/ by /   Friss hírek, Gyász, Kiemelt egyéb hír / 0 comments

Elment dr. Ecsedi Ferenc

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy június 15-én 72 esztendős korában elhunyt dr. Ecsedi Ferenc a magyar lóversenysport egyik legnagyobb támogatója, az Ecsedi Versenyistálló megalapítója és társtulajdonosa. Diákkora óta rajongott a lóversenyért és elsősorban a galoppért. Mázsaházi írnokként kereste a zsebpénzre valót. Hatalmas lelkesedéssel és roppant nagy büszkeséggel végezte a komoly precizitást igénylő feladatot. Olyan nagyszerű lovasok és trénerek közelében töltötte a vasárnapokat, amiről sokan csak álmodoztak a kortársai közül. Komoly banki vezetőként is mindig meleg szívvel gondolt vissza ezekre az évekre.

Hatalmas munkabírásának köszönhetően vegyész, közgazdász majd jogi doktorként diplomázva komoly karriert futott be a pénzügyi világban. A rendszerváltás után versenylófuttatóként kapcsolódott be ismét a versenysportba. Előbb a VIP istálló kötelékében futatott, nagy kedvence Lidohill hozta el számára az első komoly hazai és nemzetközi sikereket. Lányával, Letíciával is megszerettette a telivéreket, 2000-ben egy hazai árverésen lovat vásárolt neki és megjelent a ma már legendás zöld dressz, fehér pettyek és piros sapka versenyszín. A több mint két évtized alatt számos nagyszerű versenylovat hozott be az országba külföldi árveréseken megvásárolva. Couplet Magyar Kancadíjat nyert, Steady As A Rock Varga Zoltánnal szinte verhetetlen volt a régióban középtávon, míg az utolsó szezonokban Marlon szállította a győzelmeket.

Csendes, szerény, szolgálatkész emberként szeretett a háttérbe húzódni és onnan figyelni, segíteni a szeretett sportját, akár még a legmagasabb szinten is. Önzetlensége legendássá tette, mindenkinek igyekezett segíteni. A tiszteletdíjait hatalmas becsben tartotta, a dolgozószobája roskadozott a lóversenyes szakirodalomtól. Nagyon büszke volt könyveire, a Lóverseny Krónikát az első évtől gyűjtötte és alig várta már a kapunyitót, hogy kezében tarthassa a legújabb kiadványt. Hatalmas örömmel töltötte el, hogy unokáinak is át tudta adni lószeretetét.

Nagyon készült és nagyon várta a 100. Magyar Derbyt a Kincsem Parkban, az elmúlt években komoly összeget fordított az istállója fejlesztésére és lóvásárlásra a klasszikus futam megnyerésének a reményében. A sors azonban ezt meghiúsította, nagy szomorúsággal tölt el mindannyiunkat, hogy a derbynapon Feri bácsi nélkül indul az első futam, de lélekben örökre velünk marad.

SHARE THIS