/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Utánpótlás champion – Kolumbán Örs

Elképesztő izgalmakat hozott az utánpótlás lovasok championátusa, amely egészen az utolsó futamig teljesen nyílt volt a kétszeres címvédő Kolumbán Örs és az egész évben méltó kihívónak bizonyuló Koricsánszky Virág között. A Kapuzárót ugyanis három egységnyi különbséggel kezdték, utóbbi hölgy pedig minden esélyt megragadva, nyolc lovaglást is bevállalt a záró napon a fordítás reményében. A Szezonvégi Hendikepben mindjárt jött is az első, önbizalomnövelő győzelem, amelyet a Magyar Huszár és Lovashagyományőrző Társaság Díja – Vigasz Díj megnyerésével folytatott, ezzel elolvadni látszott Örs előnye. Sőt, ezután következett a Szunyogh István Emlékverseny Hendikep, ahol Virág hűséges társa, Light Blue Sky szállította zsinórban a harmadik győzelmét és ebben a pillanatban kiegyenlítődött az állás a ranglistán. Az utolsó három versenynek kéz a kézben indultak neki, de míg Kolumbán Örs összesen kétszer mázsált ki a nap folyamán és már csak egy futamban volt érdekelt, addig riválisának három „meccs labdája” maradt a bajnoki címhez. Oszmán Szultána nyergében helyezetlen maradt Virág, Vampa di Bocca-val pedig harmadikok lettek, így szó szerint a végső pillanatra maradt a döntés. A Viszontlátásra Hendikepben mindketten starthoz álltak, így gyakorlatilag egymás ellen vívhattak a hőn áhított sikerért. Talán a sors kegyetlen fintora, hogy a negyedik és ötödik helyen egymás mögött értek célba. Bár a versenyben Koricsánszky Virág megelőzte Kolumbán Örsöt, az azonos győzelmi számuknak köszönhetően a több második hely (7-2) döntött a championi címről, amely így harmadik alkalommal is Kolumbán Örshöz került!

Kolumbán Örs így 2021 és 2022 után, idén is Utánpótlás champion lett, tette mindezt úgy, hogy évközben pályafutása negyvenedik győzelmét ünnepelve, zsokévá vált.

Összesen 90 alkalommal szállt nyeregbe, ebből 13-at tudott megnyerni és további 22 alkalommal állhatott a képzeletbeli dobogóra. Nagydíjakban is volt oka az örömre, második lett a Kisbér Díjban, majd szeptemberben a gróf Széchenyi István Emlékversenyben szerzett aranyéremmel tette fel a koronát idei teljesítményére. Ezzel egyébként 11.749.800 Ft-os pénznyereményt könyvelhetett el, 14,6%-os győzelmi ráta mellett, ami pályafutása második legjobb szezonját eredményezte. Tavaly 107 futásból 17 első hellyel és több mint 16 millió forinttal tette fel a lécet, tény azonban, hogy idén kevesebb alkalma volt javítania a statisztikáját.

Két tehetséges lovashölgy követi őt a táblázaton, Koricsánszky Virág azonos nyerésszámmal, de mindössze két második hellyel, míg a harmadik helyen Fézer Ramóna, tíz győzelemmel. Érdekes azonban, hogy Ramóna az őt megelőző két riválisánál jóval több ezüstérmet gyűjtött (15-öt), és keresetben is jobban áll Virágnál, 8.336.600 Ft-al.

Kijelenthetjük, hogy az utánpótlások is kitettek magukért, jövőre pedig egészen biztosan új bajnokot fogunk avatni, Kolumbán Örs ugyanis három championi cím után átadja a stafétát és immár a zsokék között bizonyíthat.

A championátus végeredménye:

Összes futás I. II. III-VI. Helyezetlen Nyeremény (Ft)
Kolumbán Örs 90 13 7 48 22 11749800
Koricsánszky Virág 53 13 2 32 6 7566800
Fézer Ramóna 75 10 12 40 10 8336600

 

SHARE THIS