/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Dettori, 14 nap ostorért

Fotó: Sabine Brose/Deutscher Galopp

Hétvégén a baden-badeni meetingen Frankie Dettori és Torquator Tasso kikapott a 152. Wettstar Grosser Preis von Badenben. Az olasz zsoké 14 napos eltiltást és jelentős pénzbüntetést (versenydíj százalékának a fele) kapott, mert a megengedettnél többet használta ostorát a Prix de l’Arc de Triomphe címvédőjének nyergében.

Dettori – akit korábban a meetingen a Group Two Brunner-Oettingen Rennenben már megbüntettek – hatot ütött Torquator Tasso nyergében, ami eggyel több, mint a Németországban megengedett öt botütés. Az eltiltás szeptember 18-tól október 1-jéig tart, ami azt jelenti, hogy az olasz lovagolhat a jövő szombati Doncaster St Legerben és október 2-án az Arc-meeting második napján. Dettori megerősítette, hogy Párizsban a tavalyi győztes társaként fog indulni.

A badeni nagydíjat Torquator Tasso megszokott zsokéja, Rene Piechulek nyerte, aki az elmúlt hat versenyében lovagolta a német klasszist, többek között 12 hónappal ezelőtt is, amikor megnyerte a Group 1-es német nagydíjat, majd Longchampban az Arcot.

Piechulek a verseny nagy részében a kis mezőny hátsó részében helyezkedett, majd a befutóban a tribün felőli korlátnál megindult a győzelem felé. Dettori a lassú verseny ellenére igyekezett kihasználni Torquator Tasso állóképességét, de ez a versenylefolyás nem kedvezett nekik.

Fotó: Marc Ruehl

A nyerő négyévesnek, Mendocinonak ez volt az első győzelme idén. Az utolsó sikerét pont ezen a pályán aratta egy évvel ezelőtt 2021. szeptember 1-én. Ez volt pályafutása második Group 1-es startja és első sikere a legmagasabb kategóriában. Az idei Német Derby-győztes, Sammarco egy ponton komoly támadást indított, de végül meg kellett elégednie a harmadik hellyel. A versenyben most taroltak az Adlerflug ivadékok; a nyerőnek, a másodiknak és a negyediknek is ő az apja.

A legfrissebb hírek szerint Dettori nem fellebbez az eltiltás ellen. A két hét alatt komoly versenyeket hagy ki Angliában és Párizsban is, így nem lesz ott az Arc hétvége első napján, ahol a múlt szezonban két győztest lovagolt.

Dettori a hétvégén Haskoy-t lovagolja a Doncaster St Legerben, így nyilatkozott: “Nem fogok fellebbezni, elfogadom a büntetést. Természetesen kicsit csalódott vagyok, de megszegtem a szabályt. Ami történt, megtörtént, sajnálatos, de elfogadom és tovább lépek. Először azt hittem, hogy a felfüggesztés miatt az Arc-ot is ki kell hagynom, de szerencsére egy nappal korábban véget ér. Bizonyos értelemben szerencsém volt ebben a szerencsétlenségben. Az Arc napja hatalmas dolog, jó hogy ott leszek.”

 

Forrás: racingpost.com, horses.nl

SHARE THIS