/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai agár hírek / 0 comments

Három terület, három szenvedély – interjú Szoboszlay Csillával

Elmondásod alapján nem az agarakkal kezdődött az állatokhoz fűződő szoros kapcsolatod. Honnan a kötődés?
Gyermekkoromban állatmániás voltam, az összes kutyafajtát kívülről fújtam és állatorvos szerettem volna lenni, de amikor bekerültem az Állami Balett Intézetbe, sajnos saját kutyám, vagy lovam nem lehetett. Megfogadtam, hogy felnőtt koromban meg fogom valósítani ezt az álmomat. Dédapámnak komoly lovai és német dog tenyészete volt a harmincas években. Édesapám is nagy sport- és állatszerető ember volt, Ő tanított lovagolni, Ő hozta az első kiscicát, kiskacsát, pintyeket nekem.

Van is komoly lovas múltad, igaz?
Amikor a Magyar Állami Operaház és a Madách színház után kint táncoltam külföldön, meg tudtam vásárolni egy Kincsem leszármazott (Mokka-Kételkedő) angol telivért, Konrádot (1990) Aperianov Zakariás idomárnál. Vele kezdtem a díjlovaglást, de sajnos a lábai nem bírták a nagy és korai terhelést, ezért egy hannoveri félvérrel folytattam a sportot, tíz évig versenyeztem díjugratásban országszerte.

Ezzel teljesült az egyik gyerekkori álmod, hogy jött a másik, miért agár lett a kutya?
Alíz lányom éveken át komolyan atletizált, lovagolt, öttusázott, ezzel együtt artistaképző szakiskolában végzett artistaművészként. Ezek a körülmények predesztináltak minket arra, hogy a választás csakis a legek királyára, a legsportosabb kutyafajtára, az agárra eshet. Az agárban valahogy a művészet is benne van. Annyira esztétikus és intelligens, ősi arisztokrata, hogy egyenesen elragadott bennünket.

Ha jól emlékszem egyéb beszélgetéseinkből, volt már Shadow előtt is egy agarad, ugye?
Igen, az első agaram egy igazi nagyvadász, egy nagyon agyas, temperamentumos, de családi körben kedves, szeretetteljes, magyar agár volt Syrius, aki egy sorsforduló után vigaszt és egyben örömöt jelentett számunkra, hiszen régóta szerettünk volna kutyát. Syrius jelentette számunkra a tanulópénzt, hiszen még tapasztalatlanok voltunk ennek a különleges kutyafajtának a tartásában. Minden megtörtént vele, ami megtörténhet egy agárral. A kutyafuttatóban egy eb tulajdonos ahogy a kutyája után futott, ráesett, ezért szétszakadt a mancsa, fejjel előre beleesett egy autószerelő akna olajos tartályába, egy másik alkalommal eltörte a csípő- és combcsontját és még sorolhatnám… Ezek ellenére, csodával határos módon úgy felépült, hogy tudtunk vele versenyezni FCI-ben az Alsónémedi pályán, majd coursing versenyeken Ausztriában, Szlovákiában és Dániában, ahol mindig dobogós helyezéseket ért el. 2018-ban coursingben nemzetközileg a legtöbb pontot elért magyar agár lett, ennek ellenére takarót, megbecsülést soha nem kapott. Az igazság az, hogy mint minden pontozós sport, a coursing is nagyon szubjektív, részrehajlásra, visszaélésekre, összeesküvésre ad lehetőséget, de a pálya versenyeken is rengeteg csalódást, elkeseredést, szorongást éltünk át a sporttársak, a klubok, illetve az ottani, akkori vezetés tekintetében. Az elkeserítő, negatív élmények a sport befejezésére késztettek bennünket. A sors úgy akarta, hogy egy korszak lezáruljon. Syrius valahogy mindig is magában hordozta a drámai végzetet, tragikus körülmények között vesztettük el 2020-ban.

Hogy találtatok egymásra Shadow-val?
Annyira lesújtott bennünket Syrius halála, hogy az egész család letargikus állapotba került. Barátaink próbáltak vigasztalni, tanácsot adni. Béres Attila sporttársamnak tűnt fel egy Syriushoz hasonló színárnyalatú, csodálatos testfelépítésű angol agár, egy neves, nagy sikereket maga mögött tudó tenyésztő hirdetésében. Attila bátorított, hogy vigaszt fog nyújtani egy másik agár, és fel is tudnánk kerülni a “FORMA 1”-be versenyezni, a profik közé, a Kincsem Parkba. Az az igazság, hogy akkor már jó ideje követtem a Diabolical Kennel tevékenységét és feltűnt, hogy tökéletes testfelépítésű, sikeres versenyagarak kerülnek ki Szilágyi Gyula keze alól, ezért rögtön éltem a lehetőséggel, és így lett Shadow két éve a család kedvence.

Hobbi nálad a versenyzés, vagy annál azért több? Mennyire mélyedsz bele a szakmai részekbe, mint tréner?
Azt hittem, hogy mindent tudok az agarakról, de a Kincsem Parkba kerülve ráébredtem, hogy mindent újra kell értelmeznem egy angol versenyagár tekintetében. Az agarazás hobbinak indult, de úgy jártam vele, mint a lovaglással, egyre fontosabb lett. Ma már egyre jobban érdekel minden, ami a fiziológiai hátterét jelenti és ami a fizikai teljesítmény fölött van; a zsákmányosság, a győzni akarás, a versenyszellem inspirálását illetően. Szeretnék egyre mélyebbre ásni, olvasni a teljesítmény, erő és akarat sporthármasáról, a kémiáról, a mitől mikor és miért kérdéseiről.

Mivel foglalkozol a hétköznapokban?
Táncpedagógusként és koreográfusként dolgozom. Nem könnyű összeegyeztetni a munkát az agarazással, mivel három művészeti iskolában tanítok, ráadásul társasházban, negyedik emeleten lakunk, szóval a táncórák előtt, után és közben is sétálunk Shadow- val. A fáradtság állandó faktor, de egyúttal ki is kapcsol a tanítás totál stresszes állapotából. Szerencsére Hűvösvölgyben, Remetén és vidéken oktatok, így feltöltődést jelent a természetjárás.

Shadow most április elején tölti még csak be a három évet, mondhatni talán, hogy ez lesz a legjobb éve. Hogy látod, meg fogod próbálni vele a 680 méteres távot idén? Az eddigiek tapasztalatok alapján úgy tűnik lazán bírná…
Remélem Shadow idén ki tud majd bontakozni, eddig a nagyfiúk között még nem érezte magát elég magabiztosnak, a hatalmi harcokban inkább meghúzta magát szerényen. Ő egy hosszútávú agár, jól bírja a nagy távokat, erős lábú, jó felépítésű, biztosan megpróbálnánk vele a 680 métert.

Másik agár van tervben a közeljövőben Shadow mellé?
Nagyon szeretnék egy kertes házat, ahol több agárnak is jutna hely, de ez egyelőre álom marad, a körülmények jelen pillanatban csak egy agarat engednek. Ha egy tanyám lehetne, talán kennelt is alapítanék! Sokszor a születendő kiskutyák nevein gondolkodom… Szeretném kitapasztalni Shadow legjobb súly és erő egyensúlyát, kihozni belőle a legjobbat, ez nagyon izgalmas feladat. Talán már most is jót tenne neki egy versenytárs, de valószínűleg ha Ő már nem tud majd versenyezni, akkor gondolkodnék el egy másik agáron.

17-szer álltatok tavaly starthoz, melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?
Nagyon büszke vagyok Shadowra, hogy sérülésmentesen végig versenyeztük a szezont. A Nyári Nagydíjon futott legjobb – 29.43-as ideje mellett a Derby Napi Kategória Elődöntős győzelmére vagyok legbüszkébb.

Akár ezen eredményektől függetlenül volt kiemelten emlékezetes versenynap számodra 2022-ben?
A legemlékezetesebb versenynap a Derby mellett, a Szilveszteri Nagydíj volt, amikor hatalmas tömeg előtt fantasztikus ováció fogadta az agarakat.

Miért szeretsz ide járni, hogy érzed magad a Kincsemben, ebben a társaságban, a versenyeken?
Fiatalabb koromban is rengeteget jártam már ki a Kincsem Parkba, imádtam ezt a közeget, a történelmi eseményeket magában hordozó épületeket. Nagyon szeretek az edzésekre és versenyekre is járni, hiszen a pálya Európa egyik legprofesszionálisabb, legbiztonságosabb pályája, a szervezés mindig tökéletes, a vezetők lojálisak, megértőek, a sporttársak segítőkészek. Mindenkinek van egy-egy kedves szava a másik emberhez, jó hangulatú beszélgetések alakulnak a társaságban.

Köszönöm szépen és további sok sikert kívánok Shadow-val!

Fotók: The Sighthound Photographer

SHARE THIS