/ by /   Friss hírek / 0 comments

Bronzba öntött dicsőség – Frankie, Pali bácsi és a többiek

Írta: Kovács Botond.

Jóska bácsi, Frankie és Rebi

Dettori-lázban ég a turf-világ! A talján fenomén idén bejelentette, hogy visszavonul az aktív versenyzéstől, később meggondolta magát, és helyesbített. Már idén ősszel a kaliforniai Santa Anitába költözik, és mondjuk most így, kedvtelésből tovább versenyez, és szeretne egy jó lovaglást szerezni a Kentucky Derbyben, mert az Új Világ legnagyobb presztízsű nagydíjának trófeája hiányzik még a kollekciójából.

Az idén Magyarországon is nyeregbe pattanó virtuóz a Kincsem Parkban szerzett két győzelmével harminc elsőséget tudhat magáénak a 2023. évi szezonban. A lóversenyzés őshazájában október 21-én győzelemmel búcsúzott rajongóitól. A 2000 méteres Champion Stakesben a favorit King Of Steel társaként hozta a kötelezőt, és ¾ hosszas győzelmet aratott, kihívói között ott láttuk a címvédő Bay Bridge-et is.

Queen Camilla & King Frankie

 

Az ascoti siker más miatt is emlékezetes marad Dettori számára, ugyanis lovasszobrot állítottak emlékére az elsőhelyi tribünnél, az ún. Grandstand Lawnon. Mondhatnánk, hogy a műalkotás elhelyezésének jogáért éles viták folytak a Buckingham Palota és a Kincsem Park között, de ez egyrészt nem igaz, másrészt pedig el kellene ismernünk, hogy veszítettünk. Egy szó, mint száz, a világ jelenlegi legjobb zsokéja, a nemrég Budapesten vendégeskedő Frankie Dettori lovasszobrát ünnepélyes keretek között, Kamilla királyné leplezte le a királyi versenytéren. Úgy érezzük, ennél nagyobb elismerésben aligha részesülhet versenylovas. Tristam Lewis szobrászművész alaposan kitett magáért, gyönyörű alkotása méltó emléket állít a fantasztikus karriert maga mögött tudó Dettorinak.

Frankie másik szobra

Megjegyezzük, hogy Frankie Dettorinak van már egy szobra Ascotban, ugyanis az 1996. szeptember 28-án bemutatott Magnificient Seven (a versenynap mind a hét futamát megnyerte) után is kapott egyet, igaz ahhoz nincs ló. Erre mondja a művelt angol: If one is good, two is better, vagyis ha egy jó, kettő még jobb.

Sir Tony és a szobra


Nem egyedülálló, hogy még életében szobrot kap egy kiemelkedő zsoké. A huszonegyszeres champion Sir Anthony McCoy is részesült ebben a megtiszteltetésben, az ő szobra Cheltenhamban áll.

II. Erzsébet, Lester Piggott és a szobor

 

 

 

A tizenegyszeres champion Lester Piggot Ascotban, Epsomban és Newmarketben kapott szobrot és a biztonság kedvéért jutott egy a Haydock Parkba is, amin lóháton örökítette meg a művész. (If one is good, four is…?)

Sir Gordon szobra

Aki a huszonhatszoros championi címet, de csak egyetlen Epsom Derbyt nyerő Sir Gordon Richards szobrát szeretné megtekinteni, annak a cumbriai Carlisle Racecourse-ot kell meglátogatnia.

Ezek után nem csoda, hogy a világrekorder, 13.272 győzelemmel rendelkező brazil Jorge Ricardo is kapott egy szobrot a Rio de Janeiro-i Hipódromo da Gaveában. A coloradói születésű 8.803 versenyt behúzó Pat Day-nek a Kentucky Derbynek otthont adó Churchill Downs versenytéren állítottak szobrot még életében. A 8.833 alkalommal győztesként visszamázsáló Bill Shoemakert imádták Kaliforniában, hiszen a Hollywood Parkban kapott lovasszobrot, és Santa Anitában is jutott neki egy mellszobor.

Laffitt Pinkay, Jr. a szívtipró

Az amerikai ászok közül a 9.530 győzelemmel rendelkező, és a legény korában női szívek millióit megdobogtató Laffitte Alejandro Pincay, Jr. szobrát a szülővárosában Panama Cityben, egész pontosan az ottani zsokéiskolában láthatják a rajongók. Az amerikai rekorder, az örök ranglista első helyét 12.842 győzelemmel elfoglaló Russel Baze szobrát nem találtuk, de aki tud létezéséről, küldje meg a képet szerkesztőségünkbe.

Pali bácsi

Természetesen magyar szívvel a legkedvesebb zsokészobor a Kincsem Parkban tavaly felavatott, Kállai Pált ábrázoló alkotás, amelyet Engler András szobrászművész öntött bronzba. Pali bácsi dicsőséges és rendkívül kalandos élete valójában a Kincsem Parkban ért véget 1090 magyar és összesen több mint 3000 siker után, nem messze a helytől, ahol szobra áll.

SHARE THIS