/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Gyász, Hazai galopp hírek / 0 comments

Elment a Derby-nyerő tréner

Házi László

(1936 – 2024)

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy április 25-én elhunyt a kétszeres Derby győztes tréner Házi László. Hasenfratz László néven ismerte a meg a galoppszakma, de a legnagyobb sikereit már Házi néven aratta. Csak úgy mint kortársai, lóápolóként került a lóversenysportba, de növekvő súlya miatt, nem álmodhatott magának komoly lovas karriert. Rövid lovasmúltja ellenére, abrakmesterként gyorsan és komoly tapasztalatokra tett szert, melyre a Lóverseny Vállalat akkori vezetése is felfigyelt.

Remek iskolája volt, a korszak legsikeresebb trénereinek az istállójában dolgozott. Volt kitől tanulnia, Horák János és Keszthelyi István munkatársaként komoly szerepe volt abban, hogy a rájuk bízott lovak a tudások legjobbját nyújtsák. Lovászkét és abrakmesterként negyed évszázadot szolgált, tette ezt nagy türelemmel és precizitással. Mindent tudott az istállózásról, megbízható és tisztelettudó munkatársa volt az alagi lovas közegnek. Mindenki szerette és elismerte.

Mindezek után nem véletlen, hogy Dr. Fehér Dezső igazgató 17 évi abrakmesterség után, 1976-ban idomárrá nevezte ki. A nyugdíjba vonuló Keszthelyi remek lóanyagát és a kiváló istálló kollektívát örökölte meg. Komoly lehetőséghez jutott, amivel élni is tudott. Első idomári évében rögtön megnyerte Tiránnal az 54. Magyar Derbyt és champion tréner lett. Utóbbi sikert még háromszor tudta megismételni (78, 80, 88). Legjobb lova a nemzetközi klasszis Midway. Tirán mellett a másik Derby-nyerője Dimitrij (1978). 1986-ban a Magyar Kancadíjban az első három helyezett az ő gondozottja volt: Midway, Maszka és Gunda.

Nyugdíjba vonulása után még egyszer visszatért. A lóversenysport alagi időszakában, a kétezres évek elején, a korszak egyik legjobb istállóját az ESDE Bt.-t vezette. Ekkor hozta össze a sors Gazdurammal, aki Trials Stakest és Verderemo Rennent nyert neki. Az Osztrák Derby viszont nem jött össze, mert a bécsi kék szalag sikert már osztrák számlára nyerte a sárga klasszis.

Gazduram 2002-es Trial Stakes győzelme után Freudenauban

Utolsó feladatai után visszahúzódva élt alagi lakásában, egészen haláláig. A Kincsem Nemzeti Kft. 2018-ban Életmű-díjjal ismerte el munkásságát, melyet abban az évben Dr. Hecker Walterrel, Hesp Józseffel és Szászi Józseffel vehetett át.

Emlékét megőrizzük!

-KA-

SHARE THIS