/ by /   A nap híre, E-Turf Magazin, Hazai galopp hírek / 0 comments

Óraátállítás és korai kezdés a Köztársasági Díj napján

Eseménydús vasárnappal folytatódik a galopp szezon, hiszen a napi főverseny, a Köztársasági Díj mellett további nyolc futam került a keretprogramba. A kiemelt ütközetben visszatér a St. Legerből hiányolt Derby nyerő, Amore Boy, az ugró lovak ismét gátakon bizonyíthatnak és bemutatkozik tizenegy kezdő ló, míg a rutinosabbak a Gencsy Tibor Emlékverseny – Visegrádi Díjban mérhetik össze erejüket. Fontos, hogy vasárnap hajnalban vissza kell tekerni az órákat, így bár többet alhatunk, hamarabb is kezdődik a versenynap, hiszen 11:30-kor már futnak a telivérek a Kincsem Parkban!

A legnagyobb várakozás természetesen az Akaba – Köztársasági Díjat övezi, ahol a hat induló között ott találjuk 1800 méteren a Magyar St. Legert kihagyó, így pihenve visszatérő Derby győztest, Amore Boyt (Stanislav Georgiev). A sárga mén a Kisbér Díj megnyerése után a nemzetközi Kincsem Díjban sem mozgott rosszul, háromévesként kiemelkedik a mezőnyből. Different Illusion (Kolumbán Örs) ugyan elmaradt a várakozásoktól Milánóban, de a gróf Széchenyi István Emlékversenyben mutatott formája elég lehet az újabb győzelemhez. A dolog pikantériája, hogy Delikát (ifj. Kozma István) akkor másfél hosszal maradt csak el tőle, legutóbb pedig ugyan kisebb sérülést szenvedett, de regenerálódott és topjával visszavághat neki.

A tulajdonosok és trénerek eltérő gondolkodását mutatja, hogy a Széchenyiben harmadik Light Blue Sky (Koricsánszky Virág) ezúttal nem a fent említett két riválisai ellen fut, hanem a mérföldes Gencsy Tibor Emlékverseny – Visegrádi Díjban. Kovács Sándor idomítottja egyébként éppen ezen a távon hozta legmagasabb formáját az Imperiál Díjban, érthető tehát a választás. Royal Froce (Kolumbán Örs) a nyár végén látványos javulással szerzett győzelmet, hasonló produkcióval komoly ellenfele lehet a favoritnak. Éjkirály (Sándor Péter) ugyan legutóbb haloványabb volt, korábbi lovasával korrigálhat és felférhet a dobogóra, ahogyan az ősz folyamán lendületbe jövő Jumeirah Beach (ifj. Kozma István) is.

Hosszú távon, a 2400 méteres Horák János Emlékverseny Hendikep tartogat egy egészen izgalmas párharcot, Itonda (Farkas Dorottya) és Akatchi (Stanislav Gaorgiev) között. Mindkét kanca komoly fejlődés és két győzelem után érkezik, előbbi megszokott lovasával, míg utóbbi új kézben hajthat a triplázásra.

A Viola istálló még egy vasat tart a tűzben Oligarcha (Sándor Péter) révén, méghozzá az 1400 méteres Bayer András Emlékverseny Hendikepben. Kreka István idomítottja a Kállai Pál Emlékverseny után könnyebb feladatot kapott, még átlagával is tarthatja riválisait. A futam egyébként a nap legnagyobb mezőnyét tudhatja magáénak, szám szerint tizenegy telivért, akik közül a stabilan teljesítő és javulást jelző Boccaccio Boy (ifj. Kozma István), a múltkor komoly topot futó és ezüstérmet begyűjtő Sugarbird (Suták Csenge), valamint a hosszú kihagyás után dobogós helyezéssel jelentkező Skinny Jeans (Koricsánszky Virág) emelhető ki ellenfélként.

Szintén népes társaság gyűlt össze a Kedvesi József Emlékverseny Hendikepben, az 1200 méterre kiírt sprintversenyben tízen mérik össze sebességüket. Solar (Suták Csenge) visszatér hendikepbe, ahol esélyénél lehet, szeptemberi számát megismételve begyűjtheti az elsőséget. Préry Lady (Szendrei-Balogh Ágnes) nemrég egy hasonló versenyben felért másodiknak, akár meg is erősítheti ezt az eredményt. Alda (Kocka Ákos) remek formában van, ezúttal is felállhat a dobogóra.

A 2200 méteres Levendula Hendikepben kis mezőnyt láthatunk, a kis híján győzelemmel kezdő Seelöwe (Bernáth Christopher) és az utoljára szintén döntős Keeness (ifj. Kozma István) küzdhet az aranyért.

Tizenegy újonc kétévessel ismerkedhet meg a közönség a König Róbert Emlékverseny – Kezdő Lovak Versenyében, ahol a jövő nagy reménységei már elsőre letehetik névjegyüket.

Természetesen, a versenynapot ezúttal is az ugró lovak indítják, az Újkígyós Város Nagydíja – Őszi Nagy Gátversenyben a győzelemmel debütáló Voyager (Tamás Csaba), a rutinos Crix Crax (Bernáth Christopher), valamint Wallstreet Journey (Kriskó Norbert) ismét összecsap. A megváltozott súlyviszonyok miatt azonban, fordulhat a sorrend közöttük, ismét izgalmas csatát vívhatnak a győzelemért és a dobogós helyekért.

Fordulatokban és izgalmakban nem lesz hiány, kár lenne kihagyni ezt a tökéletes őszi programot! Az óraátállítás után, 11:30-tól találkozzunk a Kincsem Parkban!

SHARE THIS