17,9-es ló Chicago (What a Man – Kentucky Girl), a Komáromi Krisztina által tenyésztett ügető hosszútávon ügetett idén 18,9-et, amivel jelentősen javította helyét ezen a ranglistán. Szintén az Alexander Brody Emlékversenyben, 2500 méteren futott 18-9-et és lett harmadik Cheeky Brown (Ken Warkentin – Celebrity Venus), az utóbbi hetekben új tulajdonba került tehetség tenyésztője Pekker György.

A lista következő lova Cunami (Belami – Ideal Life), utolsó versenyében, hatodikként ügetett 1.18,1-es időt, amivel jelenleg a top 12 tagja. A Debreczeni Mariann által tenyésztett herélt eddig vegyesen teljesített, további javulással lehet helye az idei Derby mezőnyében.

A folytatásban többen is azonos idővel 1,18.2-vel rendelkeznek. A sokszoros nagydíj győztes, Zsenerőz féltestvére, Csábító R. (Orecchietti – Hitelező) lábában sincs sok verseny, illetve négyéves kora ellenére többször bizonytalankodott verseny közben. Ha viszont üget és minden feltétel kedvez neki, csak úgy, mint tavaly szilveszterkor, akkor igencsak gyors sebességi fokozatra tud kapcsolni. A mén, Ozsvár Zoltánnál áll tréningben és tulajdonban, tenyésztője a Kabala Ménes Kft. Creatine (Maharajah – Wale) sem a biztos jármódjáról híres, viszont ugyanaz igaz rá, mint Csábító R-re. Amikor minden versenyfeltétel adott számára, rettentő gyorsaságot tud magából kiadni. Kérdés, hogy ez mennyire fog sikerülni neki a közeljövőben. A remek származású lovat Pekker György tenyésztette, de már csikó kora óta Hajnal Tibornál áll idomításban, és Napsugár istálló tulajdona. Életnyereménye alapján  fenti páros előtt jár Carina Fling (One too Many – Cicciolina Fling), a négyéves kanca idén egyre jobb formába lendült, sokat és hasznosan versenyez. Juhász Balázs idomítottja is rádiházi tenyésztés, a következő két hónapban felérhet a stabil Derby indulók táborába.

Szöveg: Lukácsi Antónia

SHARE THIS