/ by /   A nap híre, Derby, E-Turf Magazin, Hazai ügető hírek / 0 comments

Az év egyik legjobban várt eseménye, a 109. Magyar Ügetőderby!

2023 nyarán, június 30-július 2. között rendezik meg a 3 napos Derby és Divatfesztivált, amelynek 2. napján lép színre az ügető szakág színe-java. Nem kevesebb, mint 11 futam várja a fesztiválra látogatókat, roppant izgalmas befutókkal, valamint 3 kiemelt versennyel, amelyből természetesen 2, Nemzeti Ügető Liga futam is egyben. Elsőként 16:15-kor fognak futni a 3 éves évjárat legjobbjai a Connolly’s Red Mills – Gróf Esterházy Miklós Emlékversenyben, majd 17:15-kor a hazai tenyésztésű 5-6 éves ügetők krémje következik a Játékoskártya – Pannónia Díjban, míg a 18:30-as indítású, 109. Magyar Ügetőderby koronázza meg az ügető versenynapot a Kincsem Parkban.

A belépés díjtalan!

Már a nap első futama egy tiszteletdíjas futam lesz, a NÚSZ – Csicsery-Rónay István Emlékverseny, ahol fordulóstartra megszerezheti idei harmadik győzelmét is Adamo Fling, most Csordás Emillel tenné mindezt. A futam korelnöke, Szilvás legutóbb gyors, hosszútávú versenyben kissé elfáradt, itt már küzdhet a győzelemért Nagy Ferenc II.-vel. Timoko R.L. élről fordulva megszaladhat annyira, hogy ne érjék utol Erdei Péterrel.

Fél órával később újabb tiszteletdíjak kerülnek kiosztásra a Soós Imre Emlékversenyben. A futam favoritja El Valle Sagrado lehet Balogh Rolanddal a sulkyjában. Dobogós esélyben bízhat még, az Olaszországot és Ausztriát is megjáró Just Be Ready Goran Zolnajival, a Búrány Adrián által hajtott Aerodynamics, és az új tréningbe került Danny DeVito is Ifj. Veres Lászlóval.

14:30-kor startol el a G. Dénes György “Zsüti” és Gém Zoltán Emlékverseny Hendikep, ahol a kedvező beállítású Auróra szerezheti meg esedékes győzelmét Horváth Györggyel, azonban figyelnie kell a szintén jól álló Firefly Shadow és Várhidi Róbert párosára, hiszen még gyengébb számukkal is küzdelembe érhetnének. Berna Queen M legutóbb óriásit hajrázott, így itt is számolni kell vele és Komáromi Krisztinával. Csakúgy, mint a két galoppját egy remek idővel korrigáló Dulcinea del Toboso, akit ismét tulajdonosa, Tänczer Tamás fog hajtani.

15 órakor állnak starthoz az elképesztő gyorsaságukról híres hazai, és külföldi lovak az Orbico – Sinka József Emlékversenyben. Az első helyre leginkább esélyes ló, a 2022-es Német Ügetőderby nyerője, Days of Thunder lehet, akit Robert Gramüller állandó hajtója, Christoph Schwarz fogja hajtani. A dobogós helyekért nagy csatára van kilátás, hiszen az itthon még veretlen, Palaco Bo telejsítményére sem lehet panasz, így a Fazekas Imre által hajtott ügető, minden bizonnyal ott lehet a végelszámolásnál. Csakúgy, mint a két klasszikus idén már nyerő Unno del Duomo, aki azóta is tartja topformáját, és hajtójával, Kolozsi Sándor igen jó, és összeszokott párost alkotnak. A szlovén vendég, Maugli utolsó Kincsem parki versenye már jól sikerült, így ebben a versenyben is a dobogón köthet ki Janko Sagaj hajtásában.

A megszokottól eltérően, 45 perc múlva, 15:45-kor indítják majd a szintén tiszteletdíjas Fábián Zsolt Emlékversenyt, ahol új kézben, Erdei Péterrel szerezhet egy újabb elsőséget Charlie’s World. Ha a szerencse is mellé áll, akkor Vanderle és Nagy Ferenc II. duója megnehezítheti a favorit dolgát. Une Dame és Márton Lajos múlthéten újra régi önmagát idézte, így akár ő is megnyerheti a futamot. Az új tréningbe került Zippy Boy most jelentkezik be először az új istállójából, de utolsó két formája is bizodalomra ad okot, így könnyen dobogóra érhet Fazekas Andreával.

A versenynap hatodik versenye, 16:15-kor már az első Liga futam lesz, a Connolly’s Red Mills – Gróf Esterházy Miklós Emlékverseny, ahol favorit esélyt képvisel, a kétéves kora óta, folyamatosan remekül teljesítő, Fazekas Imre által hajtott Éjjeli Hölgy. Azonban a Ferge László Emlékverseny nyerőjét, Eternal Flame-et sem szabad lebecsülni, hiszen kedvező startszáma jelenthet annyi előnyt, ami a győzelemhez is hozzásegítheti Angyal Andor idomítottját. A remek képességű, Hajnal Tibor által tréningezett Eastwood-nak, ha zavartalan versenye lesz, és nem hibázik, megnehezítheti a évjárat társainak a dolgát. A remek származású és tudású, Enjoy nem éppen a megbízhatóság mintaképe, de ha rendesen körbe megy Fabrice Souloy-al, bármilyen futás elképzelhető lenne párosuktól. A harmadik “prolongos” ló, Eternity Bar is új kézben, Christoph Schwarz-cal indul, és ő rá is igaz, ha nem rontana, akár nyerhetne is.

A 2022-es Gróf Esterházy Miklós Móric Emlékverseny nyerője Dynamo, Thorsten Tietz-el

 

A 16:45-ös Veterán Bunyósok Alapítványának Díjában tovább folytathatja menetelését az 1-es starthelyről  Street Genius, ha ismét megfutja egyéni legjobbját Fazekas Imre hajtásában. A szlovén vendég, Premal MS megnyert otthonában egy két futásos versenyt, amely után most fut először, a futam egyik esélyese Marko Slavic-csal. Nagy Ferenc II. hűséges kancája, Bűbájos élete topján van, így mindenképpen dobogóra várható, csakúgy, mint a Vecseklőy mindkét heatjében remekül mozgó, Charming Boy Hajnal Tiborral a sulkyjában.

A Játékoskártya – Pannónia Díjának prominens mezőnyét 17:15-kor fogja felvezetni a startautó, ahol az idén még veretlen, és a 2022-ben az Év Ügető Lovának választott Bonaparte Boss behúzhatja ezt a nagydíjat is idomárhajtójával, Veljko Mazsity-tyal. A német tréningből érkező Bugatti SS majdnem élete toppját futva tudott nyerni otthonában, amely teljesítmény alapján a favorit legnagyobb ellenfele lehet Christoph Schwarzal kezében. Csak a szél idén többször is futott már együtt az itteni riválisaival, így ha nem hibázik Fazekas Imre hajtásában, bármilyen befutási sorrend elképzelhető lehet. A pályarekorder Bobby Fischer számára ha kedvezően alakulna a verseny, erős ellenfélnek lehet Juhász Balázzsal.

A 2022-es Pannónia Díj nyerője Borutka (6-os) volt Hajnal Tiborral

 

A 17:45-ös Csató Gyula Emlékverseny – 2023. évi Amatőr Kupa IV. Futama Hendikepben, az igen összeszokott páros, Acélos Fiú és Fazekas Andrea visszavághat a múltkori második helyéért Gyolai Zoltán és Trencsén duójának, azonban az új tréningbe került Csábító R.-nek is van olyan ideje, amivel mindenképpen dobogóra várható lenne, most új tulajdonosa, Tänczer Tamás fogja hajtani.

Az év legjobban várt versenyének, a 109. Magyar Ügetőderbynek a startja várhatóan 18:30-kor lesz. Az időrangsor alapján, Pekker György saját tulajdonú és tenyésztésű lova, Devoted áll az évjárata élén, aki mellett szól a távbírása is. Ha zavartalan lesz a versenye, bekerülhet a halhatatlanok táborába, a Csordás Emil által tréningezett és hajtott ügető. Dolomit Boy már tavaly is a korosztálya legjobbjaihoz tartozott, és francia vendéghajtója, Fabrice Souloy is mellette szól, így mindenképpen erős ellenfélnek ígérkezik. Ha Ügetőderby, akkor Veljko Mazsity-ot semmiképpen nem szabad alábecsülni, hiszen több győzelem után, mindig van rá esély, hogy ott legyen a végelszámolásnál, amire most is számítani kell Davide Flingnek köszönhetően. Ugyan ez az állítás igaz, a tavalyi Derbyt is megnyerő, Fazekas Imrére, akinek idomítottja, Dumbledore május végén futott utoljára, így munkákkal készült élete legnagyobb versenyére, de párosuk ott lehet a dobogós helyekért folytatott csatában. A Szindikátus istálló lova, Diófás a legjobbkor került top formába, ennek köszönhetően döntős szreplésére számítunk, a Varga Sándor által tréningezett ügetőnek.

A 2022-es Magyar Ügetőderby nyerője Csak a szél volt Fazekas Imrével

 

A nap záró futama, a Tippmix – Bisbac Dániel Emlékverseny lesz majd, ahol a legutóbb váratlanul hibával futó, de ezt egy szép győzelemmel javítható, Escobar lehet a favorit Boris Kecenovic-csal. Despasitora is igaz, ha nem hibázik döntős esélyt képvisel Lakatos Csaba hajtásában. El Diablo is topformában van, így akár megszerezhetné esedékes győzelmét is, a Juhász Balázs által hajtott ügető. Eposz biztosan duplázott, maradhatott benne annyi, hogy ezt a feladatot is abszolválja Hajnal Tiborral.

SHARE THIS