/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Royal Ascot, negyedik nap – Coronation Stakes (videóval)

Írta: Kovács Botond.

Desert Hero és a boldog csapat – tényleg királyság

A harmadik versenynap is telis-tele volt izgalmakkal csütörtökön Ascotban. A Norfolk Stakesben (Group 2, 1000 m) Valiant Force (150/1) száguldott át elsőként a célvonalon, a King George V Stakesben (II. o., 2400 m) III. Károly és Kamilla királyné lova Desert Hero (18/1), a Ribelsdale Stakesben (Group 2, 2400 m) Warm Heart (13/2), a Gold Cupban (Group 1, 4000 m), Courage Mon Ami (15/2), a Britannia Stakesben (II. o., 1600 m) Docklands (6/1), a Hampton Court Stakesben (Group 3, 2000 m) Waipiro (7/1) és végül a Buckinhgam Palace Stalesben (II. o., 1400 m) Witch Hunter bizonyult a leggyorsabbnak.

A negyedik napon a Group 1-es besorolású Coronation Stakesen  akadt meg a pillantásunk. A szintén Group 1-es Commonwealth Cupot is pénteken rendezték, de azt csak 2015-es alapítású, ezért a régebbi, nagyobb presztízsű futam történetét, érdekességeit és eredményét ismertetjük az alábbiakban.

Az ifjú Viktória királynő

A Coronation Stakeset 1840-ben futották először, és annak ellenére Viktória királynő koronázásáról nevezték el, hogy az már 1838-ban megtörtént (ráadásul a mindössze tizennyolc esztendős királylány 1837-től uralkodott). Viktória trónra lépésére fikarcnyi esély sem volt születésekor, hsizen apja Eduárd herceg III. György negyedik fiaként jött a világra. Senki sem gondolta volna, hogy három bátyja, IV. György, a Silly Billynek (Tökfilkó Billy) gúnyolt matrózkirály IV. Vilmos, és a katonáskodást rendkívül kedvelő Frigyes, York és Albany hercege fiúörökös nélkül hal meg. Szükség volt azonban egy kis segítségre, és a szintén esélyes Ernő Ágost herceget, III. György ötödik fiát, Hannover trónjára ültették 1837-ben, aki ennyivel beérte, és megköszönve a lehetőséget az öreg kontinensen kezdte meg uralkodói pályafutását, fütyült Angliára.

Ernő Ágost – akadt trón bőven

A határozott fellépésű és államügyek iránt érdeklődő Viktória fiatal kora ellenére hamar kezébe vette a hatalmat, jó viszony alakított ki a parlamenttel, a mindenkori kormánnyal és szép fokozatosan belopta magát népe szívébe. Ebben szeretett férje, Albert herceg is segítségére volt. Házasságukból kilenc gyermek született, akik révén később Európa összes uralkodócsaládja rokonságba került vele. Ezért ragasztották rá később az Európa Nagymamája nevet. Hatvanhárom éves uralkodása hosszabb volt minden elődjénél, 1876-ben a parlament megszavazta, hogy viselheti az India császárnője címet, és 1901-ben bekövetkezett halálakor akkora birodalom felett uralkodott, amelyben sohasem ment le a nap. Nagy-Britannia ekkor élte virágkorát.

Pretty Polly

Viktória királynő rajongott a lóversenyért, ezért nyilván jól esett neki, hogy 1840-ben Coronation Stakes néven Ascotban versenyt alapítottak tiszteletére. Az első futamot William Charles Keppel, Albemarle 4. grófjának lova, Spangle nyerte. A nagydíjat kizárólag hároméves kancák futhatják mérföldes távon, ezért általában a newmarketi 1000 Guineas Stakesben szereplőket nevezik ismét, vagy azon telivéreket, akik revánsot kívánnak venni az ottani nyerőn. Ilyen volt a Coronation Stakesben 1904-ben sziporkázó, ír tenyésztésű Pretty Polly (1901 sk, Gallinule – Admiration, Saraband) is, a Nagy-Britanniában valaha pályára lépő legeredményesebb kancák egyike, aki 24 futásából 22 alkalommal nyert, és két második helyezést is begyűjtött. A hű sárga egyike azon kilenc telivérnek, akik megszerezték a Kanca Hármas Koronát (1000 Guineas, Epsom Oaks, St. Leger).

Oh So Sharp

Legutoljára ez Oh So Sharpnak sikerült 1985-ben. A Kanca Hármas Korona manapság egyenértékű a Hármas Koronával, hiszen nagyon ritka, hogy kancát neveznek a 2000 Guineas-be vagy az Epsom Derbybe. Pretty Pollyról Angliában (Newmarket, Listed) és Írországban (The Curragh, Group 1) nagydíjat neveztek el.

Attraction, Roxborough hercege (b) és Kevin Darley

 

Egy másik nevezetes nyerő Attraction (2011 pk, Efisio – Formidable, Flirtation), Guy David Innes-Kerr, Roxborough 10. hercegének lova. Attraction azért érdekes, mert anyai ágon nem vezethető vissza a telivér alapító anyák egyikéhez sem, így a családot csupán 1969-ben fogadta be a General Studbook. Az angol és ír 1000 Guineas-t nyerő kanca első nyolc futása során megőrizte veretlenségét, és öt Group 1-es sikert szerzett kékvérű futtatójának.

Lillie Langtree

A 2015. évi hős, Lillie Langtree (2012 stpk, Danehill Dancer – Hoity Toity, Darsaan) nevét említjük még a Coronation Stakesben sikeres kancák közül, akit Kevin Lynch tenyésztett kis farmján, de Coolmore színeiben versenyzett. Pályafutása után ménesben újabb csodás eredmények letéteményesévé vált, hiszen a Galileo után elletett Minding 2016-ban newmarketi 1000 Guineas-t és Epsom Oakst nyert, teljes testvére Tuesday pedig 2022-ben szintén Epsom Oakst.

Coco és Pierre

Bővelkedünk híres futtatókban is. Coco Chanel cégalapító társa Pierre Wertheimer 1956-ban örülhetett Midget sikerének. II. Erzsébet 1961-ben vezette vissza Aiming High-t Lester Piggott alatt a győztesek körébe (néha elgondolkodunk, milyen érzés lehet, amikor az ember nyeregben ül, és lovát egy uralkodó vezeti). Kamilla királyné anyai nagyapja Roland Calvert Cubitt, Ashcombe 3.bárója is büszkélkedhet egy sikerrel, Humble Duty révén (1970), igaz az ő esetében a harmadik feleség, Lady Jane nevén futottak a lovak. A fent említett Pierre Wertheimer fia Jacques is feliratkozott a Coronation Stakes nyerők listájára Gold Splash (1993) által.

Zia grófnő Philip de László festményén

A királyok, királynék, fejedelmek, uralkodóhercegek és más arisztokraták között megtaláltuk Anastasia de Torby nevét is, aki apai ágon I. Miklós cár dédunokája volt, anyai ágon pedig a nagy orosz íróé és költőé, Alekszandr Szergejevics Puskiné. A Zia grófnőként ismert dáma 1955-ben és 1966-ban a futtató champion volt Nagy-Britanniában. Precipitaion Gold Cupot nyert neki Ascotban 1937-ben, Persian Gulf Coronation Cupot 1944-ben (nem tévedés, ez a Cup colt), Meld pedig Coronation Stakest 1955-ben, miközben egyenként begyűjtötte a Kanca Hármas Korona összes ágát is. Anastasia esetében egy érdekes magyar szálat is felfedeztünk, hiszen a világhírű Philip de László készített róla gyönyörű festményt. (Philip de László élete nagyon kalandosan alakult, talán egyszer külön megírjuk történetét, most csupán annyit említünk, hogy polgárcsaládban született Laub Fülöp néven Pesten, Ferenc Józseftől nemességet kapott, és aligha találunk olyan nyugati uralkodót, arisztokratát vagy mágnást, akit nem festett le csodálatos élethűséggel a múlt században.)

Nat Flatman – hol a ló?

A Coronation Stakes sorozatnyerése kiment mostanában a divatból mind a zsokék, mind az idomárok körében. Az 1840-1852 között egyeduralkodó champion Nat Flatman a legsikeresebb lovas (The Princess – 1844, Stitch – 1845, Distaffina – 1848, Lady Evelyn – 1849, Barcelona – 1851) az 1890-es években hétszeres champion Morny Canonnal egyetemben (Lovely – 1883, Sandiway – 1884, Cereza – 1891, Throstle – 1894, Helm – 1896, Lowood – 1898).

Idén mindössze hat kanca állt starthoz a Coronation Stakesben. A toronymagas favorit a IV. Aga Khan színeit vivő Tahiyra (8/13) a newmarketi 1000 Guineas-ben fél hosszal kikapott ugyan, de az Ír 1000 Guineas-t magabiztosan nyerte a most szintén starthoz álló, a tavalyi Breeders’ Cupon Juvenile Fillies’ Turföt nyerő Meditate előtt. A Group 3-as Fred Darling Stakesben remekelő Remarqee (25/1) nem mozgatta meg a játékosok fantáziáját, és Mammas Girl (16/1) sem pedig idén Newmarketben behúzta 1400 méterre a Group 3-as Nell Gwynn Stakest. Sounds Of Heaven (16/1) egy mérföldes Listed győzelemmel a lábában indult, Queen For You egy Listed második helyezéssel.

Tahiyra

Ezúttal jól érezték a bukmékerek, hogy veszélyben a pénzük, mert az ír tenyésztésű Tahiyra (2020 pk, Siyouni – Tarana, Cape Cross) és Chris Hayes magabiztos győzelmével zárult a futam. Némi meglepetés, hogy a helyezéseken a szerény esélyekkel induló Remarquee és Sounds Of Heaven osztozott ebben a sorrendben. A győztes telivér idomárja Dermot Weld.

A nagydíj az alábbi linkre kattintva megtekinthető:

SHARE THIS