Interjú a 108. Magyar Ügetőderby győztesével, Fazekas Imrével

Először is gratulálok, hogy Csak a szél (Ken Warkentin – Naná) sulkyjában pályafutásod során hatodszorra sikerült megnyerned az év legrangosabb futamát. Tudom, hogy ez a siker, nem kizárólagosan a Te szaktudásodnak köszönhető, hanem az egész csapatnak, akik az istállódat erősítik, és munkájukkal által működik az istálló.

Első kérdésem az lenne hozzád, hogy az idei év Derby mezőnyéből nem lehetett egy kimagasló favoritot kiválasztani, hanem több hasonlóan jó képességű ló is harcban volt a győzelemért. Csak a szélnek, vagy, ahogy az istállóban többet hangzik el a neve, „Picúrnak” remek esélye volt a győzelemre. Mikor érezted azt, hogy tiétek lehet a győzelem?

Valóban az évjárat egyik legjobbjaként nagy eséllyel álltunk starthoz. A terv az volt, hogy élre állok vele, de Charming Boy jobban kezdett, és Chip Chip Chip 8-as startszámáról úgy húzott be elém, hogy nem akartam kockáztatni, hogy esetleg hibázzon vagy leszorítsanak a pályáról, így harmadik helyen, szorult pozícióban mentünk egészen az utolsó 500 méterig. Amikor Lakatos Csaba elkezdett gyorsítani az élen, a mögötte lévő mezőny elkezdett széthúzódni, így sikerült végül utat találnunk. Amikor láttam, hogy Charming Boy ugrott, már biztos voltam a győzelmünkben.

Ezzel a sikerrel, kimondani is hihetetlen, de hatodik Derby győzelmedet arattad. Kérlek, röviden mesélj kicsit mindegyikről, miért kötődik hozzá kedves emléked, vagy miért volt kihívás számodra?

Az első győzelmemet Detroittal sikerült elérnem, talán ez győzelem a legemlékezetesebb számomra, főleg azért, mert két hónappal a Derby előtt került hozzám, és rövid idő alatt kellett megoldanom a problémákat vele kapcsolatban, többek közt azt, hogy hiba nélkül körbe menjen. A második sikeremet Jungfrauval arattam, akiről köztudott volt, hogy nagyon ideges, problémás kanca hírében áll. Nem mellesleg a terheléssel is vigyázni kellett vele kapcsolatban, hiszen könnyen elment az étvágya. Kimagasló kétéves kori szereplése után csupán egyszer sikerült starthoz állítanom a Derby előtt, ahol 1.18,2-es nyerő idővel kerültünk be végül a futamba, 7-es startszámmal. A harmadik elsőséget Kentish Boy-al húztam be, aki nagy favoritként, magabiztosan haladt át elsőként a célvonalon. Negyedikként a mostani nyerő anyjával, a remek kancával, Nanával sikerült megszereznem a Derby-trófeát. Az ő felkészítése nem a megszokott módon zajlott, mivel a Ferge László Emlékverseny és a Kanca Díj megnyerése után csak a Derbyre készítettem, és arra törekedtem, hogy a jármódja biztosabbá váljon. Gyorsaságát mutatta, de hajlamos volt a hibázásra. 8-as startszáma ellenére könnyen, korosztályos pályarekorddal sikerült győzedelmeskednünk. Oguz sikerében a szerencsének is nagy szerepe volt, hiszen a nagy favorit, Orlando Bloom hibázott, így kiesett a versenyből (aki egyébként előtte, és utána is mindig legyőzte Oguzt). Hatodikként, ahogy említettem már korábban Naná lányát, Csak a szélt készítettem fel, akivel elég sok probléma akadt, de úgy tűnik, időben sikerült minden nehézséget megoldanunk vele kapcsolatban. Külön öröm számomra, hogy egy olyan tenyésztőnek és tulajdonosomnak a lovával sikerült ismét Derby nyernem, aki a sok viszontagság ellenére is kitartott mellettem.

Ahogy említetted, ismét Kaszás Gergő színművész lovával sikerült elhoznod a Derby-trófeát. Ő hogyan vélekedett róla, mint tulajdonos, és mint tenyésztő?

Ő nagyon bízott lovában, akinek már a nagyanyját is ő tenyésztette, és nagyon örült, hogy ismét van egy klasszis lova, aki a legnagyobb versenyt, a Derbyt is megnyerte.

Utolsó kérdésem az lenne hozzád, hogy milyen tervek elé néztek a kancával rövid, illetve hosszú távon?

Elsősorban a július 30-án megrendezésre kerülő Kanca Díj vele a cél, az ez utáni terveket még nem tudjuk pontosan.

SHARE THIS