Gól – Ferguson és Redknapp sikere Cheltenhamban

Egészen érdekes és izgalmas pillanatoknak lehettünk szemtanúi a 2024-es Cheltenham Fesztiválon, ahol bizony a futball rajongók is felkaphatták a fejüket. A Manchester United egykori legendás menedzsere, Sir Alex Ferguson, valamint a West Ham United, a Portsmouth és a Tottenham Hotspur korábbi sikeredzője, Harry Redknapp is már régóta rajongója a lóversenynek, most pedig először ünnepelhettek tulajdonosként az ugró szakág legnagyobb meetingjén.

Sir Alex Ferguson

A jelenleg 82 éves skót menedzser számára nem újkeletű a telivér tartás, és talán kevesen tudják, hogy több évtizede jelen van futtatóként a brit lóversenyzés világában. A Manchester United kispadjáról 2013-ban, 27 év után visszavonuló szakvezető – aki már életében szobrot kapott az Old Traffordon – nem biztos, hogy a 2002-es évre emlékszik vissza legszívesebben a vörös ördögöknél eltöltött időszakból. Hiszen egy trófea nélkül szezonban, címvédőként csak bronzérmesek lettek a bajnokságban, és a Bajnokok Ligája főtáblára kerülésért is meg kell küzdeniük. Ekkor jött a harmadik selejtezőkör és az emlékezetes Zalaegerszeg-Manchester odavágó a Puskás Ferenc Stadionban, ahol Koplárovics Béla góljával 1-0-ra nyert a magyar bajnok. Persze ismerjük a folytatást és Beckhamék fölényes győzelmét a visszavágón, ezzel együtt Ferguson számára felejthető lenne ez az év. Lenne! Az élet azonban kárpótolta, hiszen három évesen ekkor jutott a csúcsra Sue Magnier-vel közös telivérje, a későbbi világklasszis Rock of Gibraltar. Az Aidan O’Brian idomításában futó mén megnyerte a 2000 Guineast Angliában és Írországban egyaránt, de Franciaországban is beköszönt, összesen hét Group I-es diadalt aratott, majd megválasztották Európa legjobbjának. A sikert azonban egy komoly anyagi vita is beárnyékolta, amely tulajdonképpen a labdarúgásra is kihatott. Fergie 2001-ben 50%-os részesedést kapott Rock of Gibraltar tulajdonában John Magnier-től, aki akkor a Manchester United fő részvényese volt .P. McManus-sal. Aktív pályafutása után, „Rocky” körülbelül 200 millió fontos értékkel került ménesbe, Ferguson pedig követelte a fedeztetési jövedelmének rá eső részét is, de Magnier ragaszkodott hozzá, hogy arra továbbra is az általa vezetett Coolmore Stud jogosult. Az ügy kishíján a bíróságon kötött ki, végül 2,5 millió fontos, peren kívüli megegyezés lett vége. Ez az alku utólag nem tűnik túl előnyösnek Fergie számára, a saga pedig komoly problémát jelentett az MU-nak is házon belül. Magnier és McManus a személyes nézetkülönbségek és a klubhierarchiájában megfogalmazott aggályok miatt Ferguson ellen fordultak, majd végül eladták részvényeiket a mára sokat bírált, egyre népszerűtlenebb Glazer családnak.

Na de, mi történik, ha egy 13-szoros Premier League győztes edző és egy 14-szeres champion tréner összeáll? És egyáltalán milyen esélye lehet az ellenfeleknek? Erre tökéletes példa a mostani Cheltenham Fesztivál, ahol több mint húsz év futtatói lét és várakozás után, március 14-én született meg az első hőn áhított siker a legrangosabb eseményen. Fergusonnál talán senki sem tudja jobban, hogy néhány vereség még nem a világ vége, ugyanakkor már ideáig is sok szép sikernek örülhetett. Három éve például – futball szakzsargonnal élve – mesterhármast ért el az Aintree-ben rendezett Grand National meetingen, és résztulajdonosa annak a Spirit Dancer-nek, aki egy hónapja nyert egy 1 millió font összdíjazású csúcsversenyt Szaúd-Arábiában. Gyűlnek tehát a vitrinbe a kupák, de talán egyik sem vetekszik a mostani két győzelem presztízsével. Paul Nicholls idomárt nem túlzottan zavarta, hogy a fesztivál első két napján momentum nélkül maradtak a lovai, Sir Alex pedig úgy érezhette magát mint az 1999-es BL döntő hosszabbításában, amikor a semmiből jött a fordítást jelentő két gól a Bayern München ellen.

Ferguson a társtulajdonos, a tréner és barátai körében szurkol

Előbb érkezett a Nicholls idomításában álló hétéves herélt, Monmiral, aki Harry Cobden vezetésével szédületes hajrával előzte meg riválisait a Pertemps Final Handicap Hurdle-ben és némileg meglepetésre, 25/1-hez aratta Ferguson első, míg a tréner negyvenkilencedik cheltenhami győzelmét. Nem sok idő volt azonban ünnepelni, ugyanis már érkezett a dupla a nap egyik legfontosabb versenyében, a Ryanair Chase-ben. Dan Skelton idomítottja, a kilenc éves Protektorat és Harry Skelton 17/2-höz nyertek, ez a két diadal pedig együttesen 246/1-hez fizetett a fogadó kasszáknál.

Monmiral és Harry Cobden győzelme

Ferguson karrierje során már hozzászokott a mérkőzések utáni sajtótájékoztatókhoz, ezúttal viszont mégis nehezen találta a szavakat a Győztesek Körében adott nyilatkozatában:

  • Ez egy különleges alkalom. Itt van az FA Kupa döntője, itt van a Derby és itt van Cheltenham, a sportvilág három legfontosabb helyszíne. Ezt itt megcsinálni, egészen hihetetlen. Régóta vártam erre, ez fantasztikus.
  • Már 20 éve szerettem volna, hogy legyen itt egy győztesem. Először csak sík lovaim voltak, később John (Hales, Monmiral társtulajdonosa-a szerk.) hatására kezdtem el érdeklődni az ugrók iránt. Ez 100%-ban izgalmasabbá teszi és egészen felemlő, ha a barátoddal közösen nyersz.

Persze a versenyre is kitért, a maga sajátos humorával:

  • Briliáns volt a zsoké, de a távoszlopnál azon gondolkoztam, hogy a mi fenét csinál ott hátul? Nem értettem az utolsó gáthoz érve, miért mondta John , hogy nyerni fog. Persze ez a tapasztalat, én csak azt hajtogattam, hogy ugorja át azt a rohadt utolsót is. Ezek után remekül váltott és előre jött, tökéletesen fejezte be.

Ferguson egyébként nagy zsugás, hiszen az említett futamokat megelőzően ő maga is fogadott a bukiknál mindkét lovára. A Daily Mail információ szerint 270 ezer fontot kaszált bónuszban, melyhez olyan ikonikus edző kollégák is gratuláltak, mint Sam Allardyce és Bryan Robson. Nem ez volt azonban az egyetlen ilyen nagy fogása a rajongott skót mesternek, néhány hónappal ezelőtt például 500 ezer font ütötte a markát Bahreinben. Akkor egyébként a heves ünneplés közepette bordatörést szenvedett, láthatóan most is jó kedvűen ugrált, szerencsére megúszta sérülés nélkül.

Az ünneplésről készült videó az alábbi linken megekinthető:

https://twitter.com/i/status/1768305784075559311

Harry Redknapp

Ez a nap valójában a futball legendákról szólt, hiszen Ferguson egyik korábbi riválisa, a West Ham United, a Portsmouth és a Tottenham Hotspur együtteseit is sikeresen irányító Harry Redknapp folytatta a győztes sorozatot. A TrustATrader Plate Handicap Chase-ben 8/1-hez, tehát esélyesként indul a tíz éves Shakem Up’Arry és mindössze 24 esztendős lovasa, Ben Jones. Nagyszerű stílusban galoppozott végig, az utolsó ugrásnál már fölényben, a célegyenesben pedig lehajtott fejjel szinte csak sétált, feliratkozva ezzel a „góllövők” közé. Tehát Ben Pauling tréner is tovább tartja az utóbbi időben mutatott remek szériáját és immár negyedik sikerét könyvelhette el Cheltenhamban, míg Jones és Redknapp először élhette át ezt a mámoros érzést.

Shakem Up’Arry és Ben Jones diadala

 

A 77 éves angol futball-trénert ritkán láthatta a nagyérdemű meghatódni, most azért ő is egészen elérzékenyült:

  • Nagyszerű volt, igazi öröm és büszkeség a tulajdonosának lenni. A Trials Day-en is nyert, de semmi sem fogható a Cheltenham Fesztiválon való győzelemhez. Szinte szórakozott az ugrásokon, Ben pedig elképesztően jól ülte. Ez egy különleges nap számomra, el sem tudom mondani, hogy mennyire örülök neki. Itt ma a lóversenyzés Bajnokok Ligája zajlik, Cheltenhamban győzni egy álom.

Redknapp azt is elárulta, ő hogyan került be a lóverseny vérkeringésébe:

  • Tulajdonképpen a nagymamám vitt bele a lóversenyzésbe. Fiatalon bukméker volt és minden héten bezárták a londoni East End rendőrőrsre, mert akkoriban illegális volt a fogadás. Ő fertőzött meg ezzel az életérzéssel, de minden percét imádom.

Talán sosem találnánk ki, honnan kapta a ló nevét, de a mester most erről a titokról is lerántotta a leplet:

  • Egy fickóról neveztem el, aki mögöttem állt a lelátón, amikor még a West Ham-et irányítottam. 90 percen keresztül azt kiabálta: ‘Shake ’em up, ‘Arry’ (rázd fel őket Arry), és szombat este egész végig csak ettől zúgott a fejem.

 

Természetesen nem feledkezett meg Fergusonról sem és üzent is neki:

  • Nagyszerű volt látni, hogy Alexnek ma két győztese is volt. Ő egy nagyszerű ember és az évek során sokat játszottunk egymás ellen. Ez egy jó nap mindkettőnknek, a régi harcostársak újra győzelmet arattak.

A Betfair fogadó iroda egyébként később arról számolt be, hogy az egyik ügyfele 5 fontos hármas kötést tett fel tétre a két foci edző három lovára, amellyel 16.195 fontot nyert.

Nem Sir Alex Ferguson és Harry Redknapp az egyetlen ismert alak a lóversenyen, számos olyan világklasszis sportoló van, labdrúgástól a kosárlabdán át egészen a kézilabdáig, akik szintén „átnyergeltek” a lovak közé. A cikkünk folytatásában őket és történetüket igyekszünk majd bemutatni.

Forrás: skysport.com, theguardian.com, racingpost.com

SHARE THIS