/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Nagy reménység Pap Gyulánál

Újabb kiváló származású csikóval bővült Pap Gyula istállója, hiszen két hete a Goffs Orby árverésen, Molnár Gyöngyi idomárral 28.000 euróért vásároltak egy Ghaiyyath – Diantha származású sárga mént. Az I. katalógus 324-es számú yearlinget az Oghill House Stud-tól a Ballygreany Stud bocsájtotta licitre, már első ránézésre is biztató pedigrével.

Apja, a kiváló középtávú Ghaiyyath a Godolphin istállónál teljesedett ki, 2020-ban a Juddmonte International Stakes, Eclipse Stakes, Coronation Cup és a saját nagyapjáról elnevezett, Dubai Millennium Stakes megnyerése után az év legjobb európai lovának választották. Dubai Millennium szintén Sheikh Mohammednél nevelkedett és Saeed bin Suroor idomításában – főként mérföldre – egy híján minden versenyét megnyerte, köztük van a Queen Elizabeth II Stakes és a Dubai World Cup trófeája. Ötévesen egy betegség következtében, rendkívül fiatalon pusztult el, de első és egyetlen ménesben eltöltött évében olyan klasszisban örökítette tovább génjeit, mint Dubawi. Az ír telivér is a királykékeknél vált sztárrá, dicsőséglistáján szerepel a National Stakes és az Irish 2000 Guineas, napjainkban pedig a világ egyik legjobb fedezőménje, amelyet utódai fényes sikerei bizonyítanak. Dubai Millennium és Dubawi kapcsán közös pont még a hamarosan visszavonuló legenda, Frankie Dettori is, hiszen mindkettőjük nyergében szinte kivétel nélkül ő ült.

Nem árt azonban a családfa másik ágát is megvizsgálni Ghaiyyath esetében, hiszen anyai nagyapja az a Galileo, aki nem csak a versenypályán alkotott egyedülállót – többek között az Epsom Derby és Ír Derby megnyerésével – de ménesbe állva tizenkét évig volt apamén champion. A Coolmore Stud-nál átlagosan 400 – 600 ezer euró között mozgott egy fedezésének az ára, karrierje csúcsán a becslések szerint évi 40 millió eurót keresett. Nagyságrendileg Dubawi spermájához is hasonlóan borsos összegért lehet hozzájutni, míg Gaiyyath ehhez képest már potom 30.000 euróért elérhető a Kildangan ménesben.

Innen nézve nem is került olyan rettentően magas összegbe Pap Gyulának a sárga csikó, és hogy mekkora fogás, azt talán a féltestvére jelzi igazán. Az anyakanca, Diantha nem futott versenyben és előtte csak egyszer vemhesült Night Of Thunder-től, utódját szintén a Goffs Orby értékesítette yearlingként. Annál érdekesebb viszont, hogy idén májusban 270.000 eurórért került kalapács alá az Arqana árverésén, vagyis Richard Ryan tulajdonos nem sajnált a zsebébe nyúlni, hogy kétévesen megszerezze.

Kétségkívül nagy reményeket kelthet a hazai galopp rajongókban ez a pedigré, ugyanakkor nem ő lesz az első ló idehaza ilyen felmenőkkel. A Jazy Team most hároméves Nemzeti Díj nyerője, Arames ugyanis szintén Dubai Millennium és Dubawi leszármazottja. Talán jövőre, kétévesen már bemutatkozhat a Kincsem Parkban az új szerzemény, a mondás szerint pedig a vér nem válik vízzé…

Fotó: Molnár Gyöngyi

SHARE THIS