/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Legenda a Kincsem Parkban

Szeptember első szombatja különleges nap lesz a Kincsem Park és a hazai lóversenyzés életében, hiszen a Nemzetközi Ló-és Agárverseny és Food Truck Show-n a világ egyik legsikeresebb zsokéját, korunk legnagyobb alakját, Lanfranco vagy ahogyan mindenki ismeri, Frankie Dettorit köszönthetjük. Az olasz klasszis már beírta magát a sportág halhatatlanjai közé 287 Group I-es győzelmével és megannyi megdöntött rekorddal, közel 36 év után, 52 évesen pedig úgy döntött, befejezi páratlan pályafutását. A 2023-as év számára a búcsú szezon, ahol egy turné keretében elköszön a rajongóktól, a hippodromoktól és nem utolsó sorban a lovaktól. Bennünket pedig az a megtiszteltetés ért, hogy visszavonulása előtt még Magyarországra is ellátogat.

Frankie Dettori háromszoros angol zsoké champion (1994, 1995 és 2004), tizennyolc éven keresztül viselte a királykék színű dresszt a világhírű Godolphin istálló elsőszámú lovasaként. Mára már védjegyévé vált az ikonikus „repülő leugrás”, amellyel egy-egy sikeres futam után ünnepel a Győztesek Körében. Összesen 287 Group I-es versenyt nyert pályafutása során, ebből 23 alkalommal a hároméves telivérek számára hagyományos klasszikusokban. 1996 szeptember 28-án egyedülálló, történelmi tettet hajtott végre az ascoti fesztiválon, ahol a nap mind a hét nyerőjét ő ülte. Ezt a bűvös hetest sem előtte, sem azóta nem tudta senki megközelíteni. 2007 júniusában két egymást követő napon nyerte meg az Angol és a Francia Derby-t. 2013 és 2018 között az Al Shaqab Racing istállóhoz szerződött, ahol a világ egyik legeredményesebb trénere, John Gosden adta alá sorban a nagydíj nyerőket. Köztük volt a három éven át Európa legjobbjának megválasztott pej kanca Enable, akivel tizenegy Group I-es trófeát gyűjtött, valamint az utóbbi évek egyeduralkodójává váló Stradivarius. A sárga mén nyergében huszonnégy év után hódította el a Stayers’ Triple Crown-t, azaz ugyanabban az évben győzött a három legnagyobb presztízzsel bíró, hosszútávú versenyben (Ascot Gold Cup, Goodwood Cup, Doncaster Cup). Pályafutása során számos rekordot megdöntött, vagy felállított, amelyek közül a legjelentősebbek: hatszor nyerte meg a Prix de l’Arc de Triomphe-ot, ötször a Breeders’ Cup Turf-ot, és a legendás Lester Piggottal holtversenyben hétszer hódította el a King George VI and Queen Elizabeth Stakes trófeáját.
Ezen kívül kétszer diadalmaskodott az Epsom Derby-ben (Authorized, 2007 és Golden Horn, 2015), kilencszer az Ascot Gold Cup-ban, hatszor a Coronation Cup-ban, négyszer a Dubai World Cup futamában és háromszor a Prix du Jockey Club-ban, azaz a Francia Derby-ben. Dicsőség listáját gyarapítja hat elsőség a Queen Elizabeth II Stakes-ben és az Irish Champion Stakes-ben, de Champion Stakes, Eclipse Stakes és Juddmonte International sikerekkel is büszkélkedhet.
A hazai szíveknek kellemes emlék lehet Overdose futása Rómában, a Group III-as Premio Carlo e Francesco Aloisi-ben, ahol Dettori vezette győzelemre hazánk legjobb sprinterét.

Eddigi karrierje során a világ számos pontján járt már, halmozva a Group I-es győzelmeket. Ahol trófeával gazdagodott: Nagy Britannia, Írország, Olaszország, Franciaország, Németország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Törökország, Egyesült Államok, Kanada, Egyesült Arab Emírségek, Katar, Bahrein, Szingapúr, Szaúd-Arábia, Ausztrália, Japán, Hong Kong, Dél-Afrika, Trinidad és Tobago, Makaó és Mauritius.

Nagyságát jól példázza, hogy már életében szobrot kapott Ascotban, számunkra pedig fantasztikus hír, hogy szeptember 2-án a Kincsem Parkban is láthatjuk, amikor a tervek szerint két angol és néhány magyar esélyest is lovagol majd.
Isten hozott Magyarországon, bajnok!

A kép forrása: bloodhorse.com

SHARE THIS