Az év legjobban várt ügetőversenye, a 108. Magyar Ügető Derby napja

Végre elérkezett az év legjobban várt versenynapja, amikor a 108. Magyar Ügetőderbyt futják a hazai tenyésztésű, négyéves ügetőlovak 2500 méteren.
Egész évben, bátran mondhatom, hogy az összes „ügető szerelmes” fogadó, néző, tenyésztő, tulajdonos, futtató és természetesen a lóversenyzés ezen ágát működtető szakemberek számára is minden nyár legizgalmasabb versenynapja a szombati, amely most július 2-ra esik.

A belépés a háromnapos rendezvényünkre a mai napon díjtalan! Online élő közvetítés és Sport 2-ön is élő adásban fog menni a versenynap!

A versenynap hagyományosan 14:00-kor fog indulni, egy remek teltházas mezőnnyel, amelyet Mandich Lászlóról neveztek el. A futam favoritja, ha rendesen körbemegy, a 4-es startszámú Diófás lehet. Közeli esélyt képvisel még a múltkor már újra önmagára találó Daenerys, az egyre jobban megkomolyodni látszó Amadeus Ryan vagy akár a visszatérő Cukrom is.

Fél órával később egy újabb tiszteletdíjas futam következik, a Csicsery-Rónai István Emlékverseny. Ebben a futamban ugyan csak 9 ló áll starthoz, de annál izgalmasabbnak ígérkezik, hiszen sok hasonló képességű ló lesz csatában a győzelemért 1900 méteren. Közülük is talán, a legutóbbi futására hihetetlen stílusban nyerő Velence R.-nek lehet a legnagyobb esélye a sikerre. De figyelnie kell hajtójának, hiszen Adamo Fling is remek formában, talán revansot vehet a múltkori második helyéért Velence R.-en. Dobogós helyre esélyes még továbbá Szilvás, és ha nem hibázik, Very Nice Photo is.

A versenynap harmadik futamát 15:00-kor fogják majd indítani, ami nem más, mint a Bisbac Dániel Emlékverseny. Ebben a mezőnyben is 9 remek képességű idősebb ló fog küzdeni egymással az elsőségért. Aki talán kiemelkedik közülük az a 7 éves Zóna, Káma lánya. Csordás Emil idomítottja remek évet produkál, és behúzhatja ezt a futamot is. Mögötte dobogós esélye van még Bolide Laksmy-nak, a mindig remek futással jelentkező Zlatan LIW-nek, illetve Coumba-nak is, ha rendesen körbe ügeti a pályát.

15:30-kor kezdődik a következő futam, a Soós Imre Emlékverseny. Ebben a futamban talán már szerencséje lehet Saya Best CD-nek, és behúzhatja ezt a futamot, mint régóta esedékes győzelmét. A favorit ellenfele lehet még, az egyre jobb formába kerülő Big Ben Pax, vagy a legutóbb nagyot javuló Bombay, de akár Creatine is, ha harmonikusan fog ügeti a verseny egészén.

Fél órával később kerül indításra a nap egyik kiemelt futama, a Sinka József Emlékverseny. A legjobb sprinterek futamában mindenkinek topformával kell jelentkeznie, de közülük is talán negyedik Kincsem parki versenyére készülő Il Duce Bokonak van a legnagyobb esélye a győzelemre. Közeli esélyt képvisel még a remek 7 éves kanca, Zante Font, és az élete formájában lévő Übü király is.

A sprinter klasszisok után következnek az évjárat legjobb háromévesei, akiket a Gróf Esterházy Miklós Móric Emlékverseny hívott össze 1800 méteren. A Nemzeti Ügető Liga negyedik futamában Dolomit Boy képvisel kimagasló első esélyt, hiszen eddig mindkét nagyversenyt be tudta húzni. Közeli esélyes lehet még, a rettentő nagy javulásban lévő, és legutóbb szép stílusban győzni tudó Diána Gull, az örökös dobogós helyezett Dusán, a két nyerés után futó Dumbledore vagy akár a német tréningből érkező Dynamo is.

17:00-kor indul majd a nap hetedik futama, a G. Dénes György „Zsüti” és Gém Zoltán Emlékverseny Hendikep. Itt az új tulajdonba és idomításba kerülő, ámbár 3 hónap kihagyás után futó Valerie As-nak van legnagyobb esélye a győzelemre. A két győzelem után startoló Allegrának akár triplázása is elképzelhető, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, a most idomárja kezében futó Winoc SB-t és Cono Sant sem.

A versenynap következő kiemelt futama, a Pannónia Díj, a nap nyolcadik futama. A pálya legjobb 5 és 6 éves hazai tenyésztésű ügetői futnak ebben a versenyben. Csak 6 ló áll starthoz, de közel egy képességűek, így nehéz rámutatni a nyerőre. Talán a mezőnyből egy kicsit kimagaslik az első nagy megmérettetésére készülő Bobby Fischer. Ha tartja jó formáját, neki van legnagyobb esélye a győzelemre. Dobogós helyezésben, de akár győzelemben is reménykedhet még továbbá az évjáratának egyik legjobb lova, Alfa Boy és Bonaparte Boss is.

Az év legnagyobb verseny előtti futam sem lesz kevésbé izgalmas, mint az eddig felsoroltak. Ezzel a futammal az egykori remek amatőrhajtóra, Csató Gyulára emlékezünk. Adolfina B. legutóbb könnyű győzelmet aratott, duplázása is elképzelhető. Ha tudja májusi jobb formáit, rutinos hajtójával Boszi jó szereplése sem lenne meglepetés. Zoom Photo múlthéten egy jóval nehezebb futamban indult, számolni kell az ő helytállásával is, csak úgy, mint Zippy Boy-éval is.

Végre elérkezünk a nap legjobban várt, 10. futamához, a 108. Magyar Ügetőderby-hez, a Nemzeti Ügető Liga harmadika futamához. A négyéves évjáratban jelen pillanatban 5-6 lónak is közel azonos esélye van megnyerni ezt a futamot, és, mint tudjuk a derbyben bármi megtörténhet. Tehát a szaklap tippjei alapján, vélhetően a legnagyobb esélye a győzelemre Night Lady fiának, Charming Boy-nak lehet. A favoritnak azonban figyelnie kell az egykori derby nyerő, Naná lányára, Csak a szélre, hiszen ha nem ugrik, nagyon szoros küzdelemben lesz a győzelemért. A kissé még rutintalan, de annál jobb képességgel rendelkező Catania R. jó szereplése, vagy akár a győzelme sem lenne elképzelhetetlen. Ugyan ez igaz Csillagfény R.-re is, hiszen ha egy kis szerencse mellészegődik, számolni kell vele. A szaklap ötödik tippje nem más, mint Cash Game, aki magyar, majd német tréningbe volt hosszú ideig, de közel 2 hónapja ismét magyar tréningben van. Rettentő nagy javuláson ment keresztül, jó futást várnak tőle is a szakemberek.

Végül a nap zárásaként a Fábián Zsoltról elnevezett Emlékverseny kerül lefutásra. A mezőnyben első esélyt képvisel, „régi-új” hajtójával Amaru Shakur. Közeli esélyes még a legutóbb óriási egyéni rekordot javító, VAQU. Em. Q, a mindig jól futó Urban Legend vagy akár Magic Bucks is.

SHARE THIS