/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Idomár champion – Csontos Pál

Túlzás nélkül állítható, hogy Csontos Pál idén uralta a galopp szakágat és messze túlszárnyalta Önmagát, valamint riválisait. 190 futásból 50 győzelmet és rekordmagas, 76 964 616 Ft-os nyereményt könyvelhetett el idén.

Tíz nagydíj fűződik a nevéhez, a háromévesek klasszikusai között megszerezte a Hármas Korona mindegyik ágát. Májusban Arames Nemzeti Díj sikerével indult a diadalmenet, Amore Boy révén következett a felejthetetlen 101. Magyer Derby elhódítása, végül a Magyar St. Legerben Lord Winter győzelmével foglalta keretbe az évet. Külön kiemelendő az Alagi Díj átkának megtörése, hiszen Amore Boy 10 év után Alagi Díj győztesként a Derby-ben is csúcsra ért, ez a bravúr az elmúlt húsz évben csak Latin Lover-nek sikerült (2012) rajta kívül, ami nagyszerű idomári teljesítményt is fémjelez.

A kiemeltekben rendre megbízható klasszis, Eggi’s Choice szállította a Millenniumi Díjat; a szürke sprinter, Vain Hope káprázatosat finiselt a Tattersalls – Overdose Díjban és megvédte címét a Nemzeti Galopp Ligában. Az év lovának is megválasztott Agreement-nek is sok emlékezetes pillanatot köszönhet, legrangosabb győzelme a Lovaregyleti Díjban volt. Végig stabilan ott szerepelt a döntősök között, a Kincsem Díjban élete legmagasabb formáját futva (81) lett második az angol vendég, Splendent és a nemeztközi klasszis, Frankie Dettori mögött.

Ígéretes kétévesek is akadtak Csontos Pál idomítottjai közt, Ráadás a gróf Károlyi Gyula Emlékversenyben bizonyult a legjobbnak évjárattársai között.

Nemeztközi színtéren is szép eredményeket ért el, Szerbiában második hely a Kup Zobnatice-ben, míg Milánóban győzelem a Premio Camillo Dubini-ben.

Közel 30%-os sikerrátája önmagában is beszédes, a szezon pedig még korántsem ért véget a számára, hiszen a tervek szerint december 14-én Pisa-ban indítja Respectation-t egy gátversenyben, így akár még az Ugró idomár championi címet és megszerezheti.

A championátus végeredménye:

 Összes futás

I.

II.

III-VI.

Helyezetlen

Nyeremény (Ft)

Csontos Pál

190

50

26

88

26

76964616

Kovács Sándor

163

32

23

90

18

376446622

Maronka Gábor

157

17

24

79

37

23489716

 

SHARE THIS