/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

A csúcson kell abbahagyni – Simply the Best visszavonul

„Simply the Best ezúttal is nyer, zsinórban a negyediket, és 2020 után ezúttal is győz a Kállaiban”, „Hát egész egyszerűen verhetetlen ez a kanca az elmúlt időszakban” – mondták a szakkommentátorok két hete, amikor Simply the Best utoljára galoppozott át a célvonalon.

Kovács-Bakos Szilvia saját tenyésztésű ötéves kancája topformával nyerte a Kállai Pál Emlékverseny – Budapesti Díjat, és most a csúcson hagyja abba; visszavonul a versenyzéstől és megkezdi nyugdíjas éveit.

Squaw City

„Simply the Best anyja, a jó származású Squaw City 2014 novemberében került hozzánk. A következő szezonban háromszor versenyzett, egyszer harmadikként értünk célba, majd kétszer nyertünk. Sajnos probléma volt a lábtövével, megműttettük, de már nem tudott nem tudott ugyanúgy dolgozni. Tudtuk, hogy jó képességű, így egyértelmű volt, hogy fedeztetjük.”

A választás pedig Prometheusra esett, aki egykor Kovács Sándor istállójában állt. A 86. Magyar Derbyben második volt Sunny Sam mögött, Kisbér Díjat nyert, majd egy évvel később egészségügyi problémák miatt visszavonult. „Szimpatikus ló volt és akkoriban már fia, Báthory is mutogatta magát, ami jó ajánlólevél volt, így esett rá a választás.” – árulja el Kovács Sándor.

Az ennek tükrében méltán családtagnak mondható kancacsikó 2017. május 2-án, Fóton látta meg a napvilágot. „Mire hajnalban kimentem újra ellenőrizni őket már megszületett. Amikor beléptem az istállóba azonnal üdvözölt, hangosan nyerített.”

„Májusban jó idő volt, így szerencsére sokat tudott kint lenni. Jártunk vele és az anyukájával terepre, már akkor is látszott, hogy nagyon jó vérmérsékletű; nyugodt volt és sokat pihent. Egyszer meg is ijesztett, etetésnél sem állt fel, olyan lusta volt, azt hittem valami baja van.” – meséli Szilvia nevetve. „Akkoriban sokat hallgattuk Tina Turner Simply the Best című dalát, ez ihlette a nevét. Merész választás volt, de külleme és kisugárzása alapján éreztük, hogy fel fog tudni nőni hozzá.”

Tréningbe került, kétévesen egy bíztató harmadik helyezés után pedig megszerezte pályafutása első győzelmét. Háromévesen már álladó részvevője volt a nagydíjaknak, a Hazafi Díjban és az Erzsébet Királyné Díjban közel végzett, majd a legjobbak között ötödik volt a 98. Magyar Derbyben. Év végén kikapott az Imperiál Díjban, majd a Kállaiban vigasztalódott; másfél hosszal ért haza. Tavaly elég peches volt, négyszer volt döntős mire végre nyerni tudott, majd Baden-Badenben sem volt zavartalan a versenye. Itthon még egy állomás várt rá, a Tattersalls-Overdose Díj, ahol harmadik lett. „Sajnos nem volt szerencsés szezonja, voltak pata problémái. Év végén megbeszéltük, hogy visszavesszük a távot neki, és taktikát váltunk.”

A 2022-es szezont rögtön győzelemmel indította, a Megnyitó Verseny magabiztos, 4 ½ hosszas elsőségét hozta, amit két dobogós helyezés követett a Káposztásmegyeri Díjban és a Batthyány-Hunyady Díjban.

A Derby utáni első versenynapon tudott újra hazaérni, a Hesp Róbert Emlékversenyben, ahol csak játszott a mezőnnyel, innen pedig nem volt megállás; elindult nyerő szériája. A hűséges kanca sorra hódította el a nagydíjakat, szeptemberben 72,5-es formát futva könnyen nyerte a mérföldes Imperiál Díjat, majd 65,5-el a 2000 méteres Gróf Széchényi István Emlékversenyt is. Októberben 1400-ra újra megfutotta topját, a Kállai Pál Emlékversenyben begyűjtötte zsinórban negyedik, és egyben pályafutása utolsó győzelmét is álladó lovasával, ifj. Kozma Istvánnal:

“Nagyon jó fejű, jó természetű ló, munkában és versenyben is „automata”, tipikus klasszis versenyló. Sanyiékkal átbeszéltük a taktikát szezonkezdés előtt, úgy gondoltuk érdemes lenne várni vele, mert tavaly sokszor túl erőltette magát, amikor a frontban helyezkedtünk. Az új taktika szerencsére bevált, így látványos javulást mutatott idén, hiszen kiemelkedő szezont zárt, az egyetlen magyar tenyésztésű ló volt, aki Liga futamot nyert. Biztosan meg fogom látogatni, sokat köszönhetek neki és remélem utódai is hasonlóan jó képességűek lesznek.”

Simply the Best huszonhatszor állt starthoz, kilenc versenyt nyert, és tizenkétszer volt helyezve, életnyereménye pedig több, mint 15 millió forint.

„Hatalmas szíve van, és nagyon jó formának örvend, de már hatéves. Sérülhet, nem fiatal már, most egészségesen kezdheti meg jól megérdemelt nyugdíjas éveit. Úgy gondolom a tenyésztésben is lehet olyan sikeres, mint karrierje során, így most visszakerül hozzánk, és jövőre – csakúgy, mint az anyja- anyakanca lesz. Örülnénk, ha sikerülne Shamalgannal fedeztetni, hogy örökíthesse távbírását, a hazai mének közül Akaba és Mágnás neve merült fel.”

„Van egy pillanat, ami nagyon megmaradt, olyan egyéves lehetett, amikor a legelőn egyszer csak elindult felfelé. Olyan energiákat mozgatott meg, hogy már mondtam: Szerintem ez a csikó nagyon jó lesz!” Szerencsére igazunk lett, de soha nem gondoltuk, hogy ennyire eredményes lehet. Hatalmas öröm egy ilyen csupaszív ló, köszönünk neked mindent, Simply.”

SHARE THIS