2024-es bakancslista: amit látni kell Nagy-Britanniában

A Racing Post szakírói az új év első napjaiban közzétették azokat az eseményeket, amelyeket egy igazi lóverseny rajongónak feltétlenül meg kell néznie Nagy-Britanniában 2024 során, vagy akár jövőre. A 12 elemes lista a Nagy Lóverseny Bakancslista (I. rész, brit kiadás) címet kapta.

  1. Zarándoklat Perthbe

Sok turf imádó számára az életben legalább egyszer kötelező elzarándokolni Britannia legészakibb lóverseny pályájára, Perthbe. A skóciai település Londontól 720 kilométerre fekszik és az itteni fesztivál élmény semmihez sem hasonlítható. A zsokékat természetesen nemzeti népviseletbe öltözött skót dudások kísérik a ringbe, és a három napos áprilisi esemény sorozat alatt a kisvárosba látogatók egy bensőséges család tagjaiként érezhetik magukat, ha szorgalmasan látogatják a környékbeli pub-okat.

  1. Nyílt istállók napja

Szeptemberben tartják a National Racehorse Week sorozatot, ahol a leghíresebb versenyistállók is nyitva állnak az érdeklődők előtt. Kevés alkalom van, amikor testközelből láthatjuk a legjobb Group 1-es lovakat, de ez pont ilyen lehetőség, amit érdemes legalább egyszer kihasználni.

  1. Kellemes nyári este Windsorban

Az élmény akkor lesz teljes, ha a Windsor sétányról indulva a Temzén hajóval közelítjük meg a pálya bejáratát. A 15 perces út talán pont elég lesz egy hűsítő italra a bárban. Maga a patinás pálya, nyüzsgő forgatagával és vibráló hangulatával egész biztosan angliai tartózkodásunk egyik fénypontja lesz. Különösen a lenyugvó nap sugarai teszik felejthetetlenné a visszautat, ahogy az ősi Windsori kastély kirajzolódik a háttérben.

  1. Nézd meg a Glorious Goodwoodot a kovakő falról

Van valami egyedülállóan izgalmas abban, ha távolabb a hatalmas tömeg zajától a Salhurtspark Road-ot övező kőfalról, a hatalmas bükkfák árnyékában nézzük a versenyzést. Itt közvetlen közel, szinte az orrunk előtt robog el a mezőny, hallhatjuk a paták robajló dobogását, érezhetjük a lovak megfeszített erejét és hallhatjuk a lovasok lélegzetét.

  1. Carlisle Bell Day

Egy kevéssé ismert pálya Manchester-től két órányira északra. Az egyik legrégebbi trófeáért zajlik majd itt a küzdelem június 26-án. A jelképes tiszteletdíjakat a helyi múzeumból szállítják a helyszínre, hiszen még I. Erzsébet uralkodásának idejéből származnak.

  1. Öltözz ki a Royal Ascotra

Nos, ide ne azt a ruhád vedd fel, amiben a Tesco-ba szoktál leugrani. Ami a fontos, ez egy olyan esemény, ahol nem csak a legnagyobb királyi pompát láthatod, ami valaha létezett lóversenypályán, de te is az előadás részese lehetsz – 60 ezer elkötelezett ascot-hívővel egyetemben.

  1. Pályabejárás Aintree-ban

Mondhatják, hogy a Grand National már nem olyan, mint régen volt, de állj oda a Becher’s Brook mellé és el tudod majd képzelni, hogy bizony most sem olyan könnyű ez az akadály. (Igaz, hogy az utóbbi négy évbe egyetlen bukás sem történt ennél az ugrásnál, de előtte annál több.) A pályán sétálva minden akadály hirtelen valódi értelmet nyer. Ahogy állunk a szörnyetegek mellett vagy megkerüljük a Canal Turn-t  – mindez a világ leghíresebb akadályversenyét pompás, szívdobogtató perspektívába helyezi.

  1. Hexham: Britannia legfestőibb pályája

A római kori maradványok által övezett lóversenypálya egy természetes anfiteátrumként terül el a kis festői városka határában. Az az ember érzése, hogy itt évszázadok óta semmi nem változott. A középkori hangulatot és az ugróversenyeket kedvelők előnyben!

 

 

 

  1. 4 napos őrület – Cheltenham Fesztivál

A kis fürdőváros az év négy napjára átváltozik és Rio de Janeiro vagy Las Vegas féktelen, bulizós arcát mutatja. A versenynapok végeztével a „szomjas” tömeg megszállja a bárokat, éttermeket, kocsmákat és általában mindent, ami ezek között található. A győztesek és a vesztesek, a boldogok és a szomorúak, mind a lóversenyzés dicsőséges bizonytalanságát ünneplik és alig várják, hogy másnap ismét „csatába induljanak”!

  1. Point-to-point versenyek a tavaszi (vagy téli) napsütésben

Igazi családi program kiülni a természetbe és nézni a versenylovak különleges versengését a szabadban. Anglia-szerte közel 100 pályán zajlanak ezek az amatőr lovasok számára kiírt steeple-chase versenyek. A kiírt napokról itt lehet tájékozódni: https://www.pointtopoint.co.uk/fixtures

 

  1. Kóstolj bele Chester meghitt hangulatába!

Chester Nagy-Britannia egyik leglenyűgözőbb városa Liverpooltól 30 km-re délre. Csodálatos macskaköves utcái és római kori falai mellett különleges lóversenypályájáról híres. A gyep egyedi kialakítása, szűk kanyarjai nehézzé teszik a versenyeket. A májusi kiemelt meeting sztárjai közül pedig többen a nagy klasszisok közé is felérhetnek az év további részében.

 

  1. Bank Holiday Monday, Cartmel

Május 27-én tartják a legnagyobb happeninget ezen a kis családias hangulatú pályán, amelynek a közepén egy igazi vidámpark is található a fesztivál idején, ami 5 napon át tart, három versenynappal. A futamok idején igazi hamisítatlan angol piknik hangulat uralkodik mindenfelé, és nem hiányozhat az angol gasztronómia csúcsa, a puding sem!

Fordította: Horváth Zalán
Forrás: racingpost.com

 

SHARE THIS