/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

A Magyar Derby 2. és 4. helyezettje, Lucky és Hero

Idén is ugyan azzal a két agárral indultál a Magyar Derbyn akikkel tavaly. Akkor Lucky az Derby Invitation, Hero pedig a Derby Consolation futamok győztese lett, idén azonban mindketten a döntőben futottak. Elmondásod szerint hasonló képességű agarakról van szó, így erősen benne volt a pakliban, hogy mindketten eljutnak a döntőig, mint ahogy az meg is történt. Nem okozott gondot neked, hogy együtt, egymás ellen versenyeztek, mint tették már ezt egyszer tavaly is?
De igen. A hiba ott volt, hogy mindketten erősen külsős kutyák, így az első egyenesben gyakorlatilag végig masszírozták egymást, ami mindkettőjük teljesítményére hátrányosan hatott, ezért egyikük sem úgy ért be az egyes kanyarba, mint tették volna, ha nincs ott a másik.
Tekintve azonban, hogy a Magyar Derby az egyik legrangosabb versenyünk, és alapvetően mindketten 480m-es agarak, ezért mindkettőt ide neveztem, de okulva az idei tapasztalatokból jövőre már nem fogom őket egymással versenyeztetni, mert most is többre jutottunk volna, ha külön futnak. Sajnos, bár egyre több a nyílt osztályos versenyző a Kincsem Parkban, még mindig nincsenek annyian, hogy izgalmas és változatos futamokban tudjam őket külön futtatni, így a megoldás az lesz, hogy Herot átteszem sprintre.

Mindketten kiemelkedő teljesítménnyel nyerték a negyeddöntő és elődöntő futamaikat és a döntő futam fő várományosai is voltak, Lucky az első, Hero harmadik helyre. Milyenek voltak az előzetes megérzéseid, milyennek láttad őket a verseny előtt?
Sajnos már délelőtt láttam rajtuk, hogy nincsenek olyan formában, hogy nagyot fussanak, de mint tudjuk, egy agárversenyen bármi megtörténhet, hiszen hiába teljesít kiemelkedően egy agár az elsőfutamokban, ha becsúszik egy apró ziccer, máris borul a papírforma. Természetesen, mint minden agaras én is győzni mentem oda és reméltem, hogy jól teljesítenek majd, de azt biztosan tudtam, hogy nem fogják az a formát nyújtani, amit egyébként tudtak volna.

Mi volt ennek a fő oka szerinted?
Alapvetően végig nagyon elégedett voltam a teljesítményükkel és a regenerálódásukkal, de a verseny előtti négy brutálisan meleg nap nagyon sokat kivett belőlük, ez egyértelműen látszódott rajtuk. Ez az időjárás amúgy sem angol agárnak való, főleg nem azoknak, akik a szigetországban születtek és csak idővel költöztek ide.

Van benned csalódottság amiatt, hogy nem sikerült nyernetek?
Nincs, hisz aki ismer az tudja, hogy nekem ez egy ugyan olyan verseny volt, mint bármelyik másik. A lebonyolítás miatt sokkal jobban izgultam, hogy minden rendben legyen, mint hogy megnyerjük-e vagy sem.

Lucky a negyeddöntőn fantasztikus pályacsúcsot futott, olyat, amit nem lesz könnyű megdönteni. Van benne még ennél több is?
Igen, határozottan. Azt gondolom, hogy Lucky gond nélkül fog tudni még egy teljes tizedet javítani idén ezen az időn.

Összeségében mi a véleményed az idei Derbyről, mennyire vagy elégedett, milyenek a visszajelzések?
Maximálisan elégedett vagyok, állítom, hogy minden idők egyik legjobb Derby-jét csináltuk meg idén. Rekord számú nevezőnk és futamunk volt, egyre több nyílt osztályos agár bukkan föl, így egy kimondottan izgalmas mezőny jött össze. A Döntőben csupa nyílt osztályos agár futott egymás ellen, merem mondani, hogy Európa leggyorsabb agarai, akiknek száma a jelek és hosszútávú terveink szerint egyre csak bővülni fog.
A visszajelzések kimondottan pozitívok, a vezetőség, a közönség és a szponzorok részéről is egyaránt csupa elismerő szót kaptunk és kapunk mind a mai napig. Emellett a számok is önmagukért beszélnek, hiszen az, hogy idén az agár Derby-n bő kétszer annyian voltak, mint az ügető Derby-n, egyértelműen azt mutatja, hogy egyre népszerűbb és sikeresebb a sport, melynek nem is lehetne tökéletesebb központja Európában, mint a Kincsem Park.

Mint szervező is elégedett vagy a lebonyolítással és a technikai dolgokkal? Van bármi, amin még szeretnél javítani, változtatni?
Igen, elégedett vagyok, hiszen komolyabb sérülés és hiba nélkül lement a három hét. A pálya nagyon jó volt mindhárom napon, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a nevezett agarak túlnyomó többsége ebben a három hétben futotta meg eddigi legjobb idejét távtól függetlenül. Egyedüli fejfájást a rettentő meleg okozott, mellyel sajnos nem tudtunk mit kezdeni, ez minden agárnak egyformán nehéz volt, hisz senki nem klímás autóból indult, de a paddock folyamatos és egyre bővülő hűtési megoldásaival sikerült a legmelegebb napra élhetővé tennünk számukra a várakozás óráit.
A tervek szerint egyébként rövidesen egy hűtő-fűtő klímával szereljük fel a helyiséget, hogy mind az extrán meleg nyári, mind a már hidegebb téli hónapokban megfelelő klímát tudjunk biztosítani a számukra.
Összességében tehát azt mondhatom, hogy nagyon sikeres Derby-t tudhatunk magunk mögött, és hogy ezt a minden szempontból felefelé ívelő tendenciát a szezon hátralevő részében is tartani fogjuk.

Fotók: POP- Pet on Pictures

The Sighthound Photographer

SHARE THIS