/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Elhunyt Lester Piggott, a 20. század legnagyobb lovasa

2022. május 29-én 86 esztendős korában elhunyt az angol Lester Piggott a világ egyik legsikeresebb és legjobb versenylovasa. 4.493 győztes lovagolt, harminc angol klasszikus versenyben győzött, kilenc Epsom Derbyt nyert, utóbbi két szám abszolút rekord, emellé begyűjtött tizenegy champion címet.

Zseniális érzékű, eltökélt, sokszor ellentmondásos és magának való lovas volt, aki megváltoztatta a huszadik század középső évtizedeiben a szakmát és a versenylovasokról kialakult képet. A győzelem, a nagy győzelem és a győzelemmel kereshető pénz, a nagy pénz lehetősége volt a legnagyobb motivációja. Minden megtett a győzelemért, modernizálta az addigi lovaglási stílust, határozott és  vakmerő finis lovaglásaival hamar hatalmas rajongótáborra tett szert. Ezzel egyidejűleg sokszor meggyűlt a baja a kollégákkal és a versenybírókkal is. A cél érdekében mindent elkövetett, de önmagát sem kímélte, egész pályafutása alatt szinte nem evett semmit, hogy 53-54 kilót tudjon lovagolni, ami a 173 centiméteréhez társult.

1948-ban kezdett versenyben lovagolni, első versenyét a Haydock Parkban nyerte. Tizenhat évesen már az Epsom Derbyben lovagolt, a következő évben már második, 1954-ben csupán tizennyolc évesen pedig győzött Never Say Die (33-1 esély) nyergében, ami egy pillanat alatt elhozta számára a világhírt.  Egész Anglia ünnepelte, II. Erzsébet lovával, Carrozzaval megnyerte a Kancadíjat, majd 1957-ben lovaggá ütötte őfelsége. Franciaországban, Írországban és Németországban is egyre többet megfordult. 1963-ban id. Klimscha Albert lovával Fanfárral megnyerte a Német Derbyt.

A hatvanas években volt karrierje csúcsán elsősorban az ír Vincent O’Brien lovaival szállította a nagydíjakat. 1965-ben nyolc győztesen lovagolt a Royal Ascoton.  Mindig a legjobb lovakon akart ülni és nyerni, szeszélyes természetébe, személyes napirendjébe és túlzott pénzügyi igényeibe a rutinos és sokat látott trénere is belefáradt. Piggott szakított a kötelezettségekkel és  szabadúszó lett, hogy mindig a legjobb lehetőséget tudja választani. Innentől kezdve egyik zsoké sem volt biztonságban.

A „Póker arc” ahogy hívták a versenypályán sokan, a pályafutása legjobb lovának a legendás Nijinskyt tekintette. 1970-ben harminc öt év után megnyerte vele az angol Hármas Koronát, amit azóta nem sikerült senkinek sem megismételnie.
1987-ben összecsaptak feje felett a hullámok, a romló a hallását és rossz közérzetét a pénzügyi ellenőrzések csak tovább tetézték, végül adócsalásért három év börtönre ítélték, melyből egy évet ténylegesen le is ült, emellett megfosztották lovagi címétől, amit nagyon nehezen dolgozott fel.

Elszántságát és szívósságát nem vesztette el, sőt az „időpocsékolás” alatt megsokszorozta  és mindenki legnagyobb megdöbbenésére visszatért a nyeregbe. Alig lovagalt pár hete lovagolt, mikor megnyerje a Breeders’ Cup Mile-t a Belmont Parkban Royal Academy nyergében. Majd jött az újabb szenzáció 57 évesen 1992-ben a 30. klasszikus sikert, Rodrigo de Trianoval a 2000-es Guineasben. Ekkor már csak azt vállalta el, amihez kedve volt, vagy amit az ügynöke lekötött a számára. A magyar lóversenyrajongók láthatták az Osztrák Derbyben és 1993-ben Pozsonyban a Szlovák Derby megnyerésekor. 1995 tavaszán vonult vissza véglegesen.

Mi magyarok 2009. áprilisában köszönthettük személyesen, mikor Overdose híre a hazánkba csábította.

Járt Alagon, nézett munkákat és élvezte a másnapi versenynapot a Kincsem Parkban. Nagyon régen mosolygott ennyit, mondják azok akik jól ismerik. Díjat adott át Varga Zoltánnak és Christophe Soumillonnak, majd a nap végén gyerek kori barátjával Klimscha Alberttel megkóstolta a „tire sugar-t”, azaz a gumicukrot.

Az elmúlt években visszahúzódva élt, csupán néhány nagy versenyre látogatott haza. Megnyugvással töltötte el, hogy 2017-ben mikor találkozott a királynővel a Royal Ascoton, a személyes megbocsátásáról biztosította. Piggott mind a lovaglásban, mind a versenyzésben és érdekérvényesítésben megelőzte a korát. A mai zsokétársadalom sokat köszönhet neki, akik nem tartanának ott ahol, ha Piggott, ne vívta meg volna a maga harcait.

Viszlát legenda, nem feledünk Lester!

SHARE THIS