/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai agár hírek / 0 comments

Idén nyugdíjba vonul Lady és Bolyk

Stemgrove Black Fantasy (Bolyk) és Stemgrove Iron Lady a Svoren házaspár – Szilvi és Ákos – tulajdonában és tréningezésében lévő alomtestvérpár idén ősszel tölti be hatodik életévét, így ez a szezon lesz számukra az utolsó.

Hogy látjátok most őket, mindkettőjükkel megkezditek a felkészülést?
Igen, mindkettőjükkel tervezünk nekifutni a szezonnak. Lady előrébb tart a felkészülésben, rajta már látjuk, hogy készen áll, viszont a most kezdődő tüzelése beleszól a versenyzésbe. Bolykkal mindig nehezebb a szezonkezdés, és ez most sincs másként. A téli leállás alatt sok izmot és kondíciót veszített, vele egy hosszabb folyamat lesz az alapozás, ezért egyelőre még nem látjuk, mit lehet kihozni belőle.

Volt is szó róla, ha jól emlékszem, hogy Ganycz Mihály minden további nélkül nektek adja Ladyt, de szeretne majd még vele lehozni egy almot. Van erre már konkrét terv is esetleg?
Még mindig nem dőlt el a Lady alom sorsa. Közösen gondolkodunk, szerencsére Misivel a viszonyunk baráti, így senki sem fog a másikra olyat ráerőltetni, amit nem szeretne. Az biztos, ha lesz még egy alma Ladynek, akkor egy ír kant fogunk választani neki.

A tavalyi interjúban beszéltetek arról, hogy mindenképp szeretnétek majd új agarat, Ákos te egy import kanban gondolkoztál akkor, Szilvi te pedig azt mondtad szeretnéd te magad felnevelni majd kiskutya korától az új ebet. Hogy álltok most ezzel a kérdéssel, van már kiszemelt?
Ezek a középtávú terveink, de úgy döntöttünk, hogy idén még biztosan nem veszünk agarat. Szeretnénk előbb megteremteni azokat a feltételeket itthon, amik lehetővé teszik, hogy a meglévő agaraink mellett másokat is biztonsággal el tudjunk helyezni, így idén még biztosan csak a meglévő agarainkra koncentrálunk. Amíg látjuk rajtuk, hogy élvezik a versenyzést és fizikailag is rendben vannak, addig velük foglalkozunk csak, ezért elképzelhető, hogy a szezon második felében csak külső szemlélői leszünk a versenyeknek, de egyáltalán nem bánjuk, nekünk is jót fog tenni egy kis pihenés, de ha más nem, nézőként biztosan találkozunk!

Beszélgettünk tavaly egy olyan lehetőségről is, hogy szívesen vállalnátok tréningezést másoknak. Van ezügyben bármi fejlemény, foglalkoztok még a dologgal?
Alapvetően saját agárral tervezünk versenyezni a jövőben is, de természetesen ambiciózusok vagyunk, nem leszünk ellene, ha mégis úgy alakul, hogy valaki ránk bízza az agarát. Nincs azonban ezzel kapcsolatban semmi konkrétum és ahogy fentebb írtuk, ehhez előbb meg kell teremtenünk a megfelelő körülményeket, mert a saját agarainkat tudjuk együtt tartani, de újabb agár érkezéséhez már nem megfelelőek a jelenlegi adottságok.

Lady tavaly tizennégyszer, Bolyk azonban csak hétszer állt starthoz, őt jóval később is tettétek először versenybe. Mi volt ennek az oka?
Minden tavasszal leteszteltetjük az agarainkat szívférgességre. Sajnos annak ellenére, hogy folyamatosan kapnak tablettát és spot-ont is a kullancsok és szúnyogok elleni védelem érdekében, Bolyknál a tavaly tavaszi szívféreg teszt pozitív lett. Annyi pozitívum volt a dologban, hogy még nagyon korai stádiumban volt, ezért egy hosszú és költséges kúra után sikerült őt teljesen kikezelni. Mivel a kúra alatt nagyon erős gyógyszereket kapott és terhelni sem volt szabad, eléggé leépült fizikálisan, így már csak nyáron tudtuk megkezdeni vele a felkészülést, ami sajnos nem sikerült túl jól, mert mire edzésbe állhatott, a nyári melegek megnehezítették, hogy a megfelelő formába hozzuk.

Mindezek mellett hogyan értékelitek ezt az évet tréneri szempontból, mennyire vagytok elégedettek az eredményeitekkel?
Tréner szemmel nézve Bolyk tavalyi szezonját nem igazán tudjuk értékelni a fentiek miatt. Próbáltuk őt felkészíteni, de a véleményem szerint egy tréner erényei közé tartozik az is, hogy mérlegelni tudja az agarának mikor jelent már túl nagy megterhelést a versenyzés, és ilyenkor ennek megfelelően cselekszik, ezért mi is időben kivettük őt a versenyzésből. Lady tavalyi szezonjával teljesen elégedettek vagyunk, több takarót is nyert még öt évesen is, a Szuka Díj Elődöntőjében és Döntőjében is dobogóra tudott állni két harmadik helyezéssel, az őszi-téli versenyeken pedig még az elvárásainkat is felülmúlta.

Melyik eredményetekre vagytok a legbüszkébbek?
Mindkét agarunknak van olyan eredménye, amire kifejezetten büszkék vagyunk. Bolyk a hosszú kezelés után az Európa Derbyre tért vissza, ehhez képest az a versenyhétvége nagyon jól sikerült neki. Hónapokkal előtte abban sem voltunk biztosak, hogy láthatjuk még őt valaha újra pályán. A legbüszkébbek arra vagyunk, hogy 2022-ben két ötéves agárral úgy tudtunk rajthoz állni, hogy minden esetben számolniuk kellett velük a versenytársaknak. Ezen kívül említésre méltóak Lady ősszel futott sprint időeredményei is.

Van-e bármilyen egyéb szempontból kiemelten emlékezetes versenynap számotokra?
A legemlékezetesebb versenynap egyértelműen a Szilveszteri Nagydíj volt, amikor több ezer ember előtt Lady mondhatni rajt-cél győzelmet aratott, eddigi legjobb időeredményével (16.62 – S0).

Köszönöm szépen a beszélgetést és hosszú, egészségben gazdag verseny hónapokat kívánok még mindkettőjüknek!

Fotók: The Sighthound Photographer

SHARE THIS