/ by /   A nap híre, Derby, E-Turf Magazin, Hazai ügető hírek / 0 comments

Devoted Csordás Emillel a Mennybe ment! – Bugatti SS és Enjoy a kiemeltek hősei

Elképesztő izgalmakat hozott a 2023-as Derby és Divat Fesztivál az ügetősök számára, hiszen szoros befutók és remek osztalékok színesítették a versenynapot.

Már a nap első futamában egy roppant szoros befutót láthatott a Kincsem Parkba látogató közönség, mivel az alaptávról forduló, Timoko R.L.-nek sikerült ellopnia a versenyt Erdei Péter taktikus hajtásával. Mögötte a remekül hajrázó Adamo Fling lett a második Csordás Emillel, míg harmadik Szilvás lett Nagy Ferenc II. kezében.

Fél órával később, a Soós Imre Emlékversenyben a jó esélyű, Just Be Ready tudott győzni Goran Zolnajival, aki nagy csata árán szorította le Cyrano RG és Angyal Andor párosát a második helyre. Harmadik helyét, a Horváth Lilla által hajtott, Ducks-nak sikerült megtartania Diana Krall AT.-val szemben.

A G. Dénes György “Zsüti” és Gém Zoltán Emlékversenyben a kedvező beállítását egy szép első helyre váltotta Horváth György kezében, Auróra. A győztes duót nagyon támadta Firefly Shadow Várhidi Róberttel, azonban most meg kellett elégedniük a második helyezéssel. A bronzérmes helyet Boszi szerezte meg Kolozsi Lászlóval.

15 órakor már a régió legjobb sprinterei kerültek előtérbe az Orbico – Sinka József Emlékversenyben. Rögtön a startot követően a Kincsem Parkot már jól ismerő szlovén vendég, Maugli állt az élre és folyamatosan fokozta a tempót. Ez egészen a befutó elejéig így is maradt, azonban a fogadók kedvence, Palaco Bo ugrott az utolsó kanyarban, pár lépés múlva Maugli is ezt tette, ennek köszönhetően Zitti Tutti maradt az élen. De jött a 2022-es Német Derby nyerője, Days of Thunder Christoph Schwarz-cal, és könnyen sétált el Veljko Mazsity idomítottjának, aki így is óriási egyéni rekordott ügetett, hiszen a győztes idő, 1.13,4 volt. A dobogó alsó fokára is egy magyar tréningben lévő ló álhatott fel, a Goran Zolnaji által hajtott, Cardenas Babának köszönhetően.

A Fábián Zsolt Emlékversenyben start-cél győzelmet aratott Une Dame Márton Lajossal, mögöttük Wonderchild lett a második helyezett Ifj. Veres Lászlóval, akik így zsinórban harmadszorra is ezüstérmesként zárják a futamot. Harmadikként a favorit, Charlie’s World ért célba Erdei Péterrel.

A versenynap első kiemelt versenyét, a Nemzeti Ügető Liga IV. futamát, a Connolly’s Red Mills – Gróf Esterházy Miklós Emlékversenyt a remek származású, Balogh Bernadett által idomított, Enjoy (Maharajah – Journey Boko) nyerte francia vendéghajtója, Fabrice Souloy elképesztően nyugodt hajtásával, 1.16,6-os időben. Ráadásul házi befutónak örülhetett a Prolongo III. istálló, hiszen tovább javulva Éjjeli Hölgy lett a második Fazekas Imrével, míg a startnál hibázó, de rettentő sok teret jóvá tevő, Eternity Bar lett a harmadik helyezett, szintén vendéghajtóval, a német Christoph Schwarz-cal.

A 2023-as Gróf Esterházy Miklós Emlékverseny nyerője Enjoy (Maharajah – Journey Boko) volt Fabrice Souloy-val, 1800 méteren 1.16,6-os időben

 

A tiszteletdíjakat a Kincsem Nemzeti Kft. ügyvezető igazgatója, Szotyori Nagy Ádám adta át a győztes ló hajtójának, Fabrice Souloy-nak, valamint az idomárnak Balogh Bernadettnek, és a tulajdonosnak Rutkai Józsefnek

 

A Veterán Bunyósok Alapítványának Díját végig vezetve a szlovén idomítású, Maya Vivának sikerült megnyernie Janko Sagajjal. Őt nagyon támadta a szintén Szlovéniából érkező, Marko Slavic által hajtott Premal MS, azonban az rohamjuk egy második helyhez volt most elég. Harmadikként a Hajnal Tibor idomításából érkező Charming Boy haladt át a célvonalon.

17:15-kor egy újabb nagyverseny futottunk, a hosszas várakozás után elstartoltoló, Játékoskártya – Pannónia Díjat, sajnos Csak a szél nélkül, így 7 ügető vágott neki a 3 millió forinttal összdíjazott futam elsőségéért. A Németországból érkező, Robert Gramüller tréningjében lévő, Bugatti SS (From Above – Jasmin Diamant) és Christoph Schwarz győzelmét hozta a legjobb 5-és 6 éves hazai ügetők számára megrendezett futam. Pekker György saját tulajdonú és tenyésztésű hatéves heréltje 1.14,4-es időben tudta behúzni ezt a versenyt is, akit azonban nagyon támadott a 2022-es Év Lova, Bonaparte Boss Veljko Mazsity-tyal, de hajrája, a szépen csillogó ezüstérmes helyet jelentette ebben a versenyben. A dobogó harmadik fokára a Primusz II.istálló lova, Catania R. állhatott fel Marko Slavic hajtásában.

A 2023-as Pannónia Díj győztese Bugatti SS (belül 5-ös) volt (From Above – Jasmin Diamant) Christoph Schwarz-cal, 1800 méteren 1.14,4-es időben

 

A tiszteletdíjakat a Kincsem Nemzeti Kft. ügyvezető igazgatója, Szotyori Nagy Ádám adta át a győztes ló hajtójának, Christoph Schwarz-nak, valamint a tulajdonosnak, Pekker Györgynek

 

A Csató Gyula Emlékverseny – 2023. évi Amatőr Kupa IV. futamában nagyon örülhetett az idén amatőr engedélyt kapott Rapcsó Balázs, hiszen Uptown Boy M kocsijában megszerezte élete első győzelmét. Párosukat nagyon támadta a rutinos hölgyhajtó, Fazekas Andrea Acélos Fiúval, azonban most a dobogó középső fokára állhatott fel duójuk. Harmadik helyre az új istállóba került Csábító R. érkezett meg Tänczer Tamás hajtásában.

Végül 18:30-kor vezette fel a startautó a 2500 méteres startvonalhoz, a Nemzeti Ügető Liga III. futamát,  a Szerencsejáték Zrt. – 109. Magyar Ügetőderby mezőnyét. Nem várt izgalmakkal kezdődött a verseny, hiszen az egyik nagy esélyes, Davide Fling közvetlen start után hibázott, így diszkvalifikálták a versenyből, majd Diána Gull és Tänczer Tamás került rövid időre az élre, akiket azonban a favorit, Devoted került ki az első kanyarból kiérkezve. Kettesfogatokba rendeződött a mezőny, és egészen az utolsó forulóig egy bolyban is ügettek, majd elkezdett Csordás Emil távolodni a többiektől, azonban mellette Fazekas Imrével Dumbledore (Maximus Lindy – Norah Jones), valamint a hátán Dolomit Boy (Maximus Lindy – Titán Lady) Fabrice Souloy-val és Dee Dee AT.  Peter Zadellel megtámadták a vezető párost. A befutóra érve jó pár hosszal élen volt már Devoted, azonban jött a Prolongós Dolomit Boy, de a küzdelem hevében nem sokkal a cél előtt hibázott, így senkitől sem zavartatva, 20 év után újra Derby-győztesként haladt át a célvonalon Csordás Emil Devoted (Maharajah – Wale) sulkyjában. A remek négyéves mén tenyésztője és tulajdonosa is Pekker György. A dobogó második fokára, hihetetlen nagy meglepetésre az Ozsvár Zoltán tréningjében lévő, Dee Dee AT (El Nino – Simb Lorrikeet) állhatott fel Peter Zadel jun.-ral, míg a hősiesen küzdő Diána Gull (Maximus Lindy – Nelli Gull) lett a bronzérmes tulajdonosával, Tänczer Tamással. A verseny lefutási ideje 1.17,7. volt, és ez a befutási sorrend remek osztalékot is eredményezett, hiszen a hármasbefutó 753,4-szeres pénzt fizetett.

A 109. Magyar Ügetőderby győztese a 4-es számú Devoted (Maharajah – Wale) volt Csordás Emillel, 2500 méteren 1.17,7-es időben

 

A tiszteletdíjakat a Kincsem Nemzeti Kft. ügyvezető igazgatója, Szotyori Nagy Ádám adta át a győztes ló idomárjának és hajtójának Csordás Emilnek, valamint a tenyésztő és tulajdonos Pekker Györgynek

 

A nap záró futamában is könnyed siker született, hiszen Juhász Balázs idomítottja, El Diablo könnyen abszolválta a feladatot és órásit javulva nyerte a versenyt. Mögötte a remekül futó Despasito lett a második Lakatos Csabával, míg a harmadik helyezett, szintén új egyéni rekordban, Escobar lett Boris Kecenovic-csal.

Most egy kis szünet következik, és három hét múlva július 22-én, szombaton, újra találkozhatunk ügető versenyekkel a Kincsem Parkban!

Fotó: Kincsem Park, Péter Réka Photography

SHARE THIS