/ by /   Friss hírek / 0 comments

Emlékezetes versenynap és japán siker a Dubai World Cupon

írta: Krebs András

 

A világ egyik legnagyobb és legszebb lóversenypályájára, a dubai Meydanra figyelt a világ és vele együtt a hazai galopp és lóversenysport rajongók. A Dubai World Cup futamai idén is a nemzetközi fogadási kínálatban szerepeltek, így a magyar érdeklődök láthatták a telivérek küzdelmét a televízióközvetítésnek köszönhetően és játszhattak is az ausztrál, a közel-keleti, az észak és dél amerikai, az európai, az észak afrikai és a távolkeleti lovakra.

Helyi idő szerint 15:30-kor gyenge harmad házzal indult a versenynap az arab telivérek futamával. A gyenge harmad ház, ebben a hatalmas létesítményben nagyon sok ezer embert jelentett már ekkor, akik a Föld minden részéről érkeztek. Az egyszerűbb őslakosok számára fenntartott tribünrész népesült be legelőszőr, akik jórészt a földön ülve követték ez eseményeket a kilenc emeletes megatribün földszintjén és bőszen satírozták a tippszelvényt a komoly pénznyeremény reményében. Őket a lóversenybulisták, majd az emeleti éttermek vendégei követték.

A sajtó képviselői idén is két helyen lettek elhelyezve, a mázsaházhoz és a jártatóhoz közel a földszinten, illetve a céllal majd’ vonalban az ötödiken. Utóbbi hely egyrészt teljes rálátást biztosított a pályára, másrészt lehetőséget biztosított a találkozásra a világnagyságokkal. Így botlottunk bele a liftnél a kiváló egykori válogatott angol labdarúgóba, a telivérsportban is nagyon otthonosan mozgó Michael Owenbe és barátaiba.


A második futamban az 1600 méteres homokpályára kiírt versenyben a helyi tulajdonú ötéves amerikai import Isolate nyert a líbiaiak és uruguayiak távspecialistáját megelőzve.

A Dubai Gold Cup ír sikert hozott

A harmadik futam komoly európai érdeklődésre tartott számot, nem véletlenül a 3200 méteres gyepes futam, a Dubai Gold Cup fekszik az öreg kontinensről érkező lovaknak. Az írek egyik várományosa, az Austalia apaságú Broome nagy csatában kicsikarta a győzelmet. Második a Godolphinos kvartett legjobbja, Siskany, a harmadig az angol Subjectivist lett. O’Brien kőkemény lábakon álló lova az Arc nyolcadik helyezését követően komoly utat tett meg, Keeneland Breeders Cup Turf, Sha Tin Hong Kong Vase és most februárban Doha.

1200 méter gyep, a nyero Danyah

A negyedik futamban újabb dunai siker született, de most sem a Godoplhinos csapat révén, Danyah volt a leggyorsabb az 1200 méteres egyenespályás gyepversenyben. A nyerő mögött az ausztrál The Astrologist és a mélykék Flaming Rib végzett.

Sibelius az 1200 méteres homokverseny győztese

Nem sokkal később a táv 1200 méter maradt, de már homokon futottak a telivérek. A 2 millió dollár díjazású futamban az amerikai armadából Sibelius nyert Ryan Moore-ral, aki már második győzelmét aratta. A győztes nem a legjobb esélyt kéviselte, de vitathatatlanul azon a napon ő volt a legjobb. Mögé, huszáros hajrával a címvédő Switzerland jött fel a tízszeres dubai championnal Tadhg O’Shea-ban.

 

Az ötödik futamig kellett várni az első japán győzelemig. Ez a siker azonban igencsak világraszólóra sikeredett.

UAE Derby győztese, a japan Derma Sotogake

Az 1900 méteres homokpályás UAE Derbyben Derma Sotogake és Lemaire szétszedték a mezőnyt. A második öt és fél hosszal maradt le úgy, hogy az utolsó százon a nyerő már semmit sem csinált, míg a harmadik tíz hosszal volt már tőle. A nagy különbségekre a nyerő ló ideje homokon 1:55,8! A tempót jól mutatja, hogy tavaly 1:59,7-es idő elág volt a győzelemre.

Lord North 1800 meter Dubai Turf

 

 

A versenynap utolsó harmadában Dubai és a világkupa legeredményesebb lovasa, a szezon végén visszavonuló Dettori is megnyerte a maga versenyét. Tavaly Lord North nyergében holtversenyben, míg most egyedül bizonyult a legjobbnak. Gosden mester hűséges hétévese most is fantasztikusan hozta magát és az utolsó ötven méteren bebiztosította a győzelmet az 5 millió dollárral díjazott 1800 méteres Dubai Turfban. A Dubawi ivadék 20 versenyének a felét megnyerte, ami több mint 6 millió font pénznyereményt jelent a számára.

A 2400 méteres klasszikus gyepes futamban, a Sheema Classicban egy újabb japán óriás ért haza. A négyéves Equinox 2,8 milliárd forintnak megfelelő összeget galoppozott össze eddig, amit 2:25,6-os fantasztikus idejének köszönhetően 3,48 millió dollárral fejelt meg. A tavalyi Japán Derby második helyezettje hatszor futott és négyszer győzött. Három és fél hosszal nyert, de több maradhatott benne.


Az esti 20:30-as nagydíjra, a 12 millió dollárral díjazott Dubai World Cupra úgy érkezett meg a 15 lovas mezőny a jártatóba, hogy a pályán közel teltház volt már több tízezer nézővel. Az már biztos volt ekkor, hogy sem 2022-ben, sem 2023-ban nem született Godolphin győzelem, ami valljuk be, hogy elég meglepő ezen a versenyen. Ennek ellenére a kiváló egészségügyi állapotban lévő 73 esztendős Mohammed bin Rahid Al Maktoum bizakodva tekintett a nagydíj elé.

Klasszikus Godolphinos ló ugyan nem volt a mezőnyben, de a vele szoros rokonságban álló tinédzser, Hamdan Sultan Ali Alsabousi kedvence, Algiers komoly esélyt képviselt. Rajta kívül komoly figyelmet kapott a címvédő Country Grammer és a Szaudi Kupa friss nyertese Panthalassa. Sokan bíztak bennük, annak ellenére, hogy a két szélső startbox jutott nekik a sorsoláson. Egy ilyen kiegyenlített, erős mezőnyben a start-célban versenyzők számára ezek a helyek végzetesek. A verseny is ezt igazolta, no meg azt, hogy jelenleg a japán lóversenysport abszolút vezető helyen van a nem európai nagydíjakban. Már a nyolc indulónak adott ló is komoly erődemonstráció volt a részekről, amit Ushba Tesoro látványos utolsó négyszáz méterrel koronázott meg.

A 2000 méteres versenyben Panthalassa a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a 15-ös boksz ellenére élre állt és igazi kamikaze taktikával versenyezve diktálta az erős iramot. A végét a hatéves Ushba Tesoro (apja: Orfevre) bírta a legjobban és a négy győzelemből álló sorozatát a Világkupa megnyerésével ötre bővítette. Majd három hosszal és remek 2:03,2-es idővel győzött a rutinos Yuga Kawadával. Algiersnek volt egy komoly momentuma a befutóegyenes elején már vezetett is, de nagyon megállt így a második hely is bravúros eredmény tőle.

A DWC nyerője

A keretprogramban a szponzorok kitüntetése, valamint a látványos szépségverseny sok érdeklődött vonzott. Jó volt látni, hogy a közelmúltban Franciaországba szerződő nálunk is többszörös nagydíjnyerő lovas Murzabayev valamint a Magyar Derby győztes zsoké, Alberto Sanna is erősítette a lovasok mezőnyét.

Dubai ezzel a versenynappal bezárja kapuit, hogy novembertől ismét elkápráztassa a világ lóversenysportját.

SHARE THIS