/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Cheltenhami statisztikák, érdekességek

Írta: Kovács Botond.

Nagy sikerrel zárult idén is a Cheltenham Fesztivál. Az eredményekről már tudósítottunk lapunk hasábjain, és láthattuk a fantasztikus Gallopin Des Chaps győzelmét is a Gold Cupban. Nézzük ez alkalommal azokat az adatokat és érdekességeket, amelyek nélkül nem kaphatnánk teljes képet a mítingről.

A Prestbury Park egykor

Az esemény 1860 óta vonzza a lóversenyzés rajongóit és többnyire az Egyesült Királyság és Írország legjobb ugró telivéreit. Az első kiemelt versenye a mai is futott National Hunt Chase volt az akkoriban Grand National Hunt Meeting néven ismert fesztiválnak. Az idő múlásával a rendezvény átköltözött Warwickba, de végül 1904-ben visszatért az 1902-ben megnyílt Prestbruy Parkba, vagyis jelenlegi otthonába. A csodálatos versenytér idén több mint 70 ezer látogatónak nyújtott remek szórakozást a csúcson, negyedik napon. Eredetileg egyébként háromnapos volt a fesztivál, de a 2006-ban bevezették a negyediket is, egy sor rangos, új versennyel együtt. A népszerűség egyik oka, hogy ma már minden társadalmi réteg megengedheti magának, hogy ellátogasson Cheltenhambe. A legolcsóbb napi belépő 37 fontba került, habár ehhez hozzá kell még számolnunk a 20 fontba kerülő parkolást. A rendezők több árkategóriát és vendéglátó csomagot ajánlottak, a legdrágább 1485 fontba került. Ebben fejedelmi lakoma, pezsgő, fogadási tanácsadás és a versenynap hírességeivel megszervezett találkozás is benne foglaltatott.

Korlátozzatok csak!

A fogadási információk lassan, de biztosan érkeznek. A leggyorsabban Paddy Power, Sky Bet és Bertfair irodák üzemeltetője, a londoni tőzsdén is jegyzett Flutter Entertainment hozta nyilvánosságra adatait, amelyek szerint 250 milliós forgalmat bonyolítottak négy nap alatt kirendeltségeikben és a pályán, az interneten pedig 37 milliót tettek fel a játékosok. (A nagy különbség főleg annak köszönhető, hogy Nagy-Britanniában egyre több akadályt gördítenek az online fogadások elé. Az időkorlátozások mellett azzal is számolnia kell a fogadónak, hogy az iroda banki tanúsítványokat kér, hogy megengedheti-e magának a játékot. Nem tréfálunk, a fejlett Nyugaton ennyire szívén viseli az állam a polgárok sorsát. Ja, hogy ez a szervezett bűnözés malmára hajtja a vizet, és súlyosan veszélyezteti a lóversenyzést? Majd alakítunk egy bizottságot, és megoldjuk valahogy!)

Delta Work

A míting négy napja alatt összesen 28 futamot rendeztek, amelyből 14 a Grade 1-es és 3 a Grade 2-es kategóriába tartozott, a startoló telivérek száma 444 volt. Az elmúlt években egyre erősödő francia dominancia idén is megmutatkozott. A míting során 12 futamban arattak diadalt a kontinensről importált lovak, ebből hetet Grade 1 szinten, név szerint El Fabiolo (Arkle Challenge Trophy), Impaire Et Passe (National Hunt Challenge Cup), Energumene (Queen Mother Champion Chase), Envoi Allen (Festival Trophy), Sire Du Berlais (Stayers’ Hurdle), Lossiemouth (Triumph Hurdle) és természetesen a Gold Cup főhőse Galopin Des Champs. Ne feledkezzünk meg azonban Gaillard Du Mesnil-ről sem, aki a Grade 2-es National Challenge Cupot húzta be. Természetesen Jazzy Matty (Fred Winter Juvenile Novices’ Handicap Hurdle), Delta Work (Cross Country Chase), Maskada (Johnny Henderson Grand Annual Chase – a brit ugró szakág 1834-ben alapított, vagyis a legrégibb futama) és Fairvoir (County Handicap Hurdle) tulajdonisai is elégedettek lehetnek.

Good Time Jonny

Az ír tenyésztésű lovak eggyel több, vagyis 13 futamot nyertek, de a Grade-teljesítményük elmarad francia vetélytársaik mögött. Négyen kerültek a legjobbak regiszterébe úgymint Marine National (Supreme Novives’ Hurdle), The Real Wacker (Broadway Novices’ Chase), Stay Away Fay (Spa Novices’ Hurdle) és A Dream To Share (Champion Bumper). Impervioius a Grade 2-es besorolású Liberthine Mares’ Chase-ben bizonyította kiválóságát. Szintén zúgott a taps, amikor Langer Dan (Coral Cup), Corach Rambler (Festival Trophy Handicap Chase), Stage Star (Golden Miller Novices’ Chase), Good Time Jonny (Pretemps Final), Seddon (Magners Plate Handicap Chase), Angels Dawn (Fulke Walwyn – Kim Muir Challenge Cup), Premier Magic (St. James’s Place Festival Huner Chase) és No Ordinary Joe (Martin Pipe Conditional Jockeys’ Handicap Hurdle) galoppozott át a célvonalon.

Constitution Hill

A haza becsületét az brit tenyésztésű Constitution Hill (Champion Hurdle) és Honeysuckle (David Nicholson Mares’ Hurdle) védte meg Grade 1-ben, You Wear It Well pedig Grade 2-ben (Dawn Run Mares’ Novices’ Hurdle).

A míting lovas hőse Paul Townend lett öt győzelemmel (El Fabiolo, Impaire Et Passe, Energumene, Lossiemouth, Galopin Des Champs), Michael O’Sullivan (Marine Nationale, Jazzy Matty) és Harry Cobden (Stage Star, Stay Away Fay) két-két sikert aratott.

Bradley Gibbs és Premier Magic

Említsük meg azt is, hogy az amatőrök igencsak kitettek magukért, három győzelmet szereztek, Patrick Mullins (Gaillard Du Mesnil), John Gleeson (A Dream To Share) és Bradley Gibbs (Premier Magic – saját idomítás) jóvoltából. Természetesen a hölgyek is bizonyították rátermettségüket, Rachael Blackmore (Envoi Allen) és Bridget Andrews (Fairvoir) nevét jegyezték fel az évkönyvbe.

Paul Townend és Willie Mullins

Az idomárok közül Willie Mullins (El Fabiolo, Gaillard Du Mesnil, Impaire Et Passe, Energumene, Lossiemouth, Galopin Des Champs) vitte el a pálmát, hat győztest nyergelt. Gordon Elliott (Jazzy Matty, Delta Work, Sire Du Berlais) és Henry De Bromhead (Honeysuckle, Maskada, Envoi Alen) három-három győzelmet könyvelhetett el, Dan Skelton (Langer Dan, Fairvoir) és Paul Nicholls (Stage Star, Stay Away Fay) két-két idomári elsőséggel büszkélkedhet. Ha alaposan átböngésszük az eredményeket az is kiderül, hogy a cheltenhami brit-ír idomári összecsapást 10:18-re az utóbbiak nyerték, tehát jól elhúzták a hazaiak nótáját. A visszavágóra Aintreeben kerül sor a Grand Nationalben április közepén.

SHARE THIS