/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Az utolsó klasszikus: Magyar St. Leger vasárnap!

A galopp szezon hajrájában nagydíjak özönét hozza a vasárnap délutáni program: a legjobb háromévesek az idei utolsó nagy klasszikusban, a Magyar St. Legerben vívhatnak újabb presztízscsatát, míg a kétévesek a Szent László Díjban találkoznak ismét, a rutinosabbak pedig a Kállai Pál Emlékverseny – Budapesti Díjban mérhetik össze tudásukat.

A legnagyobb várakozás a Hármas Korona végső ágát övezi, hiszen a háromévesek legnagyobb erőpróbája következik a 2800 méteres, Magyar St. Legerben. Külön növeli a presztízsét, hogy nem csak a hazai korosztály krémjét láthatjuk, de egy szlovák és cseh idomított is vendégszerepel a rangos eseményen. Mesetár (ifj. Kozma István) bombaformában érkezik, a Magyar Kancadíj és a Kovács Mihály Emlékverseny – Magyar Háromévesek Nagydíja után újabb kiemeltet húzhat be, zsinórban a negyedik győzelmét arathatná. Klára (Jirina Andrésová) mindkétszer a dobogón állt mögötte, és Sándor Mátyás (Jaroslav Línek) is simán kikapott tőle múltkor, de a lovasváltás után mindketten javulhatnak annyit, hogy revansot vegyenek rajta. A Derby második Lord Winter (Stanislav Georgiev) magas formával, biztosan nyerte a Szent István Díjat, korábbi champion zsokéjával a nyergében kitűnik a favoritok közül és folytathatja menetelését. Real Hope az örök peches, megbízhatósága révén minden alkalommal a főszereplők közé tartozott, de régóta adós már egy kiemelt győzelemmel. Lost In Space meghozta a várt javulást és vélhetően a táv emelése sem jelenthet számára problémát, megfricskázhatja a többieket.

Akad egy nagy hiányzója is a mezőnynek, a Derby győztes Amore Boy ugyanis nincs az indulók listáján. Csontos Pál idomítottja rendben van és jól dolgozik, de ez a táv már vélhetően hosszú neki, ezért úgy döntött a menedzsmentje, hogy inkább a Köztársasági Díjban hozzák ki újra a mént.

A Szent László Díj is komoly izgalmakat tartogat a kétévesek között, ahol újra összecsap Géza (Stanislav Georgiev) és Flying Aquangel (Ján Havlík). A bemutatkozásukkor közel három hossz volt közöttük, a”cápa”, Balogh Levente szürkéje viszont profitálhatott annyit, hogy ezt a különbséget most eltüntesse. Dark Blue Sky (ifj. Kozma István) a Patay Sándor Emlékverseny és a Blaskovich Ernő Emlékverseny után elveszítette veretlenségét a gróf Károlyi Gyula Emlékversenyben, de formát futva megelőzte a stabilan teljesítő Kasey-t (Suták Csenge). A kancák kiemeltje után itt is bármelyikük felérhet a frontba, két második helyezés után pedig, Governor (Jaroslav Línek) is számít.

A délután folyamán kemény ütközetet ígér a Kállai Pál Emlékverseny – Budapesti Díj is, ahol hatan állnak starthoz. A mezőny nagy része egy hónapja találkozott az Aperianov Zakariás Emlékverseny – Imperiál Díjban, akkor Light Blue Sky (ifj. Kozma István) végzett közülük legelöl. Bár azt a magas formát nem tudta ismételni a gróf Széchenyi István Emlékversenyben, így is helyezést szerzett, az 1400 méteres táv pedig jobban kedvezhet neki. Blazing Comet (Martin Laube) ugyan haloványabb volt az Imperiál Díjban, de ha korrigál és a korábban megfutott topját hozza, a győzelem legfőbb várományosa lehet. Rémkirály (Suták Csenge) élete legjobb számát nyújtotta a mérföldes kiemeltben, ezúttal is komoly figyelmet érdemel. Oligarcha (Ördög Alen) eddig nem jutott szóhoz a korábbi két nagy klasszikusban, ugyanakkor stabilan teljesít és ahogyan az istállójánál már nem egyszer volt rá példa, meglepheti ellenfeleit.

A MAFE – Tattersalls Díj a mini mezőny ellenére is kőkemény ütközetet vetít előre, a Kincsem Díjban hatalmasat futó, előtte sorozatnyerő Agreement (Stanislav Georgiev); az ott a végén megálló, de stabil átlaga révén kalkulálható Avoiding Water (Kolumbán Örs) és a komoly topot igazoló Major Factor (Jaroslav Línek) között.

A Gáblik Antal Emlékverseny Hendikep is kiszámíthatatlan, Akatchi (Koricsánszky Virág) könnyedén szerezte meg első győzelmét és maradhatott még benne annyi tartalék, hogy ebben a társaságban is eredményes legyen. Ugyanakkor, Impression (Gönczi Rebeka) ismét magasabb formával rukkolt elő, Delikát (Ördög Alen) pedig kiegyensúlyozott és minden futására képes javulni, a végén közülük kerülhet ki a győztes.

A délután összesen tíz futamból áll, a sokesélyes Maglódi Hendikepben a hosszabb kihagyás után visszatérő Áprilisi Móka (ifj. Fejes Lajos) és a testhez álló feladatot kapó Bergspitze (Fézer Ramóna) lehet érdekes, míg a MATE Georgikon Campus Hendikepben a megbízhatóság mintaképeként számontartott Szokatlan (Sándor Péter), a dobogó alsó fokát kibérlő Liebeskind (Monir Madihi), valamint a pihenője után nagyot fejlődő Jumeira Beach (ifj. Kozma István) tűnik esélyesnek a Turf szerint. A nyeretlenek és az amatőrlovasok is szóhoz jutnak a délután folyamán, amely a Póni Championátus futamaival kezdődik.

SHARE THIS