/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai agár hírek / 0 comments

Apáról fiúra

Legújabb beszélgető partnerem ifjabb Baglyos Ferenc volt, aki testvérei közül egyelőre egyedüliként viszi tovább édesapja több mint két évtizedes szenvedélyét, valamint a Fehérhegyi Futó Kennel működtetését.

Két Nonstop Hunter agárral jártál tavaly versenyezni, Rioval és Hancockkal, akik ugyan abból az alomból származnak. Miért alomtestvérekre esett a választásod?
Két alom is született nálunk egyidőben, az egyik a Changing Sky x Kengyelfutó Perfekt, a másik pedig Baszhan Parij Almost x Fehérhegyi Futó Molly párosításából. Édesapám két-két kölyköt akart megtartani, én pedig Riot választottam magamnak. Sajnos az egyik alomból a nálunk maradt szuka elpusztult, így Tommy maradt csak, a másik alomból pedig Hancock, Jana és nálam Rio. Idő, illetve motiváció hiányában apa Tommy-t Ripszki Tamás tréningjébe adta, Hancockot pedig nekem. Jana a lehető legrosszabb időpontokban tüzel, úgyhogy ő nem versenyzik egyelőre. Így maradtak nálam ők ketten.

Mindkettőjükkel álltál a dobogó legfelső fokán, nem is egyszer. Mennyire vagy elégedett a tavalyi eredményeiddel, mint tréner? Van bármi a tréningezésüket illetően, amit idén másképp fogsz csinálni?
Úgy érzem elégedett lehetek két első szezonos agárral. Főleg annak ellenére, hogy Hancocknak voltak start problémái, amik edzésen egyáltalán nem jöttek ki, csak versenyben. Voltak hiányosságok igen, legfőképpen az, hogy mindkét agár nagyon eltérő edzésmunkát igényelt volna, emiatt Rio csak az Európa Derbyre került igazán formába.

Hancock a tél folyamán gazdát cserélt és átkerült Tóth Zsoltékhoz, akik versenyzési céllal vették őt át tőled, így nagy örömünkre fog járni továbbra is. Miért döntöttél úgy, hogy megválsz tőle egy szezon után?
Zsolti keresett meg, hogy mi a helyzet vele, mert kellett neki egy második agár World mellé, mivel Sky már öt éves elmúlt, de addig meg sem fordult a fejemben, hogy bárkinek is odaadjam. Azt tudni kell, hogy nem is adtam volna másnak, de Zsoltiék már bizonyították Skyjal, hogy mennyire szeretik az agarakat és ezt a sportot. Mindent megadnak nekik, így nyugodt lelkiismerettel adtam oda. Mint említettem, ő közös tulajdonban volt apával, ezért közösen döntöttünk így. Sok sikert kívánok nekik ezúton is!

Rióval gondolom nem kérdés, hogy jöttök? Idén nyáron lesz hároméves, mondhatjuk, hogy ez lesz a legjobb éve. Látsz benne fejlődési potenciált a tavalyi teljesítményéhez képest? 
Természetesen megyünk igen! Némi pluszt fogok hozzáadni etetésben is, illetve most már tudom mire van szüksége edzésben, így ennek tudatában készülünk. Ha a tavalyi legjobb formáját hamarabb el tudjuk érni és tartani is, veszélyes ellenfél lesz bárkinek.

Van nálatok egy gyönyörű fiatal titán, akivel tavaly már jöttetek párszor edzésre. Mesélnél róla kicsit?
Ő Air Hammer Mózes, Changing Sky utolsó kölykei közül az egyetlen kan. Duli Györgynél született és fedeztetésért cserébe kaptuk. Nagyon nagy munkakedvű és munkabírású agár. Teljesen más típus mentálisan és testfelépítésben is, mint a többi agaram. Tavaly otthoni edzéseken már bizonyította mekkora sebesség van benne, ha ez jó versenyzői készségekkel párosul, akkor igazán bizakodó lehetek. Igyekszem majd türelmesen és fokozatosan pályára állítani, és ha úgy látom, a tavaszi Kölyök Derbyn el is indulunk.

Kettőjükön kívül tervezel idén még mással is foglalkozni?
Nem tervezek.

Hány aktív agár tréningezése “kényelmes” számodra? Tudnál egyszerre többel is minőségileg foglalkozni?
Eddig kettő volt a kényelmes, de most épül a kertünkben egy közel 200 méteres kifutó, így már egyszerűbb lesz a helyzet, nem kell utaznunk a sprint edzésekhez, mint az eddigi években. Ezzel sok időt és energiát meg fogok spórolni, hiszen a kennelből szinte már oda veszem ki őket. Úgyhogy talán négy agárral még tudnék teljes odafigyeléssel foglalkozni, viszont versenyre már nem tudnék segítség nélkül elmenni, ahogy ez tavaly is többször előfordult. Persze van egy nagy segítségem, Attila barátom, akinek sokat köszönhetek, mivel minden edzésen segít, illetve a feleségem intézi őket, ha munka miatt nem lennék otthon időben, ezt ezúton is nagyon köszönöm nekik!

Pici kislányotok van, ő hogy viszonyul az agarakhoz, érdeklik, szereti őket?
Nagyon imádja őket és persze ők is viszont. Nagy örömömre szinte csak az agarakat szereti. Kiabálva néz meg egy futamot, alig várom, hogy élőben is lássa.

Mondhatni, hogy az anyatejjel szívtad magadba az agarazást édesapád révén. Soha nem volt kérdés, hogy te is “fertőzött” leszel?
Születésemkor voltak újszülött agarak otthon és apa berakott egyet mellém a kiságyba, de akkor még biztos ő sem gondolta, hogy majdnem 30 évvel később ez lesz belőle. Lehet ez az oka.

Ha jól tudom átveszed édesapádtól a Fehérhegyi Futó Kennelt és a jövőben te fogsz vele foglalkozni minden szempontból.
Sokan nem tudják, hogy a Fehérhegyi Futó Kennel eredetileg nem az ő nevén volt, viszont az első két alom kivételével szinte az összes Fehérhegyi agár nálunk született. Minden agaramat tőle kaptam és persze ezentúl is közösen fogunk almot tervezni, de ennyi év után neki már nincsenek céljai ezzel, nekem viszont annál inkább. Egy 23 éves múltra visszatekintő és annyi jó agarat adó kennel nem tűnhet el csak úgy, ezért döntöttem így! Tenyésztési szempontból nem szeretnék rendszeresen almot és sok agarat sem. Megmaradok annál a hagyománynál, hogy két-három évente hozok csak le új almot, amikor már kezdenek kiöregedni a jelenlegi versenyzők és van megfelelő párosítás is. Szeretném, ha a Fehérhegyi anyai ág megmaradna – Fehérhegyi Futó Nana volt az, aki anyai ágon mind a mai napig az összes nálunk született kölyköt adta -, viszont szeretnék majd egy olyan vérvonalú szukát is, akivel új szintet léphetek a hazai tenyésztésben, de egyelőre még nem találtam meg az igazit.
Azt viszont megígérhetem, hogy az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva nem fog olyan emberhez kerülni ebből a kennelből agár, aki nem úgy tekint rájuk ahogy én! Ha nem látom értelmét, nem lesz alom, akkor inkább veszek egy kölyköt és tudom, hogy mindent megadok neki. Szóval határozott elképzeléseim vannak, aztán majd meglátjuk mit hoz az élet.

Sokaknál volt téma a nyári utazás az agarakkal. Te is nagyon messziről jársz fel, közel három órát utaztok. Hogy viselik nálad ezeket a hosszú utakat, mennyire vesz ki belőlük?
Magát az utat nagyon jól viselik, hiszen kölyök koruktól szoktatom őket hozzá. Szinte el sem indulok, már alszanak. Persze többször megállunk inni és pótolni az ásványi anyagokat, de a három óra akkor is hátrány.

Mi a legkedvesebb emléked a 2022-es szezonból, akár győzelemtől függetlenül?
Amikor Rio 28-as idővel nyert, az nagy visszaigazolás volt, hogy jó az út, amin haladok. Hancock utolsó versenye is felemelő érzés volt, amikor az utolsó pár méteren állt az élre.

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?
Az Európa Derby Döntőre. Bár Rio ugyan csak negyedik lett, végig Reggievel harcolva az utolsó kanyarban el tudott lépni mellőle, de aztán sajnos ráléptek. Ott mutatta meg igazán, hogy Magyarország legerősebb mezőnyében is számolni kell vele. Ha tisztán futott volna tovább, talán sokan meglepődnek, persze ezt már nem tudjuk meg.

Nagyon szépen köszönöm a beszélgetést és sok sikert kívánok!
Köszönöm a lehetőséget és sok sikert kívánok mindenkinek az előttünk álló szezonra!

Fotók: The Sighthound Photographer

SHARE THIS