/ by /   A nap híre, Hazai galopp hírek / 0 comments

Kincsem trénerére emlékezünk vasárnap

A verhetetlen csodakanca, Kincsem nagytudású és szerény trénere, Robert Hesp 1825-ben született az egyesült királysági Slingsbyben. A fiatal Hesp Maltonban tanult Job Marsdennél, a nagyhírű trénernél, ahol kopókat irányító falkamesterként vadászlovak felkészítésével is foglakozott.

1846-ban érkezett Magyarországra, ahol Eszterházán kapott munkát, majd onnan Kisbérre, a Batthyány grófokhoz került. A szabadságharc leverése után emigrált, azonban hamarosan visszatért Magyarországra, hogy Batthyány Gusztáv itt rekedt Ödön nevű fiát kiszöktesse az országból. A sikeres akciót követően ismét átlépte a határt, hogy a Batthyányiak fontos iratait és családi értékeit is kimenekítse. Az akció nem járt sikerrel elfogták, de később kalandos körülmények között kereket oldott.

1851­-ben jöhetett újra Magyarországra. Többfelé megfordult, s időközben, akárcsak felesége, Maria Reynolds, tökéletesen megtanult magyarul. 1868-ban Lepsényben kapott állást, ahol a galopplovak idomítását kezdte el. Még az év őszén Patkó nevű lovával Pesten megnyerte az akkori legjelentősebb magyar akadályversenyt. E győzelem végleg eldöntötte sorsát. Felhagyott a falkavadászattal, s ettől kezdve kizárólag versenylovakkal foglalkozott.

1875 elején Gödön nyitott saját idomítótelepet: Kincsem 1875 őszén érkezett hozzá. A csodakanca pályafutása alatt mind az 54 versenyét megnyerte és világhírűvé tette a magyar lóversenytenyésztést és magát Hespet is. Sikereinek titka az volt, hogy szakítva a hagyományos angol tréningmódszerrel, lovait azok egyedi tulajdonságait figyelembe véve készítette fel a versenyekre.

Kincsem rövid életet élt, 1887. március 17-ének hajnalán múlt ki. Trénere, Hesp Róbert mindössze 39 nappal élte túl szeretett kancáját, ő április 25-én hunyt el. A kiváló trénerről Gödön és Dunakeszin is utcát neveztek el, a Kincsem Parkban pedig minden évben emlékversennyel tisztelgünk munkássága előtt.

Most vasárnap a Hesp Emlékversenyben Surprise of Easter indul a legnagyobb eséllyel és bár Pozsonyban nem jutott szerephez, ebben a társaságban – ha megközelíti jobb formáját – nem lesz könnyű utolérni. Irdatlan magabiztos siker után érkezik, helyre jó lehet. Golden Boy utoljára jóval halványabb volt a vártnál, ha korrigál, fizethetnek rá. Cenzor továbbra is hozza stabil formáit, nagyon közeli esélynek tűnik. London erős lovasával rátehet utolsó formájára és döntőbe érhet. Easy Cash hatalmas formában van, így akár most is szerephez juthat. Delikát idén először áll starthoz, ha elsőre úgy fut, ahogy háromévesen, összejöhet számára a dobogó.

A 14 órakor kezdődő versenynapot Kezdő Lovak Versenye, izgalmas hendikep futamok és a Németh Ferenc Kupa aktuális futama teszi teljessé.

írta: Krebs András

SHARE THIS