/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Kiemelt Galopp hír / 0 comments

Sacamiro Pardubice hőse, Faltejsek hatodszor a Velká csúcsán

Idén is több tízezren voltak kíváncsiak a világ legnehezebb ugróversenyére, így vasárnap délután kellemes őszi napsütésben, telt ház előtt indulhatott a 133. Velká Pardubicka. Néhány száz kilométerre tőlünk a cseh nagyváros igazi embert és lovat próbáló feladat elé állította a legbátrabb, legrutinosabb telivéreket, illetve zsokékat, akik 6900 méteren, 31 erőkifejtéssel néztek szembe.

A végig parázs hangulatú, veszélyek izgalmával fűszerezett, lüktető iramú verseny ezúttal sem okozott csalódást. A negyedik akadály, a hírhedt Taxis előtt érezhető volt a feszültség és a megemelkedett hangulat, a hatalmas sövény és a mögötte fekvő öt méteres árok pedig ezúttal is bizonyította, miért annyira rettegett: a keresztbe mozgó Stuke megzavarta a mezőnyt, amelyből vele együtt öten felbuktak. Köztük volt a hazánkban is időnként futtató Lokotrans istálló címvédője, Mr Spex és az utóbbi időben elképesztően peches, ír ugrózseni Willie Mullins fia, Patrick. Két éve is itt esett ki, tavaly két akadállyal később ért véget számára a nagy megmérettetés, nem csoda, hogy kedvét is szegte. Star és Kaiserwalzer az elmúlt évben idő előtt fejezték be a Velkát, most azonban végig hibátlanul ugrottak, utóbbi ráadásul sokáig diktálta az iramot az élen. A hajrára aztán elfáradt, de még így is pénzdíjat szerzett. A 2021-es győztes, Talent nem járt messze második diadalától, Pavel Slozil a frontban nyomta vele és az utolsó méterekig küzdelemben volt. Ekkor azonban újítani tudott a frissebb Sacamiro, aki tavaly a dobogó harmadik fokára állhatott. Idén már győzelmet ünnepelhetett a tízéves herélt, otthon tartva a cseheknek a legendás verseny trófeáját. Lovasa, Jan Faltejsek tovább írja elképesztő sorozatát, hiszen ezzel már hatodszor nyerte meg a Velkát és egyre közelebb került az örökranglistán a nyolc elsőséggel rekorder, jelenleg sikeres tréner Josef Váňa-hoz.

A tizennyolc indulóból egyébként mindössze nyolcan értek célba, hárman számtalan hosszal lemorzsolódva a többiektől. A különböző kombinált akadályok, vizes árkok, a szántáson át vezető nyomvonal és a pályát körülölelő erdő a cross-country hangulatát idézi meg, a világ leglátványosabb futamán. Pardubice örök, az évek alatt mit sem veszített népszerűségéből és éléből, presztízse továbbra is kimagasló. Sacamiro és Jan Faltejsek az idei bajnokok, jövőre tíz év után készülhetnek címvédésre!

A 2023-as, 133. Velká Pardubicka alább megtekinthető:

Forrás: jezdci.cz

SHARE THIS