/ by /   A nap híre, E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Az idei szezonra már 15 agárral készül a Homokvihar Kennel

2021-ben 9 agárral 87-szer álltál starthoz, 2022-ben már 137 volt a nevezéseid száma 12 agárral. Az idei évre mik a terveid?
A tervek szerint 15 agárral fogok járni idén, és ha minden jól megy, akkor a nevezések száma is ennek megfelelően fog változni, emelkedni.

Hány agarad van otthon összesen?
Az aktív kutyákon kívül még öten vannak, így összesen 20-an.

Név szerint kikkel találkozhatunk idén?
Tornádó, Hurrikán, Olimpia, Arya, Huron Irokéz, Orlen, Aventador, Gallardo, Miura, Hurakán, és négy fiatal, akik most lesznek nemsokára egy év körüliek, így lassan megkezdődik a beiskolázásuk.

Ezek szerint senki nem megy nyugdíjba idén?
Nyugdíjhoz közel az Orlen és Olimpia van, őket addig versenyeztetem, amíg jó kedvvel bírják, azután mindketten maradnak nálam. Annyiban változtattam a leversenyzett korú agarakkal kapcsolatban a koncepciómon a tavalyihoz képest (miszerint a nyugdíjasoknak mind keresek gazdit, hiszen folyamatosan jönnek a fiatalok), hogy azok az agarak, akik külön örömet okoznak a küzdő szellemükkel és látom rajtuk, hogy osztálytól függetlenül mindent megtesznek a pályán, hogy nyerni tudjanak, azok maradnak nálam öreg korukra is, azonban a fiatalok közül, akik nem hozzák ezt a munkastílust, azoktól kortól függetlenül hamarabb meg fogok válni.

A tenyésztési elved alapján, miszerint először úgymond “kevésbé komoly” vérvonalú kanokkal fedezed be a tenyésztésre szánt szukákat, majd a kölykök eredményei alapján teszed rájuk a meglévő szuper ausztrál spermákat, hogy áll most jelen pillanatban, ki az, akiben látsz fantáziát?
Az Extra Daronban egyértelműen, mert szerintem rendkívül jó kölyköket adott az Orlennel való fedeztetésből (Gallardo, Miura, Aventador), akik edzésen mind 16-os időket tudtak futni úgy, hogy nem volt rájuk annyi időm, mint szerettem volna, így azt kell mondjam, hogy jelenleg őket tartom a kennelem leggyorsabb agarainak. A Virginia x Deep Night alom kölykein is úgy látjuk a többi tulajdonossal egyetértve, hogy alkatban és fejben is hozni fogják azokat az eredményeket, amire számítok. Ők most tavasszal lesznek 12 hónaposak, így idén már többük pályára is áll.
Az Evelynnek most egy évesek a kölykei (közülük ketten maradtak nálam), akik szerintem hasonlóak lesznek, mint az Extra Daron kölykök, illetve az Aryára leszek majd nagyon kíváncsi, őt a szeretném befedeztetni az idei tüzelésekor. Az lefagyasztott ausztrál spermákat majd az Extra Daronon, a Virginián és az Evelynen fogom kipróbálni, de idénre maximum két-három almot tervezek.

A tavalyi interjúban kérdeztem, hogy a mennyiség nem megy-e a minőség rovására, amire azt mondtad, hogy ez ’22-ben fog kiderülni. Hogy vélekedsz erről most, a szezont követően?
A Champion Tréneri címről igaziból 30.000Ft-tal maradtam csak le Petz Laci mögött, bár tény, hogy jóval több kutyával jártam. Sajnos engem nagyon erősen érintett a tavalyi gazdasági változás, mert be kellett szüntetnem a 2007 óta működő cégemet és egy teljesen új irányba fordulni, ami miatt azt kell mondjam, hogy nem igazán tudtam úgy kipróbálni, letesztelni ezzel a létszámmal azt a minőségű munkát, amit szerettem volna, mert nagyon kevés időm jutott az agarazásra. Ez meg is látszódott az eredményeimen.

Idén mennyiben fog ez változni, főleg, hogy még több lesz az aktív versenyző?
Most jelen pillanatban úgy látom, hogy sajnos egyelőre nem fog sokat változni, mert az építőipar, ahova átmentem teljes embert kíván, így időm idén sem lesz sokkal több. Most sajnos az a helyzet áll fönn, hogy előbb pénzt kell keresnem ahhoz, hogy a hobbimnak tudjak élni.

Miért vállalsz akkor egyre több agarat?
Ezek már meglévő agarak, akiknek a felnevelésébe annyi munkát, időt és energiát fektettem be, hogy luxusnak érezném nem megnézni őket a pályán. Aki idén kiemelt figyelmet és munkát fog kapni az a négy Extra Daron kölyök lesz, illetve a szezon második felében fokozatosan a legfiatalabbak. A tapasztaltakat már jól ismerem, tudom mennyi munkára van szükségük és mennyit lehet belőlük kihozni, melyik kategóriában futnak stabilan, így velük nem fogok kiemelt edzéstervvel dolgozni.

Van segítséged ennyi agárral?
Nem, segítségem továbbra sincs, mindent egyedül csinálok. Lassan talán eljön az idő, hogy szükségem lenne egy kennel handre, ha találnék valakit heti pár napra, akkor alkalmaznám is, de nagyon nehéz megbízható, felelősségteljes embert találni ilyen munkára.

Hogy megy a logisztikai része a munkának ennyi agárral?
Itthon, ahogy elmondtam tavaly is, a fiataloknak van egy nagy területük a szabadon mozgásra, illetve vannak kifutóim a már aktív versenyzők lemozgatásához, ez nem gond, a bejárás az, ami nehézkesebb volt. Tavaly ezzel sok volt gondom, mert a transzporteremben, amiben sokan elférnek nem volt klíma, így azzal nem tudtam nyáron járni, a kombimban van, de abban meg nem férnek el annyian, úgyhogy ez a része elég döcögősen ment és sokszor az eredményeik kárára. Idén azonban beújítottam egy klímás dobozos autót, ami át lesz alakítva az agaraknak, úgyhogy most ezzel nem lesz gond, tudok egyszerre sokat hozni edzésre is, versenyre is, illetve ami ennél is fontosabb, hogy megfelelő hűtéssel, mindenki le tud majd feküdni és nyugodt körülmények között utazni, ami a teljesítmény szempontjából egy nagyon fontos tényező, főleg a nyári hónapokban.

Többek részéről felmerült már az igény a 680m-es versenyekre, amikre az idei évtől talán lesz is lehetőség, ha elég nevező lesz. Van nálad, aki bírná ezt a távot Aryát leszámítva, akiről jól tudjuk, hogy még ennél is többet bír…?
Igen, az Arya biztosan, illetve szerintem a Hurrikán és Tornádó is bírni fogja úgyhogy velük mindenképp meg fogom próbálni ezt a távot ha lesz rá lehetőség.

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb a tavalyi szezonból?
Én igaziból mindegyik eredményemre büszke vagyok kategóriától és helyezéstől függetlenül, de legbüszkébb talán mégis az Extra Daron kölykökre vagyok, mert ugyan nem kiemelt kategóriában nyert a Gallardo, vagy lett második az Aventador, de olyan tűz van bennük, ami mindenképp elismerésre méltó a szememben.

Van nagyon emlékezetes versenynap a számodra?
Nincs külön kiemelten egy nap sem, számomra minden versenynap emlékezetes, olyan hangulata és atmoszférája van a Kincsem parki versenyeknek.

Fotók: The Sighthound Photographer

SHARE THIS