/ by /   A nap híre, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Mira és Sára a nemzetközi szaksajtóban

A 17 éves ikrek letették a névjegyüket – Kincsem és Overdose hazájából jelentjük

Írta: Steve Dennis, Thoroughbred Racing Commentary.

Ribárszki Mira és Sára, Ribárszki Sándor és Molnár Orsolya magyar idomárok lányai megkezdték zsokékarrierjüket a budapesti Kincsem Parkban.

A jó pedigré nélkülözhetetlen eleme a lóversenyzésnek, ezért nem meglepő, hogy a két remek felmenőkkel rendelkező fiatal hölgy a címlapokra került idén tavasszal. Ami a telivéreknél Galileo és Dubawi, a 17 esztendős Mira és Sára esetében a szülőket, két sikeres idomárt Ribárszki Sándort és Molnár Orsolyát jelenti. Az ikrek rendkívül ígéretesen kezdték karrierjüket amatőr lovasként a család és a magyar lóverseny közösség nagy örömére.

Helyből Sára volt legelőször talpon, hiszen élete első lovaglása alkalmával rögtön megnyert egy 1200 méteres hendikepet május 7-én a budapesti Kincsem Parkban. A pályát a XIX. század legendás magyar csodakancájáról nevezték el. Habár Mirát még nem ünnepelték győztesként, egy héttel későbbi debütálása alkalmával testvére előtt ért célba.

Sára sikere más miatt is emlékezetes marad, hiszen az egész futamot kengyel nélkül versenyezte végig. – A startgépben lovam, Galiaspeed a lábamra támaszkodott, és amikor kiugrott, elveszítettem a piglit. Sprintfutam lévén nem volt időm a kengyelt keresgetni, ezért elrúgtam a másikat is, és így száguldottunk végig. Bíztam a lovamban, és végül tökéletesen oldottuk meg a feladatot – idézte fel első versenyét a fiatal hölgy.

Az érthető okokból különösen feszült édesanya, Molnár Orsi nem lett nyugodtabb, amikor meglátta a kengyel nélkül száguldó lányt. Az idomárasszony 2008 óta rendelkezik működési engedéllyel, 58 győzelem áll a neve mellett. Az ikrek még kislányok voltak, amikor a hatszoros Magyar Derby-győztes idomár Ribárszki Sándor és Orsi útjai különváltak.

Őszintén elmondom, az első pillanatban cseppet sem érdekelt, hogy Sára nyert, csak az, hogy épségben körbeért – mondja a Molnár Orsi. Nem csoda, hogy egy tréner teljesen más szemmel nézi futamot, ha a gyermeke is a mezőnyben robog. – Mindig aggódom a lányokért, és eszembe jutott már az is, hogy inkább látnám őket egy monitor előtt, mint nyeregeben. A tanulásra bátorítom őket a versenylovas karrier helyett. Katolikus gimnáziumba járnak Budapesten, és azt szeretném, hogy az Állatorvostudományi Egyetemen vagy hasonló területem tanuljanak tovább. Úgy látom egyébként, hogy Mira az apjára hasonlít inkább, Sára pedig rám. Emellett az is elmondható mindkettejükről, nagyon erős akaratúak, ezért nem mindig egyszerű velük – teszi hozzá Orsi nevetve.

A Ribárszki név nemcsak Magyarországon, hanem a világ minden pontján a címlapokra került a kitűnő sprinter, Overdose vagy ahogy akkoriban emlegették a Budapest Bullet (kb. Budapesti Puskagolyó) révén. A Ribászki Sándor által idomított kitűnő telivér, tizenkét futáson át őrizte veretlenségét, és a Group 2-es besorolású Goldene Peitschében sem talált legyőzőre Baden-Badenben. A legemlékezetesebb futama a félresikerült Group 1-es Prix de l’Abbaye volt Longchamp-ban 2008-ban. Overdose becenevéhez méltó gyorsasággal száguldotta végig az 1000 métert, majdnem pályarekordot futott, de Andeas Suborics nem vette észre, hogy a startot érvénytelenítették a gép meghibásodása miatt. Overdose akkor erőbedobással hozta formáját, hogy a nagydíj újrafutásánál tulajdonosa nem vállalta megismételt pályára lépéssel járó kockázatot.

Sára és Mira totyogós kislány volt ekkor, így csak halvány emlékeik vannak Overdose-ról, de még mindig elevenen élbek bennük a pónijaik, akiken lovagolni tanultak. Előbb ültek lovon, mint jártak és a már meglett korú pónikat a mai napig szorgalmasan gondozzák. Szüleik istállójában napi rendszerességgel dolgoznak, istállómunkát végeznek és lovagolnak.

Rengeteg időt töltünk lovak mellett, sokat segítünk a szüleinknek, a lóversenyzés az életünk, a mindennapjaink kihagyhatatlan része. Iskola előtt az istállóban kezdünk, után is mindig benézünk. A hétvégéink is az istállóban és a versenypályán telnek – mondja Mira. Sára egyetértőn bólogat. Kérdésünkre, hogy melyikük a jobb lovas egy mosollyal válaszolnak. – Nem tudjuk. Ikrek vagyunk, de lovaglási stílusban különbözünk – feleli végül Sára. – Én kissé rámenősebben lovagolok, de ez nem azt jelenti, hogy jobb vagyok. Mindegy. Nem biztos még, hogy zsokék akarunk lenni – folytatja. – Az viszont igen, hogy a lovakkal akarunk dolgozni, a lovak mellett képzeljük el az életünket. Biztosan állíthatjuk azonban, hogy édesapánk és édesanyánk a példaképeink.

Ikrek csak nagyon ritkán versenyeznek együtt a sport világában. Kincsem Park és a Magyar Lovaregylet startere és történésze Kovács Botond nagy összegben merne fogadni, hogy a lóversenyzés egyetemes történelmében Mira és Sára az első ikerpár, akinek szülei gyakorló idomárok.

Michael és Barry Hills nagyon közel kerültek ehhez. Apjuk, Barry Hill a legnagyobb angol trénerek egyike, de édesanyjuk nem szakmabeli. A két fiú öt brit klasszikus győzelmet gyűjtött be a família nagy örömére. A Ribárszki lányok még csak most kezdik karrierjüket és számos kihívás áll előttük, és ha édesanyjuknak lesz igaza, az is lehet, hogy állatorvosként futnak be. Ennek ellenére, fényes jövő áll a 17 éves lányok előtt, és akárhogy is nézzük, egy dolog ismét is beigazolódott: a vér nem válik vízzé.

Az eredeti írás az alábbi linken is olvasható angolul:

https://www.thoroughbredracing.com/articles/5930/sisters-are-doing-it-themselves-17-year-old-twins-making-mark-land-kincsem-and-overdose/

 

SHARE THIS