/ by /   Uncategorized @hu / 0 comments

Folytatódik a japán dominancia?

írta: Krebs András

A Dubai Racing Club helyi idő szerint szerda este nyolc órakor megtartotta a sorsolással összekötött nagyívű Welcome Party-t a Burj Kalifaban helyet adó Armani Ristoraneben.

A helyszín fantasztikus, a körítés pedig csodálatos volt ezúttal is mindannak a 400 kiváltságosnak, akik meghívást kaptak a 27. Dubai World Cup felvezetésére. A tiszteletdíjak és a futamok szponzorainak a bemutatása után jöhettek a futamok, az indulók és a startbokszok sorsolása. 9 futam, 127 induló és a versenyek versenye, a 12 millió dollárral dotált Dubai Word Cup.


Elsőként a keretprogram futamai kerültek bemutatásra. Az arab telivérek versenyében 14 lovat adtak indulónak. Nem volt meglepetés abban, hogy európai tréningből futó lovat nem találunk a mezőnyben.
A második futamban ott lesz a japánok címvédője, Bathrat Leon. Az 1600 méteres homok pályás versenyben rajta kívül még két telivér érkezett a felkelő nap országából. A mezőny népes és színes, az öreg kontinenst csupán egy brit és egy ír ló képviseli.
A 3200 méteres gyeppályás versenyben viszonylag könnyen összejöhet az európai siker. Ezt arra lehet alapozni, hogy nincs japán ló a mezőnyben, így nincs itt a címvédő. Másrészt az indulók több, mint a fele ezt a kontinenst erősíti. Brit, ír, német és olasz lovak a hazaiak mellett. Ott lesz a mezőnyben többek között a tavalyi Olasz Derbyt nyert Ardakan és a 2021-es Német Derby hőse Sisfahan. Könnyen lehet, hogy nem ők lesznek a főszereplői a 15 lovas mezőnynek, mert a Godolphin istálló négy vasat tart tűzben. Hogy ki lehet a legjobb közülük, azt talán még ők sem tudják.

Az 1200 méteres gyepes versenyben nyílt küzdelemre lehet számítani a 16 telivér között. A napi forma dönthet az amerikai, az ausztrál, a hongkongi és a közel-keleti lovak között. A három brit és az ír ló jelenléte nagyon jót tehet a futamnak.
Az ötödik futamban az 1900 méteres homok verseny ismét a japánoké lehet. Öt lovat adtak indulónak. A másik nagy erőteret az Egyesült Államok képviseli három pályázóval, míg az egyetlen európai ló, az ír színekben futó Cairo lesz.
A hatodik futamban, az 1200 méteres homokpályás versenyben ott lesz a címvédő a helyi színeket képviselő Switzerland, A táv és a talaj miatt, bármelyik amerikai ló futhat jól. Érdekes, hogy lesz orosz tulajdonból induló ló, aki évek óta nem hagyta el Maydent.
5 millió dollár a tét a Dubai Turf 1800 méteres versenyében. Itt a legnépesebb 16 lovas a mezőny. A francia Junko felérhet a csúcsra, de az írek világutazóját és egykori Breeders’ Cup nyerőjét, Order of Australiat sem szabad leírni. A két angol öreg harcos inkább csak a mezőnyt adja, de egy ilyen versenyben ki tudja? Ellenük, szinte a fél világ indul. Azzal nem árulunk el nagy meglepetést, ha azt mondjuk, hogy a japán és a Godolphinos lovak itt is számítanak.
Az utolsó előtti futamot, a 2400 méteres gyepes versenyt is nagyon szeretné otthon tartani Sheikh Mohammed. Botanik, az Arcban betliző Mostahdaf vagy a tavalyi évet veretlenül záró Rebel’s Romance lehet a befutó. A papírforma alapján az utóbbi, aki a két német Gr1-es sikere után begyűjtötte a Breeders’ Cup Turf futam trófeáját.
A legnagyobb figyelemmel kisért 12 millió dollár díjazású Dubai Wolrd Cupban 8 japán! ló indul, jobbnál jobb esélyekkel. Klasszikus Godolphinos ló nincs, de Algiers sikere annak számítana, miután az uralkodó család egyik legifjabb tagja, a kamaszkorú Hamdan Sultan Ali Alsabousi a futtatója.
Itt lesz a külső startszámról induló címvédő, Country Grammer az utolsó szezonját töltő Dettorival. Jó esélyt képviselnek, hiszen az 1800 méteres Szaudi Kupában táv ellen futva is remekelt és lett második. Az akkor őt megverő gyols kezdő japán Panthalassa szintén a pálya külső széléről fog indulni. Trénere a tavalyi nagy nap legeredményesebb mestere, Yoshito Yahagi nem esett kétségbe, egy taktikával készültek, igyekeznek majd élre állni. Ott van a mezőnyben a remek végsebességű Jun Light Bolt, aki tavaly a Japán Kupát is elhódította. Azonban senkit sem lehet egy ilyen versenyben leírni, így a tavalyi UAE Derby győztese, Crown Pride ezen a pályán mindig számít.

SHARE THIS