/ by /   E-Turf Magazin, Érdekességek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Kállai Pál és Gáblik Antal, a vasárnapi névadók

Kállai Pál (1933 – 2006)

A lóversenyzés egyetemes történetében Kincsem igazi legendává vált, míg a zsokék közül Kállai Pál neve került a halhatatlanok közé. Kitartása, hozzáállása ahhoz, amihez hozzálátott, állandó vidámsága, és nem utolsósorban szerénysége példaértékű bárki számára. Sosem felejtette el honnan indult, azt, hogy ő is éjszakánként kilógva, egy kis faluban kezdte lovas karrierjét. Íme tíz érdekesség, miért volt Kállai Pál a világ egyik legnagyobb és legszínesebb életúttal rendelkező lovasembere.

  1. Magyarországon 1089 győzelmet ért el egy emberöltőnyi pályafutása során.
  2. Az Egyesült Államokban 1780 alkalommal volt első, noha rosszakarói csak pár hetet jósoltak amerikai karrierjének.
  3. A fent említettekből 78 volt kiemelt futamgyőzelem, melyekből akár az egyik elérése is a zsokék álma.
  4. Saját, szerény bevallása szerint legalább 45000 ló hátán ült. Ez elsőre soknak tűnik, de gondoljunk csak bele, hogy az USA-ban a hét minden napján legalább napi 10 futamot lovagolt évtizedeken keresztül.
  5. Lovas balesetei után (melyeket sohasem a lóra fogott) a kórházban eltöltött idejét összeadva 6 esztendőt kapunk.
  6. Volt, hogy az orvosok az egyik lábának állapotát már menthetetlennek bélyegezték és az amputálás sorsára ítélték, de ő megszökött a műtőasztalról.
  7. Az egyik amerikai futam előtt a startgépben a maffia hasba lövette, de ő így is győztesként lovagolta végig a versenyt.
  8. Az ő „neveltje” volt Ron Turcotte, Secretariat a világ egyik leghíresebb és a modern idők egyik legjobb galopplovának világhírű zsokéja, aki két testvérével együtt egy kanadai-francia favágó család sarjaként lett legendás lovas.
  9. Számos profi boxmérkőzés győzelmét is magáénak tudhatja. A felkészülésben nem egyszer jó barátai, Muhammad Ali és Joe Frazier segítették.
  10. 73 évesen, a világ legidősebb aktív zsokéjaként távozott közülünk

Forrás: Cseri Dávid

Gáblik Antal (1925 – 2014)

Hatalmas szakmai tudással rendelkező szakember, aki több mint fél évszázadon keresztül szolgálta a versenyszervezést. Mindenki Tóni bácsija bukméker irodában kezdte a pályáját 1943-ban. A szakmai ranglétrát végig járva versenyintézőségi tagként, hendikepperként, a totalizatőr munkatársaként dolgozott példás precizitással. Pályája utolsó évtizedeiben aktív nyugdíjasként a Lóversenyzést Felügyelő Bizottság tagjaként tevékenykedett. A nagytudású, szerény ember szívesen adta át a tapasztalatát az új generációnak és aktívan közreműködött a fiatal kollégák szakmai előmenetelében.

-KA-

SHARE THIS