/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

A Cápa a Kincsem Parkban is támad!

Két ígéretes import került magyar tulajdonba a szeptember 27-28 között megrendezett GOFFS Orby árverésről, Molnár Gyöngyi istállójába érkezik egy pej kanca (Lot 300) és egy Mastercraftsman apaságú szürke mén (Lot 465).
 
A 465-os Lot számú szemrevaló mént 45 000 euróért (kb. 18 millió forint) vásárolta Balogh Levente, napjaink egyik legismertebb üzletembere, többek között a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. tulajdonosa és elnöke. 
Levente gyerek kora óta a lovak szerelmese, lótulajdonos és maga is remek lovas. Az RTL csatornán futó befektetési showműsorból ismert Cápára nagy hatással volt a 100. Magyar Derby atmoszférája, magával ragadta az esemény hangulata, sőt a póni futamban még díjat is adott át Molnár Gyöngyivel.
Az árverésen vásárolt yearling anyja Fleur De Lui (Galileo x Reprise) nem állt starthoz, anyjai nagyanyja Reprise több hasznos utódot adott. Kiemelkedik közülük Hazel Lavery, aki látványos egy G3 győzelem után vonult vissza a ménesbe. Harmadik csikója, The Revenant 12 versenyt nyert szerte Európában, legmagasabb RPR számát Ascotban, a Queen Elizabeth II Stakes (Group 1) diadalmáért kapta.
 
Forrásaink szerint a yearling a Flying AquAngel nevet fogja viselni, amit a Szentkirályi Ásványvíz alapú kozmetikai termékcsalád, a Vízangyal után kap.
Apja Aidan O’Brien egykori idomítottja, Mastercraftsman, aki a Racing Post Ratings szerint Danehill Dancer legmagasabbra értékelt fia. „Bátorság, gyorsaság és állóképesség jellemzi. Lágy talaj, kemény talaj, ezek mind egyformán jöhetnek.”- nyilatkozott O’Brien.
Első győzelmét nyeretlenek versenyében aratta, majd behúzta a Group 2-es Railway Stakes-t és a Group 1-es Phoenix Stakes-t is. Megszerezte második G1-es győzelmét a National Stakes-ben, majd az első Írországon kívüli versenyén Maisons-Laffitte-ben negyedik helyen végzett. Ennek ellenére három fontos versenyen aratott győzelmével 2008-ban Kétéves Champion lett.
Háromévesen az angol 2000 Guineasben kezdett, ahol Sea the Stars volt a nyerő, Mastercraftsman ötödik helyen végzett. A klasszikus ír változatában favoritként indult, és hozta is a kötelezőt, négy és fél hosszal ért haza. Néhány héttel később visszatért Angliába, és megnyerte St. James’s Palace Stakes-t is, majd 2. és 3. volt az International Stakes-ben és az Irish Champion Stakes-ben. Könnyű győzelmét hozta a Group 3-es Diamond Stakes, majd starthoz állt utolsó versenyében, a Breeders’ Cup-ban. Itt az előkelő 4. helyen végzett a Kentucky Cup győztes Furthest Land, Ready’s Echo és Mindshipman mögött.
A következő szezont már a Coolmore ménesben kezdte, ahol az egyik vezető, igen magas színvonalú nemzetközi ménné fejlődött, és tavaly, 15 éves korában elhunyt.
A ménesben töltött évek alatt több, mint 60 Group nyerőt adott, legjobb fia a kétszeres G1 nyerő The Grey Gatsby, de Alpha Centauri és Kingston Hill is felértek a legjobbak közé.
 

A másik magyar tulajdonba került yearlinget Pap Gyulának ütötték 16 000 euróért. A 300-as Lot számú pej kanca anyja Wingspan (USA) két versenyt nyert és eredményesen szerepelt közép-és hosszú távon Listed és G3 versenyekben is. Legmagasabb, 108-as RPR számát Saint-Cloudban kapta egy 55 000 font összdíjazású kancaversenyben szerzett második helyével. Apja a kőkemény Caravaggio, aki kétéves veretlenségét követően háromévesen Commonwealth Cupot nyert. Jelenleg Kentuckyban fedez 35 000 euróért, az elmúlt években számos tehetséges utódot adott, például a hazai hároméves évjárat egyik legkiemelkedőbb kancáját, a szenttamási Black Peppert.
Apai nagyapja, a legendás Scat Daddy, aki a világ legjobb sprintereit adta, például Justify-t, Sioux Nation-t és azt a No Nay Never-t, aki jelenleg 125 000 dollárért fedez Írországban és akinek lánya (No Nay Never x Muirin) az árverés legdrágábban eladott lova volt a maga 2 600 000 eurós (1 milliárd 92 millió Ft) leütési árával.
Az Orby Sales egyébként az idei GOFFS árverések közül a legmagasabb összesített eladási árat hozta, az újdonsült tulajdonosok 21 milliárd forintnak megfelelő eurót költöttek, míg az átlagár 121 336 euró volt.
Az idei árverés tapasztalata magyar szemüvegen keresztül, hogy a hazai futtatók a mennyiségi vásárlás helyett, első sorban a minőségre helyezik a hangsúlyt, így a legjelentősebb és legdrágább csikók számára kiírt árveréseken vásárolnak. Ilyen áron nem csak hazánkba, de a régióba is ritkán kerülnek lovak.
A tendencia jó és előre mutató, kíváncsian várjuk bemutatkozásukat a Kincsem Parkban.

SHARE THIS